Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El [email protected] tindrà el primer edifici d’oficines de fusta de tot l’estat

El [email protected] està de moda. El districte tecnològic de Barcelona omple titulars perquè les multinacionals i les start ups no paren d’anunciar nous contractes per instal·lar-hi centres d’innovació, d’atenció al client i laboratoris d’idees. Quinze anys després de la seva creació, el [email protected], que acull 5.000 empreses que donen feina a més de 60.000 persones, encara és capaç de trencar barreres: d’aquí a un any tindrà el primer edifici d’oficines construït íntegrament de fusta de tot l’Estat espanyol.

“La construcció d’edificis de fusta està en plena expansió i en els últims anys ha crescut molt, però sobretot als països del nord d’Europa; al Mediterrani és menys habitual”, explica al TOT Barcelona la responsable del departament Lab de la consultora immobiliària CBRE, Julia Ayuso, que a més serà la companyia encarregada de comercialitzar les noves oficines. “A Barcelona ja hi ha alguns edificis de fusta i és una tendència que seguirà creixent”, afegeix.

Recreació de l'entrada inferior de l'edifici de fusta / WittyWood

Recreació de l’entrada inferior de l’edifici de fusta / WittyWood

Ja està en mans de WeWork

L’edifici WittyWood, que serà llogat pel gegant estatunidenc del coworking WeWork, estarà ubicat al carrer Llacuna i tindrà 4.100 metres quadrats, dels quals 2.600 seran per a oficines i la resta per a zones comunes i usos complementaris. Està dissenyat per acollir un sol inquilí i, si tot va bé, obrirà les seves portes el juliol del 2020 després que el passat divendres es tanquessin els últims serrells del projecte. WeWork ja opera a Barcelona amb dos edificis llogats al [email protected], un altre a la Diagonal i un quart al passeig de Gràcia.

Un dels punts diferencials de WittyWood és que la fusta serà l’únic element estructural de l’edifici. “Els temps de construcció són més ràpids i per això són una bona solució per estalviar costos”, indica Ayuso. La multinacional va comprar el solar al novembre de l’any passat i en un any i mig haurà aixecat l’edifici amb una inversió prevista de 10 milions d’euros. “Pràcticament el 100% d’un edifici es pot construir amb fusta, des de l’estructura fins als acabats”.

Recreació de l'interior d'una de les plantes / WittyWood

Recreació de l’interior d’una de les plantes / WittyWood

Un material que torna

“La fusta havia caigut en desús en favor del formigó, però ara torna i serà un material clau”, insisteix. “Hi ha qui qüestiona la seva resistència estructural i la seva vulnerabilitat en entorns humits com Barcelona, però actualment això ja no és un problema”. Amb la tecnologia existent, la fusta es tracta de manera que no perd la seva calidesa natural i és resistent al foc, a les plagues, evita la corrosió i és un absorbent natural de gasos d’efecte hivernacle. 

“La fusta té avantatges que no té cap altre material”, assegura Ayuso, que té un doctorat en com el disseny de l’espai de treball influeix en el benestar i la productivitat dels treballadors. Segons els estudis del CBRE Lab, un entorn laboral de fusta aconsegueix un augment del 14% en la productivitat i redueix notablement la sensació d’estrès. “És un material natural i totalment reciclable i recuperable, a més de ser un bon aïllant tèrmic i acústic”.

El precedent de la Borda

WittyWood serà el primer edifici d’oficines de fusta, però a Barcelona ja hi ha una altra construcció de fusta que també té un rècord: la Borda –construït per la cooperativa Lacol al carrer Constitució, a prop de Can Batlló– és l’edifici de fusta més alt de l’Estat espanyol. Té sis plantes, 28 pisos de 40, 60 i 80 metres quadrats i va suposar una inversió de 2,9 milions d’euros. Els fonaments són de ciment, això sí, però la resta de l’estructura és de fusta.

Més enllà de l’anècdota de l’alçada, la Borda també és un dels primers projectes d’habitatge en cessió d’ús que s’han fet a Barcelona, una nova modalitat de tinença que està mig camí del lloguer i de la compra: el solar és propietat de l’Ajuntament de Barcelona, que l’ha cedit a la cooperativa per 75 anys a canvi d’un cànon anual. No hi ha especulació ni pujades abusives del lloguer perquè l’edifici és propietat de la cooperativa, que està formada pels mateixos inquilins.

Més notícies

Els fons d’inversió posen l’ull al mercat d’oficines de Barcelona

Notícia: Els fons d’inversió posen l’ull al mercat d’oficines de Barcelona
Comparteix
La forta demanda d'empreses estrangeres per establir-se a la ciutat i el seu gran atractiu disparen el nombre d'operacions
Notícia: Els fons d’inversió posen l’ull al mercat d’oficines de Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa