El decret de Colau reconeix que la pujada del rebut de l’aigua és fruit d’un reglament de l’AMB

Insta Aigües de Barcelona a regularitzar la "disfunció provocada" per "l'aplicació" d'una norma metropolitana

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha presentat aquest dijous el decret que ha anunciat la seva presidenta i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè Aigües de Barcelona retorni l’import que la institució considera que s’ha cobrat de més en l’últim rebut de l’aigua, sense que calgui reclamar. El decret, que ha piulat el vicepresident metropolità Eloi Badia (Bcomú) i ha recollit Europa Press, insta Aigües de Barcelona a regularitzar la “disfunció provocada en el càlcul de la quota de consum” per “l’aplicació de l’article 60 del Reglament del Servei metropolità del cicle integral de l’aigua”.

Reconeix de facto, per tant, que l’increment és fruit del mecanisme de facturació que estableix una normativa de la pròpia AMB. A més, el Servei de Supervisió de Concessions de la institució ha emès un informe previ al decret que analitza amb tot detall per què puja la factura. El document, al que ha tingut accés el TOT Barcelona i que es pot descarregar a continuació, assumeix que “la situació d’excepcionalitat viscuda ha superat allò previst al Reglament del servei metropolità del cicle integral de l’aigua” i proposa a Eloi Badia que demani a Agbar “procedir d’altra manera” per minimitzar els salts de tram en el preu de l’aigua.

Llegir l’informe complet de l’AMB sobre la facturació de l’aigua (PDF)

Durant el confinament, Aigües de Barcelona no podia fer la lectura manual de bona part dels comptadors d’aigua domèstics i va haver de calcular les factures amb valors de consum estimat. Tal com marca aquest reglament metropolità, el rebut d’aquest estiu –un cop represes les lectures de comptadors– inclou la diferència entre el consum estimat i el consum real.

El preu de l’aigua és progressiu i estableix tarifes diferents per a 4 trams de consum, a fi de premiar el consum responsable d’aquest bé natural escàs. El cobrament de cop del consum pendent de mesurar ha fet que alguns consumidors saltin de tram i hagin pagat l’aigua més cara. L’AMB demana a través del decret que es recalculin les factures amb un nou consum estimat i que es reparteixi la diferència de consum durant tot el període global de facturació. Vol que ja es regularitzi la diferència resultant en la propera factura.

No obstant, prorratejar el consum pendent de facturar no garanteix que les llars que gasten molta aigua no saltin igualment de tram, si el seu consum habitual estava poc per sota del llindar del canvi de preu. Per resoldre correctament aquesta situació en cas d’un nou confinament caldria reformar el reglament metropolità i preveure un mecanisme alternatiu per facturar excedents.

Aigües de Barcelona ja va advertir aquest dimarts que no hi havia cap “error” en la facturació de l’últim rebut de l’aigua a Barcelona, sinó que s’havia aplicat estrictament el que preveu el decret. En canvi, va recordar que la major part de l’increment que es va registrar en l’última factura és fruit de l’aplicació per primer cop de la nova taxa de residus de l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació

Nou comentari