La nova taxa de residus de Barcelona desembarca als rebuts domèstics en plena crisi

Els consumidors descobreixen increments de 20, 30 o 50 euros a la factura, amb casos extrems de fins a 300 euros extra

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar aquest febrer una nova taxa municipal per costejar el futur sistema intel·ligent de gestió dels residus. Cinc mesos després, amb una pandèmia i una crisi sobre la taula, el nou impost local ha desembarcat a les factures domèstiques i sulfurat molts barcelonins que desconeixien el canvi. El govern municipal va decidir que es cobraria a través del rebut de l’aigua, en funció del consum de cada llar i en paral·lel a la taxa metropolitana de residus que es continuarà cobrant igualment. 

Les famílies, doncs, es troben aquest juliol i agost amb increments de 20, 30 o 50 euros anuals. Alguns veïns, sobretot de llars nombroses, han denunciat a les xarxes socials casos extrems de fins a 300 euros de pujada. Com que la quantitat a pagar es va vincular a l’aigua consumida i no als hàbits de reciclatge, els barcelonins que fa anys que separen correctament la brossa a casa es queixen d’haver de pagar el mateix o més que un veí que llanci de forma irresponsable totes les escombraries al contenidor gris.

La taxa es va aprovar amb els vots del govern (BComú i PSC) i l’aval crític d’ERC, que demanava accelerar els canvis necessaris –com contenidors que només s’obrin amb una targeta personal o recollida porta a porta– per vincular la taxa als nivells de reciclatge individuals com abans millor. Els partits de l’oposició que ja van rebutjar la taxa (JxCat, Cs, PP i Bpc) al febrer critiquen ara durament l’inici dels cobraments, que coincideix amb un estiu molt dur per l’economia de la capital.

Horitzó: individualitzar

El consistori preveu, a la llarga, aplicar rebaixes als territoris que reciclin més i millor. Primer serien districtes i després barris, per filar més prim. A l’horitzó hi ha individualitzar per complet la taxa. Però d’arrencada, totes les llars paguen el mateix. Segons les xifres que donava al febrer l’ajuntament, el 73,3% de les famílies haurien de pagar entre 27 i 51 euros anuals per la nova taxa de residus i 12.500 llars vulnerables n’estarien exemptes. No obstant, ja admetia aleshores que un petit percentatge d’habitatges grans amb alt consum d’aigua podien arribar a pagar fins a 200 euros extra anuals. 

Les famílies nombroses tenen una bonificació: un 5% per cada persona addicional empadronada persona i un altre 5% més si hi viu algú amb una discapacitat igual o superior al 75%. L’ús dels punts verds permetrà obtenir un descompte a qualsevol ciutadà: un 1% per anar-hi un sol cop i el 14% màxim per anar-hi a partir de 15 vegades l’any. 

Més informació

Comentaris

  cristna 21/08/2020 3:04 pm
  Por fin algún medio hace p´blica esta estafa, pues no se puede llamar de otra manera , pues además que en Aguas estimaron en febrero y marzo, y luego al leer los contadores pasado el confinamiento, aumentaron el consumo y por lo tnto los tramos y todo eso luego se aplica a las diferentes tasas leer la factura la hoja trasera y veran cuando me fui a quejar dijeron que lo arreglaran y enviaron 2 facturas por un importe mayor .-
  Lourdes 21/08/2020 3:34 pm
  Gracias Colau, como siempre mejorando las cosas. Me ha costado mucho enseñar a toda la familia a reciclar para que ahora encima nos hagas pagar,pues que sepas que a partir de ahora se acabó el reciclaje. Hazlo tú con el dinero que nos robas.
  césar 01/09/2020 3:21 pm
  ¿No la podían haber incluido en el impuesto que ya se paga de recogida de basuras? Qué tontería incluirla en la factura del agua...

Nou comentari