Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns de Gràcia blinden un pulmó verd contra el bloc de pisos que projecta l’Ajuntament
  • CA

Un grup de veïns de la Vila de Gràcia s’assabentaven, 48 hores abans que es tramités oficialment, que estaven a punt de perdre l’espai verd que inclou un arbre centenari i el pati d’una escola infantil. Això asseguren des de la plataforma Protegim l’illa, el col·lectiu que defensa els jardinets que tenen a l’illa interior dels edificis situats entre el carrer de l’Àngel, Astúries i Travessia de Sant Antoni. “Ens volien prendre un dels pocs pulmons verds que hi ha en aquest barri”, protesten fonts del col·lectiu. El pla, proposat per l’Ajuntament, és construir allà un edifici de pisos públics per combatre el dèficit d’aquest tipus d’habitatge a Gràcia, que és tan sols d’un 0,5%. Després de les queixes veïnals, el govern municipal ha proposat una nova manera d’encabir-lo i, segons assegura, no afectarà la vegetació de l’illa interior. 

El regidor del districte, Eloi Badia, ha explicat al Tot Barcelona que el projecte busca crear habitatge social en un barri “amb una alta gentrificació, sense desallotjar cap veí”, ja que les expropiacions previstes no afecten cap habitatge, sinó negocis i entitats. Fonts de la plataforma d’afectats, en canvi, critiquen el cost del projecte, el temps que comportarà i dubten que les obres no afectin els jardins interiors ni les arrels del plataner. 

Així, la proposta de l’Ajuntament, encara no satisfà els veïns. El pla inicial era aixecar un edifici d’una planta baixa i tres pisos a sobre, però com que això no era legal –ja que l’amplada del carrer de l’Àngel és tan sols de sis metres i se’n necessiten 15– es va proposar enretirar la façana prop de nou metres per poder elevar les plantes que volien. És per això que el projecte envaïa bona part de l’espai verd de l’interior de l’illa.

Tanmateix, ahir al matí, arran de les reclamacions veïnals, el districte va fer una nova proposta que mantindria la façana a l’alçada de la resta del carrer i rebaixaria l’alçada a una planta baixa més dos pisos. Segons Badia, “això mantindria la volumetria del carrer”.

El problema és que la nova volumetria se saltaria la norma que estableix el document de l’Ajuntament que proposava el pla inicial, ja que allà consta que si es manté la façana del carrer de l’Àngel al mateix nivell que el de la resta dels edificis el màxim a construir és d’una planta baixa i un pis superior. Tanmateix, el regidor del districte assenyala que “això no sortiria a compte i estaríem fent un mal ús dels diners públics”. 

Crítiques per la viabilitat del projecte

El cost de les expropiacions per fer el projecte d’obrir el carrer de l’Àngel perquè enllaci amb el carrer Astúries i per fer els nous pisos suposarà 3 milions, segons els càlculs municipals. A més d’això, els veïns calculen que la construcció i les indemnitzacions pertinents elevarien el total al doble i que es trigaria “un mínim de 5 anys, que pot allargar-se fins als 10 perquè l’habitatge sigui útil”, critiquen fonts de Protegim l’illa.

Segons la plataforma, seria més efectiu per abordar l’emergència d’habitatge comprar habitatge privat i convertir-lo en públic. “Per exemple, hi ha un edifici sencer en venda al carrer Astúries 12 que val un milió, únicament, i es podria convertir en pisos públics. O un solar al carrer Jaén 8-10, que acaba de comprar un grup inversor de Singapur, i al qual també se li podria fer una expropiació”, concreten les fonts veïnals després de fer un seguiment dels espais disponibles al barri. Eloi Badia, per la seva part, assegura que la construcció d’habitatge nou no condicionarà la recerca d’altres opcions de compra. “A la Vila de gràcia s’han de buscar totes les opcions possibles i no es pot renunciar a cap. Totes sumen“, ha apuntat.

Un projecte amb història

De fet, l’acció del carrer de l’Àngel s’emmarca en un conjunt de propostes explicades dins la modificació del Pla General Metropolità de la prolongació de la Rambla de Prat, que va iniciar-se l’any 1976 afectant molts habitatges de la Vila de Gràcia, però que tant l’anterior govern de Trias com l’actual de Colau han canviat per desafectar els veïns. En canvi, en la nova proposta, Badia valora que “nosaltres desafectem, però a més posem sobre la taula 35 nous pisos d’habitatge públic i 35 més d’habitatge dotacional”, en referència a la resta de l’espai que aborda el pla, que arriba fins el carrer de Torrent de l’Olla. 

La protesta per no haver-se assabentat d’un projecte tan important fins a l’últim moment, quan aquest estava previst votar-se al ple municipal de novembre, va donar els seus fruïts i es va aconseguir allargar el període d’al·legacions, i així s’ha arribat fins a la nova idea al voltant de l’edifici del carrer de l’Àngel. Avui els veïns decidiran sobre l’oferta de l’Ajuntament i el regidor del districte espera poder portar, ara sí, la modificació del PGM al plenari del 25 de gener.

 

Més notícies
Salvada l’alzina, els veïns de Gràcia es preparen per blindar les casetes centenàries
Notícia: Salvada l’alzina, els veïns de Gràcia es preparen per blindar les casetes centenàries
Comparteix
L'Ajuntament manté que no pot expropiar els terrenys però els veïns ja fan plans per buscar-los una utilitat veïnal

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Afectat a gener 17, 2019 | 13:10
    Afectat gener 17, 2019 | 13:10
    Em sembla indignant que la política només es preocupi de promeses electorals i facin les coses a les esquenes de qui realment importa, la gent que viu al barri, els ciutadans. Si volen expropiar i construir, que segueixin la llei. Perquè un Ajunament es pot saltar la normativa?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa