Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dos noms relacionats amb la monarquia espanyola desapareixen dels carrers de Gràcia el mes que ve
  • CA

Adéu a l’avinguda del Príncep d’Astúries i al carrer del Secretari Coloma. Totes dues vies canviaran oficialment el seu nom properament, tal com ha confirmat l’Ajuntament de Barcelona. L’avinguda de nom monàrquic passarà a dir-se Riera de Cassoles, a partir del 24 de març. I una setmana abans, el carrer situat entre la Travessera de Gràcia, la Travessera de Dalt i la Ronda del Guinardó recuperarà el nom de Pau Alsina, el 17 de març.

De fets, tots dos canvis al nomenclàtor repesquen un nom que ja havia estat utilitzat per aquells espais abans i, també en ambdós casos, destaca que s’ha promogut la modificació des de l’associacionisme veïnal. En el cas de l’avinguda Príncep d’Astúries, els veïns van començar a pensar una alternativa al nom l’any 2016, quan van veure que s’iniciava un moviment de retirar referències borbòniques de places i carrers a Barcelona.

Pel que fa al carrer que travessa el Camp d’en Grassot i la Gràcia Nova, la decisió va arribar a través d’una consulta ciutadana vinculant de finals de 2017, que va acabar amb el resultat de recuperar el nom que tenia la via abans del règim franquista. Sota l’ordenament de Franco es va instaurar el nom referent a Joan de Coloma, que va fer tasques de secretaria als Reis Catòlics i al Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició. 

Un altre dels canvis previstos relacionat amb noms borbònics és el de l’avinguda Borbó, situada al districte de Nou Barris, que passarà a dir-se avinguda Els Quinze. 

Pel primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, això suposa que “Barcelona fa un pas més per eliminar la petjada franquista i per desborbonitzar el nomenclàtor de la ciutat”. També celebra que s’integrin denominacions populars com la de la Riera de les Cassoles i de tradició obrera, com Pau Alsina, que va ser un líder del moviment obrer català de mitjans i finals del segle XIX –a més de diputat i senador pel Partit República Democràtic Federal–.

Per contra, el líder del PP fins que s’esgoti el mandat, Alberto Fernández, ha protestat pel canvi en el nomenclàtor i ha acusat l’alcaldessa Ada Colau de mantenir la seva “fòbia a la Corona”. Pel regidor popular, aquesta decisió representa una adhesió als idearis “independentistes”, segons els quals, diu Fernández, “la bandera d’Espanya, el país, el bilingüisme o la mateixa Casa Reial són anomalies a extingir”. 

La líder del grup municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha carregat el govern de Colau per instrumentalitzar els canvis de nom de carrers a Barcelona. Ha criticat el “rencor històric” de BComú i ha recordat que “borrar noms de carrers i retirar estàtues no pot canviar la història”. 

Més notícies
L’avinguda Príncep d’Astúries té els dies comptats
Notícia: L’avinguda Príncep d’Astúries té els dies comptats
Comparteix
L’artèria, que fa de frontera entre Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi, està a punt de canviar de nom i passarà a anomenar-se Riera de Cassoles

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa