Què sabem i què no del Nadal 2020 a Barcelona

La pandèmia altera tradicions com el pessebre, l'enllumenat, la Cavalcada o el Cap d'Any

El Nadal 2020 no seguirà el guió habitual. La pandèmia desaconsella tots els actes on hi pugui haver aglomeracions, però per altra banda la crisi econòmica empeny a maximitzar els atractius nadalencs per fomentar la compra de proximitat, sobretot a l’esllanguit centre de la ciutat. L’equilibri és molt complicat i Barcelona no vol renunciar a cap de les dues urgències.

L’Ajuntament encara no ha donat a conèixer el programa complet, però ja ha fet els primers anuncis. La Generalitat també s’ha pronunciat, tímidament, sobre com hauria de ser per exemple la Cavalcada de Reis. Repassem el que sabem fins ara sobre la campanya de Nadal a la capital catalana.

Sense ‘el’ pessebre

El primer canvi destacat és la supressió del pessebre de la plaça Sant Jaume, una composició avantguardista que cada any movia passions entre defensors i detractors. El tinent d’alcaldia de Cultura, Joan Subirats, va anunciar aquest dimarts la supressió del muntatge per les dificultats de reduir-ne l’aforament. 

Al seu lloc, però, hi haurà una exposició amb imatges dels pessebres dels darrers 10 anys, que segueixi servint d’excusa als barcelonins per anar al centre i contribuir a la polèmica artística. També podran acostar-se a veure el pessebre tradicional al pati del museu Frederic Marès, on és més fàcil controlar l’accés.

El pessebre artístic de Barcelona 2019, aquest divendres / MMP
El pessebre artístic de Barcelona 2019, aquest divendres / MMP

Santa Llúcia, a l’expectativa

Les parades de figuretes i decoració de la Fira de Santa Llúcia tornaran previsiblement a la plaça Nova, sempre que el Procicat aprovi el pla que li han presentat els venedors. El president dels firaires ha explicat en una entrevista al programa Bàsics de Betevé que preveuen crear un perímetre, una sola entrada i una sola de sortida. 

També proposen anotar les dades de contacte de cada visitant per garantir la traçabilitat d’un eventual contagi. Si no reben un veto del Procicat, obriran portes el 27 de novembre.

Fira de Santa Llúcia, en una imatge d’arxiu

Encesa de llums adaptable

La tradicional encesa de llums serà el pròxim 26 de novembre i en comptes d’una festa ciutadana com els anys anteriors consistirà en un espectacle de dansa de la companyia de Sol Picó a la plaça Comercial del Born. Segons el tinent d’alcaldia Jaume Collboni, es podrà seguir en directe amb un aforament limitat i en cas de confinament es faria sense públic, en un espai tancat i amb retransmissió per la televisió municipal.

Més llums però dispars

Els plans municipals per a l’enllumenat nadalenc s’acompliran a mitges. Per una banda, sí que ha aconseguit incrementar els espais il·luminats: 100 kilòmetres extra d’il·luminació gràcies a la incorporació de nous carrers i dels 39 mercats municipals. Entre les incorporacions hi ha la plaça Universitat, Balmes, Pelai, el passeig de la Verneda o Creu Coberta. El pressupost arribarà als 1,7 milions d’euros, un 65% més que l’any passat.

En canvi, els llums no seran tan homogenis com pretenia el bipartit municipal. El nou concurs per centralitzar la contractació no ha seduït la majoria d’eixos comercials, que han preferit seguir escollint els llums pel seu compte. A petició dels comerciants, la subvenció estàndard a cada eix que posi enllumenat ha pujat del 50% al 75%.

Col·locació de llums de Nadal a l'eix comercial Encants Nous / MMP
Col·locació de llums de Nadal a l’eix comercial Encants Nous / MMP

Cap d’Any pirotècnic

El castell de focs per Cap d’Any, estrenat fa dos mandats i ja consolidat, resisteix la pandèmia gràcies a un format descentralitzat. El Piromusical de la Mercè li va obrir camí i usarà el mateix model: llançament de pirotècnia des de diferents punts de Barcelona perquè pugui veure’s des dels terrats i punts elevats de quasi tota la ciutat. Encara està en fase de disseny, va advertir Collboni dimarts, però va avançar que en cap cas es permetria fer festa a l’avinguda Maria Cristina com cada any.  

Espectacle de Cap d'Any de Barcelona / Jordi Play
Espectacle de Cap d’Any de Barcelona / Jordi Play

Marxa enrere a Nou Barris

Un altre dels canvis en el programa és la cancel·lació del ‘jardí de Nadal’ que s’havia d’estrenar al Turó de la Peira. L’Ajuntament ha atribuït la seva marxa enrere a les noves restriccions, però la decisió arriba després de les intenses queixes del teixit veïnal. Associacions de l’entorn i la FAVB van qualificar de “totalment inacceptable” i “menyspreu absolut” la iniciativa, perquè era de pagament i impedia usar aquest espai verd ubicat enmig de barris molt densos.

Espai amb ombra al Parc del Turó de la Peira / Ajuntament de Barcelona
Espai amb ombra al Parc del Turó de la Peira / Ajuntament de Barcelona

Reis sí, caramels no

Els Reis Mags vindran a Barcelona en vaixell com cada any, ha assegurat l’alcaldessa Ada Colau. Ara bé, un cop desembarcats hauran de recórrer la ciutat de forma molt més minimalista. Conselleria de Cultura i ajuntaments estan ultimant l’adaptació de les cavalcades, que haurà de validar properament el Procicat. 

Cultura ha avançat que recomanarà substituir les desfilades per ‘campaments reials’ estàtics i amb controls d’accés, que es puguin visitar tot el dia 5 i no només al vespre. Si la comitiva reial es desplaça, no podrà llançar caramels perquè nens, pares i avis solen aglomerar-se per recollir-los.

Espectacular vista de la cavalcada dels Reis Mags de Barcelona / Jordi
Espectacular vista de la cavalcada dels Reis Mags de Barcelona / Jordi Play
Més informació

Nou comentari