La pujada d’impostos per al 2020 passa el primer tràmit amb la negativa de l’oposició

Només els comuns i els socialistes hi han votat a favor en una comissió on ERC i JxCat s'han absentat

El govern de Barcelona inicia el recorregut administratiu per adequar l’IBI als valors cadastrals vigents des del 2018 o actualitzar taxes com ara les que regulen l’estacionament, el clavegueram o les terrasses. El primeríssim primer tràmit del recorregut ha estat el dictamen de la Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament, que aquest dilluns ha acceptat enviar-ho al ple de divendres amb els únics vots favorables de BComú i el PSC.

ERC i JxCat s’han absentat de la sessió en protesta per la resposta del consistori a la sentència. Quant a la resta de l’oposició, Cs ha rebutjat la proposta d’ordenances fiscals mentre que PP i Barcelona pel Canvi han fet reserva de vot. El següent tràmit es farà divendres, quan el ple haurà de votar si aprova o no la proposta inicial del govern per modificar provisionalment les ordenances fiscals a partir del 2020.

“Avui el que fem és iniciar un recorregut, un projecte obert a les negociacions i amb la voluntat de sumar propostes de la resta de forces polítiques”, ha afirmat durant la Comissió d’Economia i Hisenda la regidora Montserrat Ballarín (PSC). Els canvis proposats en impostos tenen un impacte total de 82 milions d’euros en els ingressos a les arques municipals, segons càlculs del govern.

Principals modificacions

Entre les modificacions que proposa el govern municipal per augmentar els ingressos destaca l’adequació de l’IBI als nous valors cadastrals sorgits de la revisió feta el 2017, i vigents des del 2018, on tothom pagarà d’acord amb el valor cadastral del pis o del local. En aquest capítol es preveu una baixada dels tipus impositius i la supressió de topalls, tornant a un increment anual equivalent als d’abans de la revisió cadastral, després de tres exercicis seguits en què s’ha congelat el rebut al 98% d’habitatges.

En concret, es preveu una baixada del tipus impositiu i la supressió de topalls, amb un increment mitjà del 5,46%. També es preveu un recàrrec del 50% de la quota líquida als habitatges residencials permanentment desocupats i s’elimina la bonificació per domiciliació bancària del rebut. D’altra banda, també es vol incrementar l’IBI amb el qual es graven les activitats del Port.

Terrasses, vehicles i estacionament

Una modificació important és l’increment de les tarifes per les terrasses. Les de categoria més alta (per exemple, a Les Rambles) passarien a pagar fins a quatre vegades més, passant de 0,46 euros per metre quadrat a 1,95.

La proposta del govern de Colau també vol incrementar el preu per estacionar en superfície amb preus variables segons criteris ambientals en l’Àrea Blava i la Verda tot i que es vol mantenir la tarifa dels residents.

També es proposen canvis en les bonificacions existents en l’impost pels vehicles menys contaminants i els únics que mantindran el 75% seran els que siguin considerats vehicles de zero emissions. Els eco passaran al 25% mentre que als de benzina se’ls eliminarà la bonificació.

Nou comentari