Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’abstenció “crítica” d’ERC i JxCat permet a Colau i Collboni tirar endavant una pujada d’impostos
  • CA

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha aconseguit tirar endavant la proposta de noves ordenances fiscals pel 2020, que apujaria diverses taxes i impostos, gràcies a l’abstenció “crítica” d’ERC i JxCat. La resta de grups –Cs, PP i BpC– hi han votat en contra al plenari d’aquest divendres. Entre els canvis aprovats, destaquen un notable encariment de les terrasses en les artèries premium i de la zona verda i blava d’aparcament en superfície. També pujarà l’IBI de la majoria de llars, perquè els tipus baixen del 0,75 al 0,66 però s’eliminen els topalls màxims. 

Els nous preus no queden definitivament aprovats encara, sinó que s’inicia el tràmit per presentar al·legacions i negociar les ordenances en paral·lel al pressupost. Aquesta normativa es tramita cada any de forma independent als comptes municipals, tot i que en determinen la major part dels ingressos i afecten de forma decisiva la inversió. S’han d’aprovar de forma defitiva al ple abans del 31 de desembre obligatòriament, sinó es mantenen vigents les anteriors, d’aquí el tràmit previ d’aquest divendres. En canvi el pressupost, que actualment s’està negociant amb l’oposició, pot aprovar-se a meitat d’exercici i amb altres mecanismes com mocions de confiança i pròrrogues, com va haver de fer Colau el passat mandat.

La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín (PSC), ha defensat l’ordenança en el marc d’un projecte de pressupost per a 2020 “ambiciós i expansiu”. L’executiu BComú-PSC preveu incrementar ingressos a través de noves transferències per part de la Generalitat i de l’Estat i també a partir de la recaptació local. Ha defensat que els nous preus per a les terrasses són “fruit de la classificació dels carrers segons la realitat actual”, ja que no s’havia actualitzat el llistat de carrers comercials des de l’any 2000.

Ha posat com a exemple la Rambla del Raval, que ara paga una de les taxes més baixes de la ciutat. Ha assenyalat que mentre els locals del passeig de Gràcia passaran a pagar 4,35 euros al dia per una taula amb 4 cadires –en lloc dels 1,05 euros–, altres espais com la Via Júlia de Nou Barris s’abaratiran passant de 0,55 a 0,49 euros al dia per cada taula.

Pel que fa a l’IBI, ha argumentat que suprimir els llindars màxims permetrà corregir incoherències com “que en un mateix edifici pagui més un pis més petit que un més gran amb més valor cadastral”. L’aparcament en superfície s’acostarà al preu dels pàrquings soterrats, ha dit, i l’impost de vehicles “s’equipararà” al que es paga a l’Hospitalet o Sant Cugat. Ha subratllat que, en contrast amb les pujades de caire ambiental o sobre l’espai públic, es suprimirà la taxa inici d’activitat econòmica, hi haurà descomptes fiscals per les oficines amb plaques solars i es començarà a treballar una “taxa d’última milla” per al repartiment de les compres en grans portals web com Amazon.

Abstencions crítiques d’ERC i JxCat

Tant ERC com JxCat s’han abstingut per permetre que segueixi endavant la tramitació d’aquesta proposta d’ordenances, però han expressat reticències. “Hi ha qüestions que hem de seguir treballant, com vincular la taxa de residus a un canvi de model en la recollida”, ha dit Jordi Castellana (ERC). Elsa Artadi ha criticat debatre per separat les taxes del pressupost –”Exigim a la ciutadania fer uns esforços sense dir-los a què els volem destinar”– i ha qüestionat pujar impostos amb la perspectiva d’una nova crisi a mig termini.

Cs, PP i BpC, totalment en contra

Les posicions de la resta de grups han estat d’oposició frontal a l’increment de preus. Luz Guilarte (Cs) han qualificat la proposta del govern de “sablazo” als barcelonins i n’ha demanat la retirada. Josep Bou (PP) l’ha atribuït al “mateix afany recaptatori dels darrers anys, que ha exprimit al ciutadà de Barcelona”, mentre que Manuel Valls (BpC) l’ha vist “poc realista” i “un error econòmic i estratègic”.

Més notícies
Els restauradors adverteixen que la nova taxa de terrasses encariria els preus al públic
Notícia: Els restauradors adverteixen que la nova taxa de terrasses encariria els preus al públic
Comparteix
La proposta de BComú i PSC podria multiplicar per quatre l'impost municipal als bars i restaurants
El govern de Colau vol disparar el preu dels aparcaments i les terrasses
Notícia: El govern de Colau vol disparar el preu dels aparcaments i les terrasses
Comparteix
La iniciativa de BComú i PSC també contempla eliminar l'espai gratuït de l'àrea blava entre les 14h i les 16h
La pujada d’impostos per al 2020 passa el primer tràmit amb la negativa de l’oposició
Notícia: La pujada d’impostos per al 2020 passa el primer tràmit amb la negativa de l’oposició
Comparteix
Només els comuns i els socialistes hi han votat a favor en una comissió on ERC i JxCat s'han absentat
PIMEC, contra una pujada d’impostos a Barcelona perquè podria fer tancar botigues
Notícia: PIMEC, contra una pujada d’impostos a Barcelona perquè podria fer tancar botigues
Comparteix
Goñi reividica que al comerç "ja no se'l pot ofegar més amb tributs"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: distret a octubre 25, 2019 | 11:55
    distret octubre 25, 2019 | 11:55
    Quins miserables!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa