El [email protected] vol fer un gir cap a l’habitatge protegit. O almenys aquesta és la intenció de tots els implicats en el seu desenvolupament. El procés de repensament d’aquest projecte urbanístic ha arribat a un principi d’acord per demanar que es multipliqui per tres l’espai destinat a habitatge en el terreny que queda per planificar, passant del 10% previst des del seu inici a un 30%. Els detalls d’aquest document es presentaran dilluns en roda de premsa de la mà de l’alcaldessa, Ada Colau, i solucionaran l’únic punt que a hores d’ara genera tensions a la seva signatura: quin tant per cent d’aquest habitatge protegit hauria de ser de titularitat pública o privada. El pacte ha estat titulat “Cap a un Poblenou amb un [email protected] més inclusiu i sostenible”. 

L’acord és fruit del treball de la Comissió Ampliada, un òrgan de caràcter tècnic que complementa la participació ciutadana en el procés del ‘Repensem el [email protected]’, i cal interpretar-lo únicament com una declaració d’intencions que posteriorment haurà de ser votat en ple municipal. La comissió, formada per empresaris, associacions veïnals, universitats, ens urbanístics i el propi districte, ha estat treballant durant més d’un any per assolir les línies mestres del futur d’aquest pla de transformació urbana.

Des d’un principi la voluntat de l’Ajuntament i veïns havia estat la de pressionar perquè s’incrementés el percentatge de sòl destinat a l’habitatge protegit, però ara s’uniran també la resta d’actors amb relació amb el districte mitjançant un compromís escrit, inclosos els empresaris. De fet, el president de l’associació de companyies privades [email protected] Network, Xavier Monzó, assegura que aquest pacte és un èxit perquè el teixit empresarial té “una visió molt responsable del que toca fer a la ciutat”. 

Ara bé, aquest 30% d’habitatge protegit queda per aclarir si pressionarà en el seu escrit per ser de propietat pública o privada i és el que fa que algunes associacions veïnals no tinguin clara la signatura del pacte a hores d’ara, segons ha confirmat al TOT Barcelona una font directa. El matís és important perquè, segons la mateixa font, “l’habitatge protegit en mans d’operadors privats pot suposar que, després d’uns anys, es vengui un immoble a preu de mercat”. 

La possibilitat d’explicitar al text la intenció que el 30% sigui destinat a habitatge públic – i mantenir el 70% restant a empreses – no suposaria un problema per Monzó, i no plantejaria en cap cas la retirada de l’acord, però reconeix que aquest document és orientatiu i que caldrà veure com s’aplica posteriorment. Segons el president del [email protected] Network, cal garantir “el màxim nivell de protecció sobre l’habitage possible que permeti la viabilitat del projecte”, i ha matisat que “segurament, la titularitat pública al complet comprometeria el bon funcionament del pla”. 

Més enllà de l’habitatge

D’altra banda, les negociacions sobre el futur del [email protected] i la gestió del terreny que queda per planificar, que Xavier Monzó xifra en el 28% de la superfície total, han tocat altres temes com la possibilitat de canviar el nom del projecte i la necessitat de millorar la mobilitat. En especial, una de les reivindicacions col·lectives és la de millorar la freqüència i capacitat dels transports públics. La intenció és instar als futurs governs municipals a que es millorin serveis com el metro perquè no es col·lapsi tot i el creixement d’usuaris que suposa continuar el pla del [email protected] També queda pendent una revisió de la connexió del les línies de TRAM i l’accés i funcionament de la plaça de les Glòries.

El canvi en el nomenclàtor del projecte va ser una idea que comptava amb el recolzament d’actors com la Taula d’Entitats Eix Pere IV, però que finalment ha quedat descartada. Per a Monzó, hagués estat un error, ja que “el [email protected] és una marca internacionalment reconeguda”. Finalment s’ha optat per tenir més present el nom del Poblenou i utilitzar-lo en positiu. Un primer tast és el títol de l’acte organitzat per dilluns “Cap a un Poblenou amb un [email protected] més inclusiu i sostenible”. A la trobada prevista per dilluns, s’hi sumaran la tinenta d’Alcaldia, d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, el regidor d’Habitatge i Rehabilitació i també regidor del Districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner, i el comissionat de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació, Lluís Gómez.

La comissió, a més de la Taula d’Entitats Eix Pere IV i el [email protected] Network, està formada per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Barcelona (UB), la Fundació b_TEC Campus Diagonal Besòs, el Consorci del Besòs i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Antoni Ferret a novembre 16, 2018 | 20:37
    Antoni Ferret novembre 16, 2018 | 20:37
    És clar que ha de ser públic. Quin sentit tindria, que fos privat?? Perquè el negoci dels lladres, que tot s'ho emporten, encara vol més?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa