Colau tirarà endavant el pla d’habitatge social a Gràcia sense acord amb els veïns

La proposta definitiva planteja un edifici en forma de L que entra a l'interior d'illa però no tocaria l'arbre, assegura l'Ajuntament

L’Ajuntament intentarà aprovar la modificació del Pla General Metropolità (MPGM) de la prolongació de la rambla del Prat tot i no haver satisfet les demandes dels veïns de l’illa d’Astúries, el carrer de l’Àngel i la Travessia de Sant Antoni. Després de presentar fins a tres propostes del projecte, adaptant-lo cada vegada més a les peticions veïnals, el govern d’Ada Colau dona per bona l’última idea que va exposar i serà la que treballaran amb la resta de grups polítics per portar-la a la comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat del març, han explicat fonts municipals al TOT Barcelona.

Per contra, els veïns de la plataforma Protegim l’Interior d’Illa critiquen que “la construcció de pisos socials al carrer de l’Àngel s’ha fet amb massa pressa” i demanen que es deixi córrer el pla i “es postergui fins el pròxim mandat”. 

Fonts del govern municipal repliquen que el projecte no afecta la llar de cap veí i que s’ha refet el projecte en dues ocasions “per encaixar totes les voluntats possibles”. De la mateixa manera, recorden que la prioritat del districte de Gràcia és encabir habitatge públic a un barri en què la taxa és inferior a l’1% però també “conservar l’interior d’illa i assegurar el benestar del plataner que hi ha a dins”.

Segons els càlculs dels tècnics d’urbanisme, la tercera proposta que es va presentar no tocaria l’arbre centenari. Els veïns, en canvi, argumenten falta de càlcul pel que fa a la copa de l’arbre i les arrels i mantenen que no queda garantida la seva “pervivència”. 

La proposta escollida projecta un edifici al carrer de l’Àngel que, en obrir-lo per fer la connexió amb Astúries, hi afegiria 13 pisos públics al bell mig de la Vila de Gràcia, a tocar del carrer Gran. Per fer-ho, presenten un bloc en forma de L amb tres plantes d’alçada en la part de la façana que dona al carrer i fins a quatre en el lateral que s’endinsaria a l’interior de l’illa, però sense afectar el plataner, remarquen.

Imatge del plànol de la tercera proposta. / Cedida

Imatge del plànol de la tercera proposta. / Cedida

La plataforma Protegim l’Interior d’Illa, tot i valorar que l’Ajuntament hagi fet l’esforç per apropar-se a les seves demandes, va rebutjar aquesta idea en assemblea sota les arguments de voler preservar les espècies que viuen en “un dels pocs pulmons verds del barri” i de considerar que s’estan projectant unes mides “fora de la normativa urbanística”. A més, critiquen que el pla del govern de Colau no respon a la urgència de l’habitatge perquè la construcció dels pisos s’iniciaria d’aquí a dos mandats. 

Tanmateix, el consistori manté que els terminis del govern s’esgoten i han de presentar el pla en aquest mateix mes de març per poder tirar endavant el projecte. El pla preveu mantenir la desafectació dels pisos que ja va impulsar Xavier Trias, però a més crear al voltant de 60 pisos públics al carrer de l’Àngel, la Travessia de Sant Antoni i Jaén. Ara tocarà convèncer la resta de partits polítics, que ja van vetar fa un mes la MPGM per demanar més diàleg amb els veïns, i aconseguir que el pla arribi amb garanties al ple municipal del 29 de març.

 

Més informació

Nou comentari