Els veïns temen que el pacte aconseguit al [email protected] s’esfumi pel PSC

Entitats del voltant del Poblenou critiquen que hagi desaparegut la voluntat expressa de prohibir-hi nous hotels

Les entitats veïnals implicades en el procés de reconversió del [email protected] temen que tot el que han fet els darrers dos anys, de sobte, quedi en no-res. Més encara quan fa un any van signar un gran pacte que prometia, entre d’altres grans canvis, triplicar l’habitatge protegit o prohibir-hi els nous hotels. El van signar a contracor. De fet, els veïns van batejar-ho com un “sí crític”. Ara, amb els socialistes al govern i amb un projecte que ja han pogut revisar, plataformes veïnals com la Taula Eix Pere IV esperen que s’escoltin les seves al·legacions. “El nou pla no representa ni el que vam demanar al procés participatiu ni el que vam signar després”, protesta un dels portaveus, Albert Valencia.

[r:1]

Tampoc ho té clar l’Associació de Veïns i Veïnes (AVV) del Poblenou. “No ens sentim especialment còmodes amb el projecte” tot i que “cal recordar que no és definitiu”, apunta el president de l’ens, Pere Nieto. De fet, fa pocs dies l’entitat es va reunir amb el regidor al districte, David Escudé (PSC), i li va fer saber que no acceptarien començar de zero. “No pot ser que hi hagi un nou replantejament del [email protected], va advertir Nieto com a màxim representant de l’AVV. 

El desencís veïnal arriba quan han passat onze mesos de la gran presentació de l’acord a Ca l’Alier. Va ser la culminació de la participació ciutadana de més de 1.000 veïns a través del projecte impulsat per Colau: Repensem el [email protected]. La negociació, a més, va incloure una desena d’actors del món veïnal, social, econòmic, polític i urbanístic de Sant Martí. 

Tanmateix, el gran anunci d’un text que va costar molt d’acordar entre empresaris i veïns no va convèncer la gran majoria de l’oposició. La iniciativa havia estat de Barcelona en Comú i la resta de partits es van sentir apartats d’una decisió de ciutat. Així, quatre dies després de la presentació de l’acord, el mateix partit que havia anunciat la determinació del projecte acceptava en un ple municipal una proposta del PSC que reclamava una nova comissió, amb tots els grups polítics, per revisar aquella proposta. L’únic partit que s’hi va oposar va ser la CUP, que demanava que s’acceptés el resultat del procés participatiu

Dubtes sobre el futur dels hotels

Després d’aquella gerra d’aigua freda per als moviments veïnals, el procés es va alentir. La primera notícia al voltant del projecte va ser que a finals de mandat l’equip de BComú va aconseguir aprovar inicialment el Document de Criteris per al Desenvolupament d’un Poblenou amb un [email protected] més inclusiu i sostenible. Tanmateix, des de la Taula Eix Pere IV han presentat una llista de queixes. Les més destacades critiquen que s’intenti augmentar l’edificabilitat, que hagi desaparegut del pla la voluntat expressada al procés participatiu de prohibir nous hotels en tot l’àmbit [email protected] i que es promogui “una falsa nova economia” a través de la precarietat laboral, especialment entre els joves.

Les crítiques també inclouen que no s’aclareixi què passarà amb l’habitatge que s’augmenti. En principi, l’acord establia que el terreny que encara no s’havia transformat del [email protected] passaria d’implicar un 10% de l’espai reservat a habitatge a fer-ho en un 30%. Aquesta part, en la idea de la Modificació del Pla General Metropolità redactada quedaria blindada. Així i tot, queda sense aclarir el debat que havia fet anar de corcoll les negociacions del pacte definitiu: si aquells habitatges serien explotats per operadors privats en alguns casos o seria íntegrament gestionat per l’administració pública. En cas de ser per a privats, els veïns temien que quan finalitzés la qualificació d’habitatge protegit oficial amb el pas dels anys, els preus quedessin de nou subjectes al lliure mercat. 

Els empresaris demanen “viabilitat econòmica”

En el passat, el president de la xarxa d’empreses [email protected] Network, Xavier Monzó, ja va advertir a aquest diari que signaven un acord que deixava aquella idea oberta perquè calia garantir “el màxim nivell de protecció sobre l’habitage possible que permeti la viabilitat del projecte”. També va matisar que “segurament, la titularitat pública al complet comprometeria el bon funcionament del pla”. 

A més, els nous posicionaments públics favorables a l’antic model de [email protected] tampoc no ajuden el veïnat. Tant és així que aquest mateix mes, un document signat per advocats, arquitectes i economistes i recollit per La Vanguardia demanava mantenir “l’esperit inicial del projecte”. És a dir, que no hi hagués canvis substancials. Rebutgen la mesura del 30% reservat a habitatge per presentar-se com “indiscriminada”, consideren que fins ara el [email protected] ha estat “un model d’èxit” i asseguren que, amb el nou projecte, “la viabilitat econòmica no queda garantida”. El text el signen l’exconseller Andreu Mas-Colell, proper a l’antiga Convergència, i personalitats de l’entorn del PSC com l’exdiputat Miquel Barceló, l’extinent d’alcaldia Ramon Garcia-Bragado o l’exregidor Joan Trullen

La presentació d’aquest document de socialistes i representants oposats al projecte del procés participatiu no fa pensar res de bo al veïnat. Tampoc que l’actual soci de govern de Colau, Jaume Collboni (PSC), vaticinés en la presentació d’aquell acord per al [email protected] que els plans de l’alcaldessa “sempre queden coixos”. A més, cal recordar que el projecte del [email protected] té el segell socialista i tirar-ne endavant una remodelació és, d’alguna manera, fer una rectificació sobre la seva idea inicial. Per tot plegat, s’ha establert el dubte constant sobre en què quedarà l’ambició del projecte participatiu i, també, una por: que quedi encallat com un d’aquells solars buits de l’entorn del Poblenou. 

Més informació

Nou comentari