El rebuig a Felip VI s’obre pas en una visita blindada i plena d’absències

La bombolla de seguretat al voltant del monarca no ha impedit les accions de protesta

Barcelona ha mostrat una vegada més el seu rebuig a Felip VI, que ha fet una visita especialment fugaç a la capital catalana. Hi ha entregat uns premis econòmics i s’ha concentrat en lloar l’empresariat, pocs dies després de la inhabilitació de Quim Torra i en ple enfrontament entre el govern espanyol i la Comunitat de Madrid per la gestió de la Covid-19. Unes quantes identificacions al final d’una de les manifestacions i l’encapsulament d’uns quants joves a l’Estació de França han sigut els únics incidents en una jornada de protestes marcada pel gran desplegament policial i les destacades absències de la plana major de la política catalana.

Just abans que arribés el monarca, Òmnium li ha donat la benvinguda amb una pancarta de rebuig –“Juan Carlos Primer, Felip l’últim”– que els Mossos han fet retirar a corre-cuita al·legant motius de seguretat, ordre que el Síndic de Greuges ha qüestionat. L’arribada de Felip VI també ha sigut força precipitada. Sense públic a qui saludar, el rei espanyol ha saludat Pedro Sánchez amb xiulets i crits de fons, esmorteïts per la magnitud del perímetre policial, i ha entrat a l’estació ferroviària, que estava tancada al públic des de feia hores.

Protesta Felip VI
Les protestes contra Felip VI arriben a l’Estació de França / Jordi Borràs

Una bombolla per al rei espanyol

La visita de Felip VI a Barcelona ha estat un vist i no vist. Protegit per un fort dispositiu de seguretat que impedia qualsevol tipus de protesta vistosa, el rei espanyol i Pedro Sánchez han participat a l’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week (BNEW), celebrada a l’Estació de França en una cerimònia que amb prou feina ha durat una hora. Després han marxat ràpidament cap a la Zona Franca per visitar la 3D Factory, la incubadora europea d’impressió 3D impulsada pel CZFB.

L’absència de les màximes autoritats de la Generalitat, el Parlament i l’Ajuntament de Barcelona ha tornat a mostrar que el conflicte català segueix marcant l’agenda política. A l’acte, molt sobri i pràcticament de compromís, el rei espanyol ha estat envoltat d’empresaris com el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, o el conseller delegat de Colonial, Pere Viñolas, a més de destacats líders socialistes com Miquel Iceta, Jaume Collboni o Pere Navarro i el regidor popular Josep Bou.

Manifestacions pacífiques

A fora de l’Estació de França, les manifestacions han transcorregut amb total normalitat. Des de primera hora del matí un degoteig de persones s’ha anat acostant a l’ampli perímetre policial amb pancartes que recordaven a Felip VI que “Catalunya no té rei” i l’emplaçaven a tornar cap a Madrid.

Els CDR, que en un principi havien quedat al Born, han fet un canvi d’última hora per esquivar els controls policials i s’han concentrat a Arc Triomf, des d’on han baixat cap a l’Estació de França entre crits de “Sentenciem-los” i “Els carrers seran sempre nostres”. Segons la Guàrdia Urbana, la mobilització ha congregat 1.500 persones.

Allà s’han trobat amb els manifestants més matiners i amb la cadena humana promoguda per entitats i partits independentistes que anava des del monument de Colom fins a l’Estació de França. Després de resseguir el cordó policial han acabat llençant pintura de colors als antiavalots. En total, un miler de persones s’ha concentrat per protestar contra la presència del rei espanyol a Barcelona en un ambient enrarit per les restriccions sanitàries i l’evolució de la Covid-19, amb la majoria de barcelonins més pendents de l’evolució de la pandèmia que de la visita del monarca espanyol.

Notes discordants

L’únic moment de tensió de totes les protestes l’han protagonitzat un grup de dones equipades amb banderes espanyoles que han irromput a la manifestació de l’Estació de França. Entre xiulets i escridassades dels concentrats, les dones han hagut de recular fins que han aparegut diverses unitats dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra, que han intervingut per acompanyar-les a fora de la zona de les protestes. Altres anècdotes del dia han estat un antiavalots ovacionat i un monàrquic pedagògic.

Més informació

Comentaris

  Ramon 09/10/2020 4:04 pm
  Els xiulets a Juan Carlos quan la inauguració de l'estadi olímpic foren música celestial: allò era un rebuig a Espanya. Aquests xiulets a llur fill m'agraden menys, perquè no veig tan clar que siguin un rebuig a Espanya: n'hi ha que el que rebutgen és la monarquia.
  Josep Hay que ponerse la Mascarilla PONTELA PONSELA 09/10/2020 8:28 pm
  " ¡ CATALUNYA SI TE REI ES FELIP VI .. ! " Agradi o NO ES LA REALITAT . .. LO QUE NO TE CATALUNYA ES PRESIDENT .. Aquesta es unaltra Realitat . JO Pensu que ATACA AL REI A LA MONARQUIA Molts hu fan PER QUÈ TAMBE ATACAN A ESPAÑA . . Ja quel REI REPRESENTA A ESPANYA Y SU SAGRADA UNITAT . .. Per lo tan ATACAR AL REI .. ES ATACAR A ESPAÑA Y A LOS ESPAÑOLES .. O NO CREMEN BANDERES ESPANYOLES EN ESTAS MANIFESTACIONS CONTRA EL REI ..
   Felip 5 09/10/2020 9:07 pm
   Catalunya ni es Espanya ni te rei!
  Evangelina 10/10/2020 12:56 pm
  Encara que al titular jo posaria "Buida de continguts" en comptes de "Plena d'absències". potser és questió de gustos ......
  El Rey no va a la moda, el Rey crea la moda 10/10/2020 4:29 pm
  El problema no es del Rey, es de los funcionarios que no han ido a ver al Rey. Esa pandilla de gañanes y garrulos tan abundante en la Cataluña secesionista.

Nou comentari