Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els fons d’inversió posen l’ull al mercat d’oficines de Barcelona
  • CA

El mercat d’oficines a Barcelona fa mesos, per no dir anys, que està en una fase d’hiperactivitat impulsada pel gran atractiu de la ciutat i la gran demanda d’espai. I els fons d’inversió, que no deixen passar mai les bones oportunitats de negoci, han posat l’ull a la capital catalana. L’arribada de grans multinacionals com Facebook o Amazon és un bon exemple, però darrere dels grans noms també hi ha estadístiques que ho corroboren: al primer trimestre del 2019, Barcelona va assolir el volum més gran de contractació d’espai dels últims 15 anys, mentre que la inversió en edificis d’oficines ha arribat a màxims històrics. Els grans fons prefereixen immobles amb inquilins i, si aquests són multinacionals, doble negoci. 

“La demanda està molt activa, igual que ho va estar l’any passat”, explica a aquest diari la directora del departament d’Oficines de Savills Aguirre Newman a Barcelona, Natàlia Montal. “Barcelona manté el seu atractiu entre els inversors internacionals tot i la inestabilitat política dels últims dos anys”, afegeix. Segons la consultora immobiliària, el Procés “no ha passat factura” ni ha rebaixat l’interès de les grans corporacions en la ciutat. Sí que reconeix que a finals del 2017, després del referèndum de l’1-O, “es van posposar algunes operacions de fons estrangers, però des de llavors el mercat no ha parat de créixer”.

[r:1]

Inversió rècord en edificis

La inversió en edificis d’oficines se situarà en nivells que no es veien a Barcelona des d’abans que esclatés la bombolla immobiliària. Segons les previsions de CBRE, a meitat del 2019 s’havien invertit uns 600 milions d’euros a la ciutat, quatre vegades més que l’any passat. Savills Aguirre Newman estima una xifra semblant (uns 500 milions) i no descarta que es pugui tancar l’exercici per sobre dels 1.000 milions. L’última operació s’ha tancat aquesta mateixa setmana: El Corte Inglés ha venut el seu centre comercial de Francesc Macià per 150 milions d’euros i serà reconvertit en oficines de cara al 2021.

El 22@, disparat: poc espai disponible i preus alts 

“El sector immobiliari d’oficines a Barcelona fa quatre anys que està en nivells molt positius i la ciutat està al radar de la majoria de fons d’inversió internacionals“, assegurava fa uns dies el director de Capital Markets de CBRE a Barcelona, Xavi Güell. “El 22@ s’ha convertit en una marca de referència i gran prestigi a dins del context immobiliari global”. Si fa uns mesos les operacions més habituals eren els edificis residencials, ara les oficines han agafat molta força i susciten un gran interès. “La demanda inversora supera amb escreix l’oferta disponible”, insistia Güell. En aquests primers mesos de l’any, el 92% d’inversors eren internacionals i la majoria de les operacions d’obra nova són clau en mà, és a dir, que ja tenen un inquilí abans d’haver-se construït l’edifici.

Un mercat amb plena ocupació

La gran demanda d’oficines a Barcelona i l’àrea metropolitana fa que el mercat estigui pràcticament amb plena ocupació. La taxa de disponibilitat, segons les estimacions de Savills Aguirre Newman, era d’un 5% el primer trimestre del 2019. Això vol dir que hi ha poc més de 300.000 metres quadrats disponibles, sobretot en les zones perifèriques, on el percentatge puja fins a gairebé el 12%. En canvi, al centre de Barcelona la disponibilitat és només del 2,7%, mentre que a la zona prime del 22@ baixa fins a l’1,2%. “La nova oferta que s’incorporarà al mercat el 2019 i el 2020 és molt escassa i no serà fins al 2021 i el 2022 que s’acabaran bona part dels nous projectes”, afegeix Natalia Montal.

[r:2]

La poca disponibilitat, amb l’afegit que molt projectes nou ja tenen inquilí, provoca un augment addicional dels preus. “Hi ha moltes empreses que arriben i altres que busquen oficines més grans, la competència és gran”, reconeix la directora d’Oficines de Savills Aguirre Newman a Barcelona. L’últim any els preus han crescut un 15%, sobretot al 22@, una evolució similar a la registrada per altres immobiliàries com Forcadell. Les dades de la consultora reflecteixen que per segon trimestre consecutiu la renda teòrica del districte tecnològic (23 euros per metre quadrat) es va situar per sobre de la del centre de la ciutat (22 euros).

L’alça de preus no preocupa gaire els experts, que coincideixen a assenyalar que Barcelona “ha assolit una dimensió pròpia”. De fet, tot i els augments registrats, segons Montal “els preus per metre quadrat estan molt per sota dels de París o els de Londres“, motiu pel qual les multinacionals i fons d’inversió consideren que la ciutat té molt recorregut. “A més, si ens comparem amb ciutats que tenen preus similars, Barcelona és molt més atractiva per a les empreses perquè no els costa gens atraure talent i convèncer treballadors qualificats perquè hi vinguin a viure”.

Més notícies
El 22@ tindrà el primer edifici d’oficines de fusta de tot l’estat
Notícia: El 22@ tindrà el primer edifici d’oficines de fusta de tot l’estat
Comparteix
L’immoble, ubicat al carrer Llacuna 42, tindrà 4.100 metres quadrats i estarà acabat al juliol del 2020
En els últims anys s'han instal·lat a Barcelona gran quantitat de multinacionals / Amazon
El desembarcament de multinacionals satura el mercat logístic de Barcelona
Notícia: El desembarcament de multinacionals satura el mercat logístic de Barcelona
Comparteix
La Cambra de Comerç alerta que la manca de sòl disponible amenaça el potencial de la ciutat per acollir més centres de distribució per al sud d’Europa
L’arribada de grans multinacionals dispara la demanda de talent al sector tecnològic
Notícia: L’arribada de grans multinacionals dispara la demanda de talent al sector tecnològic
Comparteix
Només a l'últim any ha crescut un 40% I Les ofertes de feina de les tecnològiques reben la meitat de sol·licituds que a la resta de sector
El 22@ lidera la demanda d’oficines a Barcelona
Notícia: El 22@ lidera la demanda d’oficines a Barcelona
Comparteix
L'informe de balanç del 2018 indica que es van contractar 128.000 metres quadrats en aquest districte que aposta per la tecnologia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa