L’independentisme denuncia la “limitació de drets” amb la visita del rei a Barcelona

Entitats i partits independentistes expressen el seu rebuig frontal contra la monarquia i Pedro Sánchez

El blindatge de l’Estació de França perquè la visita del rei Felip VI i Pedro Sánchez transcorri sense molèsties no ha agradat gens a l’independentisme. Diversos representats d’entitats i partits, que s’han sumat a la cadena humana del passeig de Colom, han denunciat que la policia catalana hagi participat en el que consideren una clara “limitació del dret de protesta”.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha obert foc indicant que no s’ha pogut fer la cadena tal i com estava previst, des de l’Estació de França i fins al monument de Colom. “Ni tan sols volen que vegi les protestes”, ha remarcat. Els regidors municipals Elsa Artadi (Junts) i Ernest Maragall (ERC) també han carregat contra la presència reial.

Elisenda Paluzie, a l'acte de l'independentisme contra la visita de Felip VI / Jordi Borràs
Elisenda Paluzie, a l’acte de l’independentisme contra la visita de Felip VI / Jordi Borràs

Paluzie ha recordat que Catalunya està sota el regnat dels Borbons des de fa 300 anys pel “dret de conquesta” i que “en aquesta guerra de desgast ve per demostrar que pot venir a Catalunya, però la gent surt per demostrar que no és benvingut”. La presidenta de l’ANC ha demanat seguir oposant “resistència” i que aquesta “es converteixi en iniciativa política per la independència”.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, de la seva banda, ha denunciat que el Borbó i Sánchez “poden venir a Catalunya només si bunqueritzen la ciutat i perimetrant zones àmplies”. Mauri ha afegit que “la realitat que veuen dins del perímetre no és la del país, que no accepta que el rei es pugui passejar tranquil·lament pels seus carrers”. El vicepresident d’Òmnium ha recordat que el 3-O del 2017 Felip VI “va prendre partit contra els drets nacionals i civils del nostre país” i “per això cada cop que vinguin els farem la mateixa rebuda”.

Càrrega antimonàrquica d’Artadi i Maragall

En una breu intervenció davant de la premsa, la vicepresidenta de JxCAT, Elsa Artadi, ha carregat amb força contra la monarquia dels Borbons: “Avui diem fora al Borbó i a tota la seva parentela corrupta, hereva del franquisme, és el rei de l’a por ellos, que impulsa i està al darrere de la repressió de 2.850 catalans només per ser independentistes”. Artadi ha dit que el Borbó “està al darrere de voler carregar-se la democràcia i els drets dels catalans”.

També l’ha titllat “d’hipòcrita i cínic” per venir a donar suport als emprenedors catalans, quan el 2017 va fer trucades perquè les empreses marxessin. Artadi l’ha acusat a més d’estar al darrere dels “cops” per “enderrocar presidents de la Generalitat” i “silenciar el Parlament”. Així que “avui i cada dia fora i mil vegades fora”, ha exclamat.

Ernest Maragall, a l'acte de l'independentisme contra la visita de Felip VI / ERC
Ernest Maragall, a l’acte de l’independentisme contra la visita de Felip VI / ERC

El cap de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall (ERC) ha agafat la paraula per denunciar que Catalunya està “ocupada” i que el rei és “un rei bombolla, que s’ha d’amargar, no veu la ciutat i la ciutat no el reconeix perquè ni Barcelona ni Catalunya tenen rei”. Maragall afirma que l’independentisme està “carregat de raó per reclamar abdicació i renúncia”. Per la seva banda, Carles Riera, de la CUP, ha denunciat la col·laboració dels Mossos en la “repressió”, mentre que Antoni Castellà, de Demòcrates, ha reclamat aixecar la suspensió de la DUI.

Nou comentari