Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pressupost “expansiu” de Colau pel 2020 supera el primer tràmit
  • CA

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha pogut tramitar el pressupost “expansiu” pel 2020 per la mínima, gràcies a l’abstenció crítica d’ERC. L’executiu ha aconseguit la llum verda inicial en una comissió extraordinària celebrada aquest dimecres i confia aprovar-lo al ple del proper 20 de desembre.

L’oposició, per ara, no ho veu clar i critica que gairebé no s’ha negociat amb els grups i haver rebut la documentació amb només 48 hores abans de votar. La pujada d’impostos i l’ambició de les inversions han estat els principals retrets. S’ha aprovat de forma inicial amb 18 vots a favor, 13 en contra i 10 abstencions.

D’on surten els nous ingressos i a què es destinen

El regidor de Pressupost, Jordi Martí (BComú), ha desglossat la previsió d’augmentar un 12% els ingressos, amb 317,4 milions d’euros extra que procedirien d’una aportació de l’Estat presumptament més alta i de l’augment d’impostos als barcelonins. L’Ajuntament gastaria 215 milions d’aquest increment a que els diferents departaments municipals puguin fer més despesa corrent en habitatge, medi ambient, seguretat –per l’arribada de nous agents– i transport públic, entre altres camps, arribant a 2.399 milions en total.

També apujaria el capítol d’inversions fins a 550 milions (+92,1), que no anirien a grans projectes molt cars com era habitual als anys 90 i 2000 sinó a moltes partides petites per a equipaments i obres de proximitat, com la prolongació de la rambleta de la Meridiana o la biblioteca Concilio de Treinto-Garcia Márquez. Les dues majors partides, però, serien pel túnel de Glòries (48,8 milions) i l’últim any del Pla de Barris (35,6 milions).

Martí i Maragall es llancen el guant i Artadi assenyala Madrid

El model de despesa dispersa, que Jordi Martí ha batejat com “d’aspersor”, disgusta a JxCat i ERC per “manca d’ambició”. Martí s’ha esforçat en mostrat molta afinitat política amb els republicans però Ernest Maragall li ha advertit que si no s’avé a negociar molt més que fins ara –”amb aquesta proposta no anem bé”– no s’aprovarien els comptes al ple de desembre: “Hi ha la mateixa distància entre l’abstenció i el sí, que entre l’abstenció del no, i si cal la recorrerem”. Martí li ha respost amb sarcasme, referint-se a què tots dos són exmilitants del PSC: “Tu i jo tenim una trajectòria que fa difícil fer creure que estiguem gaire distants!”.

JxCat es va abstenir al darrer ple per permetre la tramitació de l’ordenança que concreta la pujada d’impostos, però avui ha votat en contra del pressupost. Elsa Artadi (JxCat) ha defensat que es podria fer igualment un pressupost expansiu en la despesa sense recórrer a una pujada d’impostos. La seva recepta és forçar Pedro Sánchez (PSOE) a derogar els límits de despesa que va imposar el ministre Montoro (PP) en plena crisi: “No faci trampes, depèn de vostès”, ha dit en referència al preacord PSOE-Podemos anunciat dimarts. En aquest sentit, ha acusat al govern municipal de “submissió” a la Moncloa: “Ha sigut un govern poc exigent amb reclamar millor finançament”.

La resta de l’oposició s’ha centrat sobretot en criticar la pujada d’impostos, en especial per les previsions d’una nova desacceleració de l’economia mundial. Luz Guilarte (Cs) ha carregat contra la “falta de rigor” dels comptes presentats i ha posat molt en dubte que arribi l’augment de transferències de l’Estat com preveu el govern municipal. Josep Bou (PP) ha reclamat baixar la pressió fiscal a les empreses i als veïns perquè segons ell això crearia lloc de feina i ha instat al consistori a “reduir despeses supèrflues” per finançar la major despesa prevista. Finalment Eva Parera (BpC) sí que ha allargat la mà a Martí per negociar però li ha demanat també “prudència” comptant amb ingressos que no són segurs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa