Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Fiscalia s’oposa a una causa general contra Colau pel ‘cas subvencions’
  • CA

La Fiscalia evita alinear-se amb els querellants d’Ada Colau pel presumpte tracte de favor en el repartiment de subvencions municipals. En un escrit al qual el TOT Barcelona ha tingut accés, el fiscal s’oposa a les noves diligències d’investigació que l’organització que va interposar la querella, l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, reclama per ampliar la documentació que l’Ajuntament aporti a la causa . Alhora, el Ministeri Públic qüestiona l’estratègia judicial dels denunciants i creu que, de prosperar, suposaria emprendre una causa general contra el govern municipal.

A l’alcaldessa se li imputen cinc presumptes delictes pel repartiment d’ajuts a entitats considerades afins als comuns: prevaricació, frau en la contractació, malversació de fons públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides.

Els advocats que representen els querellants han sol·licitat que l’Ajuntament aporti encara més documentació a la causa oberta al jutjat d’instrucció número 21 de Barcelona. El Ministeri Públic jutja que és “del tot punt excessiu, innecessari i mancat de criteri jurídic”.

Els denunciants demanen que el consistori lliuri en el procediment contra Colau tots els convenis signats amb les organitzacions que van cobrar ajuts que la querella qüestiona per haver-se transferit suposadament de forma arbitrària, una acusació que Colau va rebatre quan va comparèixer per declarar com a investigada a principis de març. També reclama que s’entreguin els expedients de totes les subvencions abonades entre 2014 i 2021 a les mateixes plataformes. Entre elles, la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC.

Sense indicis per ampliar la investigació

Sobre les peticions de noves diligències dels querellants, el fiscal adverteix que estan prohibides “les anomenades causes generals basades en investigacions prospectives o a futur”, per explorar de forma indiscriminada per intentar descobrir una hipotètica irregularitat, l’objectiu que la Fiscalia intueix que els representants de l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica al jutjat pretenen aconseguir. “En el nostre Dret Penal no té cabuda, si se’ns permet l’expressió, el ‘per si un cas’, la investigació en prevenció i sense causa que la justifiqui”, replica el Ministeri Públic.

“El contrari suposaria situar qualsevol persona física o jurídica sota una sospita general per allò realitzat en qualsevol lloc o qualsevol moment”, alerta. A més, la Fiscalia recalca que els suposats il·lícits que la investigació oberta al jutjat d’instrucció tracta d’esclarir es cenyeixen als expedients “concrets i determinats” que l’entitat va citar en la querella, “sense que existeixi ni un sol indici que permeti justificar l’aportació indiscriminada de tots els expedients”, assenyala l’escrit del Ministeri Públic.

El paper de la interventora

A més, el fiscal argumenta que la documentació que els querellants reclamen no cal perquè, subratlla, “tot allò que la querellant aspira a conèixer respecte els expedients als quals es refereix en la seva querella pot obtenir-ho en l’interrogatori del representant de la Intervenció municipal”. La interventora de l’Ajuntament ha comparegut just aquest dimarts per declarar com a testimoni davant del jutge. La funcionària ha restat importància al seu paper en l’aprovació dels expedients dels ajuts i ha afirmat que va fer recomanacions de millora en la tramitació dels expedients que ha definit com a genèriques.

La Fiscalia es reserva encara una última clatellada als querellants quan afirma que “manca de qualsevol entitat i sentit jurídic” al demanar col·laboració de la policia judicial. El fiscal subratlla que “no es sol·licita cap investigació” que justifiqui la petició. “El que es requereix dels agents és que procedeixin a llegir atentament la documentació aportada i posin de manifest les possibles irregularitats que detectin, qüestió que seria més pròpia de qui pretengui sostenir raonablement l’acusació després d’un exhaustiu examen per la seva banda de la documentació present a la causa”, conclou l’escrit del Ministeri Públic.

Més notícies
Un moment de la protesta pel desallotjament al bloc Llavors ACN
ENQUESTA | Cal sancionar els desnonaments d’empreses a llars vulnerables?
Notícia: ENQUESTA | Cal sancionar els desnonaments d’empreses a llars vulnerables?
Comparteix
Un fons voltor porta als tribunals l'Ajuntament per una sanció de 417.00 euros per haver desnonat sis famílies del bloc Llavors
L'alcaldessa Ada Colau ACN
Colau: “Cap fons voltor ni cap especulador aconseguirà espantar-nos”
Notícia: Colau: “Cap fons voltor ni cap especulador aconseguirà espantar-nos”
Comparteix
L'alcaldessa lamenta que e'ls investiga per fer complir la llei "a petició de qui se la salta"
La interventora de Colau ha declarat a la Ciutat de la Justícia / Foto: Wikimedia - Zarateman
Les dues pegues de la interventora municipal a les subvencions de Colau
Notícia: Les dues pegues de la interventora municipal a les subvencions de Colau
Comparteix
Barcelona en Comú manté que les dues imputacions de l'alcaldessa no violen el Codi Ètic del partit
La justícia assenyala Colau per haver multat un fons voltor
L’Audiència de Barcelona imputa Colau per la querella d’un fons voltor
Notícia: L’Audiència de Barcelona imputa Colau per la querella d’un fons voltor
Comparteix
L'Ajuntament va multar Vauras Investment amb 400.000 euros per no oferir lloguers socials a families vulnerables en l'immoble situat al Pobe sec

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa