Colau empeny ERC i JxCat cap al pressupost amb l’acord de la taxa turística

La foto dels quatre signants d'aquest dilluns podria ser el preludi d'un acord més global per aprovar els comptes municipals per al 2020

“Aquest acord pot ser un primer pas per a d’altres que calen”. Aquesta frase de Jordi Martí, regidor de Presidència i encarregat dels pressupostos, pronunciada ahir en la presentació del pacte a quatre per reclamar un recàrrec de la taxa turística, il·lustra la posició amb què l’equip de govern municipal encara les negociacions per aprovar el pressupost del 2020 al plenari.

[r:1]

L’objectiu dels comuns és trencar la ratxa dels últims anys de pròrrogues i qüestions de confiança. I per aconseguir-ho busquen el pacte amb ERC, però també amb Junts per Catalunya. I ahir tant els republicans com JxCat eren a la galeria Gòtica de l’Ajuntament, on es va convocar la premsa per presentar el pacte dels dos grups del govern municipal –Barcelona en Comú i el PSC– amb els dos principals grups de l’oposició, que a més a més són els que governen a la Generalitat.

Res era casual en aquesta posada en escena, sobrecarregada de solemnitat per anunciar el que, al capdavall, només era un punt de l’ordre del dia del ple municipal. Un punt que acorda demanar a la Generalitat que “insta la Generalitat a traslladar al Parlament una proposat de modificació de la llei de l’impost sobre les estades en establiments turístics, per tal d’incloure un recàrrec per a les estades a la ciutat de Barcelona i als desembarcaments de creuers als seus ports”. El recàrrec per al qual el Parlament hauria d’autoritzar l’Ajuntament –la corporació local no té competències per fer-ho pel seu compte– seria de “fins a 4 euros”.

La sobreactuació anava adreçada en gran part a ERC, que els comuns consideren el seu soci preferent encara que els republicans es resisteixin a que els posin aquest ni cap altra etiqueta. Jordi Martí, no es va estalviar ni mitja paraula per ensabonar ERC, i va remarcar que l’acord era possible “gràcies a la insistència de Miquel Puig”, el regidor dels republicans i expert en turisme “autor” de la proposta.

També va deixar esplaiar Elsa Artadi. La portaveu de Junts per Catalunya va fer diverses referències al fet que aquest acord posa fi al debat “estèril” sobre quin percentatge de la recaptació de la taxa turística que fa la Generalitat ha de ser per a l’Ajuntament.   

Actualment, el 50% de la taxa recollida dels turistes que visiten Barcelona s’entrega al municipi. Són uns 15 milions, i els firmants de l’acord d’ahir creuen que doblar-la i arribar als 30 milions seria un bon punt de partida. Però un cop que s’aprovi al Parlament encara s’haurà de plasmar en les ordenances municipals i concretar de quina quantitat exacta és el recàrrec sobre la forquilla d’entre 0,65 euros i 2,25 euros –segons el tipus d’establiment– de la taxa actual. En una entrevista ahir al programa Bàsics de Betevé, Miquel Puig va defensar que el millor seria “començar un recàrrec d’un euro” i observar els resultats. També s’inclina per aplicar recàrrecs diferents segons la pressió turística de cada barri. “Però això no ho decidiré jo, sinó el plenari”, va remarcar.

I sobre la possibilitat que l’acord d’ahir obri la porta a l’aprovació del pressupost –amb l’horitzó que en negociacions paral·leles es pacti també el de la Generalitat–, Puig va marcar distàncies respecte de la insinuació de Jordi Martí. “Seria desitjable, seria una excel·lent notícia i per part nostra hi haurà totes les facilitats, però encara no hem ni començat a negociar. Estem esperant que ens posin sobre la taula algun document per començar a discutir, estem demanant-los que ho facin”, va advertir. “Nosaltres volem aprovar el pressupost sempre que respongui a les necessitats que nosaltres considerem que té la ciutat”, va afegir.

Segons Puig, de moment “hi ha hagut només un contacte molt preliminar”. La setmana passada, en el mateix programa, Elsa Artadi va dir que confiava que la negociació “aniria bé”, i ahir va apuntar que la modificació de la llei de l’impost turístic al Parlament es podria fer amb la llei d’acompanyament del pressupost de la Generalitat. “Artadi està pensant també en el pressupost de la Generalitat i nosaltres també, volem que tant Ajuntament com Generalitat tinguin un pressupost el 2020!, va admetre Puig.

[r:2]

Però la seva formació ja ha deixat clar que no donarà “un xec en blanc” a Colau i Jaume Collboni i que tampoc seran moneda de canvi per als comptes de la Generalitat. Ho va dir Ernest Maragall en una entrevista al TOT Barcelona la setmana passada.

Més informació

Nou comentari