Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Últim intent de Colau per salvar el pla d’habitatge social ‘in extremis’ a Gràcia

El projecte d’habitatge públic a la Vila de Gràcia que el govern d’Ada Colau preveia enllestir a final del seu mandat es manté encallat, principalment, per un arbre centenari. És el plataner situat a l’interior de l’illa encabida entre el carrer d’Astúries, el de l’Àngel i la Travessia de Sant Antoni. Les propostes que ha presentat l’Ajuntament, cada cop més ajustades a les demandes dels veïns, no convencen la plataforma Protegim l’Interior d’Illa perquè podrien seguir afectant l’arbre i això ha suposat que, una vegada i una altra, els veïns s’hagin plantat en el ‘no’. “Demanem que es revisin amb temps i cura els plans per assegurar que es preserva un dels pocs pulmons verds del barri”, manté una representant de la plataforma. 

Fins i tot plantegen que es decideixi durant el pròxim mandat i no ara a corre-cuita. Una opció totalment allunyada dels plans de Barcelona en Comú, que considera una prioritat acabar els quatre anys de govern amb una ampliació del parc d’habitatge públic a Gràcia –tan sols suposa un 0,5% actualment–. Per això ja han presentat tres propostes als veïns i la setmana vinent en presentaran una quarta, expliquen fonts municipals. Aquesta seria la definitiva, confirmen les mateixes fonts, ja que consideren que s’ha buscat el màxim consens amb els veïns i que faltaria elaborar la modificació urbanística definitiva i fer-la passar per ple municipal al març o l’abril. 

El pla d’habitatge s’inclou dins la modificació del pla històric de prolongació de la rambla de Prat, sobre el qual el govern de Trias ja va proposar desafectar els veïns perjudicats. Ara, el retoc del govern de Colau voldria afegir nous pisos públics mantenint la desafecció veïnal. En aquest projecte, el principal escull és l’edifici que es vol incorporar al carrer de l’Àngel després d’obrir aquesta via –actualment un cul-de-sac– per connectar-la amb el carrer d’Astúries. El bloc a projectar inicialment envaïa l’interior d’illa per fer 18 pisos socials i això va despertar el rebuig dels veïns del costat, que van assabentar-se a l’últim moment tot i que l’Ajuntament assegura que s’havia fet l’encartellada habitual al barri per explicar el pla.

Noves propostes amb menys habitatges

Des de llavors, “el districte està intentant solucionar una proposta fatal que es va fer directament des d’Urbanisme sense mirar-se gaire el barri”, explica una de les portaveus de Protegim l’Interior d’Illa, “però ja us podem avançar que ho tenen ben magre”. Les propostes de l’Ajuntament cada cop han anat minvant l’ambició dels habitatges a construir, i aquesta última que preparen encara tindrà menys, expliquen fonts del govern a aquest diari. Si la tercera proposta provava l’opció de fer-hi només 13 habitatges, la nova reduirà més aquest nombre, però segons publica l’Independent es mantindria la proposta de fer-hi una planta baixa a línia de carrer i dues més a sobre enretirades de la façana. Una idea que continua generant rebuig entre els veïns perquè, “per normativa, només hauria d’haver-hi una planta baixa i una superior, totes dues alineades al carrer”, sentencia la representant.

Tanmateix, els veïns encara no han pogut veure la quarta proposta, que se’ls presentarà la setmana vinent entre dilluns i dimarts. De fet, asseguren que “ni tan sols hem tingut una resposta formal a la tercera proposició perquè no hem tingut temps de comentar-la entre nosaltres, ja que dilluns passat vam reunir-nos amb els representants del districte”. En aquell moment, van avançar que la resposta seria negativa, però no els motius concrets i les línies vermelles, mantenen des de Protegim l’Interior d’Illa. Ara bé, dilluns tornen a reunir-se i asseguren que cada cop tenen més força. “Se’ns han unit alguns veïns del carrer Jaén”, expliquen, ja que és l’altre carrer on es construirien habitatges públics aprofitant la modificació urbanística, juntament amb la Travessia de Sant Antoni. En total, es volien presentar prop de 60 pisos públics.

Mentrestant, el govern municipal prepara una darrera oferta sucosa amb la intenció de seduir els veïns i, en última instància, demostrar als grups polítics de l’oposició que han intentat negociar tant com han pogut perquè no sigui dit a l’hora de votar.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa