Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Compromís municipal perquè es retorni l’excés de cobrament a la factura de l’aigua
  • CA

Ja hi ha un compromís clar. L’Ajuntament de Barcelona s’ha compromés a que es retorni als veïns l’excés detectat a les factures de l’aigua dels darrers mesos. Això inclou rectificar la part que pertoca a l’administració pública i també l’exigència a Agbar perquè es faci càrrec dels seus increments injustificats. Dit d’una altra manera, que uns i altres es posin les piles per tornar els diners que s’han cobrat de més a la ciutadania. Així s’ha decidit en la Comissió d’Economia d’aquesta tarda, a proposta d’Esquerra Republicana.

“Les lectures estimades acumulades en el darrer rebut, han provocat un cobrament que al nostre entendre és indegut, tant pel que fa als consums de l’aigua com pel que fa als tributs que hi van associats”, ha defensat el regidor republicà Jordi Castellana. “Hi ha hagut un ingrés indegut tant per part de l’administració pública com per part d’Agbar”, ha resolt.

En aquest sentit, s’ha decidit que es retorni la taxa de recollida de residus domiciliaris cobrada abans de l’1 de juliol, ja que aquesta taxa merita a partir d’aquesta data.

A banda, i també a proposta d’ERC, la Comissió ha aprovat modificar l’article 60 del reglament del cicle integral de l’aigua, relatiu als consums estimats, per evitar que situacions d’aquest tipus es tornin a produir.

Crítiques i respostes

Una de les crítiques destacades ha estat la de Junts per Catalunya, que ha acusat el govern d’Ada Colau d’haver oblidat el precepte “qui contamina paga” i d’haver optat per una taxa que “no fa res” per incentivar que la ciutadania redueixi el volum de residus que genera. Ciutadans, de la seva banda, ha acusat el govern municipal d’haver alimentat la polèmica amb ànim de degradar la imatge de l’empresa Agbar, com a “venjança” per no haver aconseguit municipalitzar el servei.

Des de Barcelona pel Canvi s’ha criticat que l’equip de govern municipal fa ordenances “de forma ràpida i malament”, i ha lamentat que la conseqüència és que acaben anant a tribunals, s’acaben perdent i “qui ho paga és el contribuent”. La taxa de residus, ha afegit la portaveu, Eva Parera, “és l’exemple d’una mala norma”.

En canvi, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha desvinculat l’augment del consum de l’aigua durant el confinament de la taxa de residus, i ha reiterat que tot el problema ha derivat de les lectures estimades. Ha calculat que se’n van fer a 800.000 llars de l’àrea metropolitana, la meitat de les quals de Barcelona, i ha advertit que el reglament “no estava pensat per a una qüestió d’aquestes característiques”, que ha significat un impacte de “milions d’euros”.

“Som la primera administració que volem un rebut clar. Volem separar els costos de l’aigua i els que estan vinculats a residus”, ha puntualitzat Badia. I ha recordat que en l’ordenança van introduir una proposta transitòria que sostenia que en el termini d’un any presentarien un mecanisme per modificar la taxa.

“Estem convençuts que és necessari que aquesta taxa es pugui vincular a la recollida selectiva”, i ha afegit que la nova taxa de residus incorpora l’exempció de pagament als col·lectius que tenen pocs recursos i dues bonificacions: un 10% per la taxa comercial i un 14% per ús de deixalles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa