El govern Colau xifra en 7,4 milions d’euros el cobrament indegut als rebuts d’aigua

Més a 340.000 llars metropolitanes afectades | El 78% del que es retorna són impostos de més

El govern d’Ada Colau ressuscita la guerra de l’aigua, després d’unes setmanes sense controvèrsia amb Agbar. El regidor Eloi Badia exposa en un vídeo a Twitter que l’empresa subministradora va cobrar 7,4 milions d’euros de més per salts de tram indeguts durant el confinament. Aquesta “sobrefacturació” hauria afectat 340.000 llars metropolitanes (200.486 a la capital), el 23% de les proveïdes, segons Badia. No obstant, el 77% dels diners que es retornen ara a les famílies correspon a impostos també cobrats de més i només el 23% és purament consum d’aigua.

L’origen de la incidència és la tarifació per trams: qui més aigua gasta, més car paga el metre cúbic i també els impostos associats al rebut de l’aigua. En no poder-se llegir els comptadors domèstics durant el confinament, Agbar va fer lectures estimades. Amb la desescalada, va comprovar el consum real –més alt per ser més a casa– i va cobrar de cop l’import endarrerit. Aquest increment virtual de consum va fer saltar de tarifa molts rebuts.

El rebut de l’aigua va viure una pujada brusca aquest estiu a Barcelona, no només per aquest càlcul de trams tarifaris, sinó sobretot per la inclusió al rebut d’un nou impost de recollida de residus a la capital. Va ser aprovat al gener, abans de la pandèmia i entre crítiques de l’oposició, però va acabar desembarcant a les factures a meitat d’any. Moltes famílies es van sorprendre i van posar el crit al cel a les xarxes socials.

La companyia va redissenyar la factura per subratllar la nova taxa i el consistori va sortir al pas de les crítiques culpant Agbar. L’empresa, per la seva banda, sempre ha defensat que va aplicar fil per randa el reglament metropolità que regula el subministrament i que preveia que es cobrin els endarreriments en el següent rebut. De fet, el decret que Badia esmenta al seu vídeo és la rectificació del reglament del cicle de l’aigua de l’AMB, que a partir d’ara obligarà a repartir el cobrament d’endarreriments per evitar salts de tram.

Segons Badia, 60.000 llars han recuperat uns 50 euros de mitjana per sobrefacturació i abans de final d’any ho cobraran la resta. En una nota de premsa, l’Ajuntament detalla el desglossat dels 7,4 milions: 1,7 corresponen al consum d’aigua, 4,3 al cànon de l’aigua (impost de la Generalitat), 0,8 a la taxa de clavegueram (impost municipal) i 0,6 a l’IVA (impost estatal).

Lluny de donar per tancada la polèmica, insisteix en assenyalar Agbar i insinua reiteradament que la incidència ha estat deliberada. “Diguem-li error perquè no sabem com dir-li”, deixa caure en el vídeo. “No pot ser que en uns moments que ho estem passant molt malament, les concessionàries no estiguin a l’alçada. No pot ser que un servei tan essencial es mercadegi d’aquesta manera”, afegeix.

Més informació

Comentaris

    Pere 02/11/2020 6:43 pm
    "Cuanto cuento" per tapar l'escàndol del seu impost duplicat a la recollida d'escombraries.

Nou comentari