La retirada de la pancarta irònica “Felip l’últim” enfronta Mossos i Síndic

La retirada policial d’una pancarta irònica ha posat en alerta el Síndic de Greuges. Aquest divendres a primera hora Òmnium Cultural ha desplegat una pancarta en un edifici davant de l’Estació de França de Barcelona en la qual es podia llegir: “Juan Carlos Primer, Felip l’últim”, amb motiu de la visita del Rei Felip VI al Barcelona New Economy Week (BNEW) que se celebra en aquesta estació.

Els Mossos d’Esquadra han reclamat a la propietat de l’edifici que fes retirar la lona, perquè temien que darrere s’hi pogués amagar alguna amenaça per al monarca, com un franctirador. “Als locals i habitatges de la zona no hi pot haver objectes que impedeixin la lliure visibilitat de portes i finestres, amb l’objectiu de tenir la màxima visibilitat a les façanes”, han justificat els Mossos d’Esquadra després de la retirada.

Han assegurat que els titulars de l’edifici havien avisat amb antelació als ocupants de l’immoble que no podrien col·locar res a la façana. “Un cop ho han fet, el mateix propietari ha fet retirar la pancarta i ha fet fora als ocupants del pis” segons la policia. La lona ha estat visible tot just deu minuts.

El Síndic no ho veu clar

El Síndic de Greuges, no obstant, ha demanat informació al cos de seguretat català i ha obert “una investigació d’ofici” per aclarir el cas, segons un comunicat enviat aquest migdia. El Síndic vol que Interior li aclareixi “els motius pels quals s’ha fet retirar aquesta pancarta i com s’ha conjugat la pretesa necessitat al·legada de seguretat amb el dret fonamental a la llibertat d’expressió”. També pregunta “si aquesta ordre està fonamentada en alguna decisió judicial” i recorda que “el dret a la llibertat d’expressió és un dret fonamental i l’espina dorsal de la democràcia”. Sense això no queden garantits, adverteix, altres drets com els de participació.

Òmnium havia informat que la pancarta formava part de la seva campanya de “denúncia de poders de l’Estat” en el marc de la visita del monarca a Barcelona. Òmnium Cultural, l’ANC, JxCat, ERC i altres entitats i sindicats han organitzat també una cadena humana des de l’Estació de França al monument de Colón, per a “deixar clar que Felip VI no és benvingut i que Catalunya no té rei”. Han criticat que la visita del cap d’Estat espanyol suposa una “limitació de drets” a la ciutadania que vol expressar-se.

Comentaris

  Ramon Octubre 09, 2020 | 10:09
  ÒMNIUM traeix OMNIUM. La raó de ser de l'entitat és la defensa de la llengua de Catalunya davant la castellanització. En aquests dies, hauria de centrar-se a combatre que el 12 d'Octubre sigui festa oficial. Aquesta festa que la celebri qui, com per exemple VOX i ERC, viuen la castellanització amb alegria i la troben una riquesa brutal.
  14
  61
  Respon
   Ramoneta i puta Octubre 09, 2020 | 13:52
   Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
  Joan Octubre 09, 2020 | 10:17
  Ja no hi és, la policia els ha obligat a treure la pancarta, informació fàcil de trobar a d´altres diaris.
  Efectivamente, el último... Octubre 09, 2020 | 10:35
  Luego ya, los catalanes, como españoles que somos, tendremos reina en vez de rey. ¡AJO Y AGUA!
  50
  501
  Respon
   TPM Octubre 09, 2020 | 12:31
   Y estaràs contento... aborregado y adoctrinado españolito
   155
   8
   Respon
   ultimomono Octubre 09, 2020 | 14:09
   Que estés a favor de una monarquía inutil y costosa lo dice todo de ti, seas español o no.
   155
   7
   Respon
  Un rei guerrer no estimat Octubre 09, 2020 | 14:17
  Un dia vaig llegir que quanta més policia havia de portar un rei, un polític és que menys estimació té del poble que vol fer seu. Que menys democràtic és... Ai Felip, Felip, que et passa això. T'han d'apartar la gent que protesta, t'han de treure les pancartes que no t'agraden... Que no ho veus? O fas l'estruç? Avui t'acompanyava un militar per donar-te el record que tu entregaves als premiats. Un militar com el "patge reial" dels reis d'orient que acompanyava Letícia a Galícia, oi? Voleu demostrar poder guerrer?
  100
  7
  Respon
  X2 Octubre 09, 2020 | 14:44
  Ja és pecat dir el que penses en aquesta merda de país feixista?
  100
  8
  Respon
  elle Octubre 09, 2020 | 15:33
  NO OLVIDEMOS QUE LOS MOZOS I MOZAS SON ESPAÑOLES PORQUE ELLOS JURAN LA CONSTITUCION PO DELANTE DEL ESTATUTO ENTONCES YO DIGO PAERA QUE SIRVEN PARA CATALUÑA ? si son lo mismo que la nacional con diferente vestido '?
  4
  137
  Respon
  uno que vive en tabarnia Octubre 09, 2020 | 15:49
  conoces a tu padre?
  11
  31
  Respon
  titola Octubre 09, 2020 | 18:51
  Dons, sí, El rei borbó, com a servidor públic que és, té l'obligació de rebre les crítiques que se'ls hi fan, i no d'amagar-les i fer com si no hi fossin. I no només això, sinó, que a més, té la obligació de millorar el seu comportament d'acord amb les lleis, la democràcia i la voluntat popular. I també ser capaç de fer autocrítica i empatitzar amb el seu poble. Però és clar, els catalans no sóm el seu poble, només la resta d'espanya. A nosaltres ens va conquistar un altre borbó anomenat com ell. I seguim essent la seva colonia a la peninsula. També trobo ridícul que els Mossos retirin una pancarta (algú recorda a Catalunya què és la llibertat d'expressió), perque els de la casa del rei no volen que el rei borbó pateixi si la veu. Això, sí, nosaltres si patim perquè no ens deixen expressar la nostra llibertat de denuncia i crítica, no passa res. Els catalans podem patir, ja que només som subdits dúna colonia conquerida. La crítica fa creixer i madurar, i espanya no ho vol pas fer de madurar, diu que ja està madura. Jo dic, que més aviat sembla podrida.
  David Octubre 09, 2020 | 21:32
  La propera vegada que la facin servir un projector i llestos. De totes maneres, se soluciona amb que un dels mossos estigui allà durant tota l'estona per controlar-ho i no haver-la de treure.

Nou comentari