Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Poblenou demana cooperativisme contra la conversió del barri “en un PortAventura” pel 22@
  • CA

Les escoles del Poblenou tenen problemes amb les cuines, normalment massa petites, que els obliguen a contractar càterings d’empreses “amb aliments que sovint no són ecològics i una estructura de treball que moltes vegades no es digna pels treballadors”. Ho denuncia el portaveu de la Taula Eix Pere IV, Albert València, mentre esgrimeix que el cooperativisme podria solucionar aquest inconvenient. “Ja estem treballant amb les associacions de mares i pares de col·legis del Poblenou i el voltant, com les de la Llacuna i la Flor de maig, per estudiar com fer-ho”, explica. La idea involucraria aliments directes del camp, cuina dels mateixos familiars i, finalment, repartiment a través d’una empresa cooperativa. “Això és tan sols un exemple del que es pot fer al barri mitjançant l’economia col·laborativa”, diu València. 

Per ells, la lluita gran és, precisament, contra qui presenta un model essencialment oposat al mateix espai: el 22@. Per aquest motiu s’ha presentat avui el “Manifest per un Poblenou cooperatiu”, que vol oferir una alternativa al “fracàs urbanístic” i “econòmic” del pla que va iniciar-se com a gran remodelació de Sant Martí a principis de segle. “Si el 22@ avança com estava previst, els veïns tan sols quedaríem com a animadors del PortAventura”, etziba València. Segons un estudi de la Taula Eix Pere IV, en finalitzar el pla –actualment s’ha executat menys d’un 30%– els veïns de la zona afectada representarien únicament el 15% de la vida dels barris. 

Bonificacions i conservació del comerç

El text l’han presentat juntament amb la Xarxa d’Economia Solidària (XES), Cooperatives de Catalunya i Coòpolis a l’antic complex industrial de La Escocesa, exemple d’un espai recuperat per a la creació de proximitat i el veïnat. En aquest sentit, la presentació del text, al qual també dona suport la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns (FAVB), ha desembocat en una triple demanda: la bonificació i les ajudes al lloguer de les empreses en ús de l’economia solidària, la conservació del petit comerç que encara queda al Poblenou i la connexió dels negocis a través d’una xarxa eficaç.

Durant la roda de premsa, Ivan Miró, representant de Coòpolis, ha recordat que “els barris necessiten tecnologia, però també fruiteries, llibreries i comerç tèxtil” i ha apuntat que l’avenç del 22@ no ha aportat més riquesa a la zona. “El Besòs segueix tenint els mateixos índexs de pobresa”, ha destacat. En aquest sentit, ha contraposat l’opció del “clúster” que suposa el model econòmic del 22@ amb la d’una idea al servei de les comunitats locals, com és la col·laborativa. 

En la concreció de les propostes, l’exposició de les entitats defensores del cooperativisme ha citat exemples com el que intenten tirar endavant, precisament, a l’interior d’una de les naus de La Escocesa. Es vol disposar un centre de co-treball de cooperatives perquè tinguin un espai ferm –en aquest projecte hi està involucrat l’Ajuntament. En altres indrets, com La Siberia, les entitats del Bicihub voldrien fer-ne ús per aparcar-hi vehicles, o les naus del passatge Trullàs, es podria donar una localització perquè treballessin artistes, així com petits comerços cooperatius. 

Més notícies
El 22@ tindrà el primer edifici d’oficines de fusta de tot l’estat
Notícia: El 22@ tindrà el primer edifici d’oficines de fusta de tot l’estat
Comparteix
L’immoble, ubicat al carrer Llacuna 42, tindrà 4.100 metres quadrats i estarà acabat al juliol del 2020
Un celler històric del Poblenou, a la venda
Notícia: Un celler històric del Poblenou, a la venda
Comparteix
La masia de Can Masana, o celler Montroy, ha estat reformada per un arquitecte de renom internacional

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa