Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La nova taxa de residus de Barcelona desembarca als rebuts domèstics en plena crisi
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar aquest febrer una nova taxa municipal per costejar el futur sistema intel·ligent de gestió dels residus. Cinc mesos després, amb una pandèmia i una crisi sobre la taula, el nou impost local ha desembarcat a les factures domèstiques i sulfurat molts barcelonins que desconeixien el canvi. El govern municipal va decidir que es cobraria a través del rebut de l’aigua, en funció del consum de cada llar i en paral·lel a la taxa metropolitana de residus que es continuarà cobrant igualment. 

Les famílies, doncs, es troben aquest juliol i agost amb increments de 20, 30 o 50 euros anuals. Alguns veïns, sobretot de llars nombroses, han denunciat a les xarxes socials casos extrems de fins a 300 euros de pujada. Com que la quantitat a pagar es va vincular a l’aigua consumida i no als hàbits de reciclatge, els barcelonins que fa anys que separen correctament la brossa a casa es queixen d’haver de pagar el mateix o més que un veí que llanci de forma irresponsable totes les escombraries al contenidor gris.

La taxa es va aprovar amb els vots del govern (BComú i PSC) i l’aval crític d’ERC, que demanava accelerar els canvis necessaris –com contenidors que només s’obrin amb una targeta personal o recollida porta a porta– per vincular la taxa als nivells de reciclatge individuals com abans millor. Els partits de l’oposició que ja van rebutjar la taxa (JxCat, Cs, PP i Bpc) al febrer critiquen ara durament l’inici dels cobraments, que coincideix amb un estiu molt dur per l’economia de la capital.

Horitzó: individualitzar

El consistori preveu, a la llarga, aplicar rebaixes als territoris que reciclin més i millor. Primer serien districtes i després barris, per filar més prim. A l’horitzó hi ha individualitzar per complet la taxa. Però d’arrencada, totes les llars paguen el mateix. Segons les xifres que donava al febrer l’ajuntament, el 73,3% de les famílies haurien de pagar entre 27 i 51 euros anuals per la nova taxa de residus i 12.500 llars vulnerables n’estarien exemptes. No obstant, ja admetia aleshores que un petit percentatge d’habitatges grans amb alt consum d’aigua podien arribar a pagar fins a 200 euros extra anuals. 

Les famílies nombroses tenen una bonificació: un 5% per cada persona addicional empadronada persona i un altre 5% més si hi viu algú amb una discapacitat igual o superior al 75%. L’ús dels punts verds permetrà obtenir un descompte a qualsevol ciutadà: un 1% per anar-hi un sol cop i el 14% màxim per anar-hi a partir de 15 vegades l’any. 

Més notícies
El govern Colau-Collboni rebutja incloure una baixada d’impostos al pacte de ciutat
Notícia: El govern Colau-Collboni rebutja incloure una baixada d’impostos al pacte de ciutat
Comparteix
Pacten amb JxCat "valorar totes les opcions de modificació tributària" però tomba l'exigència de Cs de revisar en públic els impostos aprovats fa quatre mesos
Aprovada la nova taxa d’escombraries amb la vista posada als contenidors intel·ligents
Notícia: Aprovada la nova taxa d’escombraries amb la vista posada als contenidors intel·ligents
Comparteix
ERC i govern municipal aproven definitivament el nou impost municipal, que es cobrarà a través del rebut de l'aigua a partir de juliol
El govern Colau aprova amb ERC la nova taxa d’escombraries
Notícia: El govern Colau aprova amb ERC la nova taxa d’escombraries
Comparteix
JxCat s'ha desmarcat de l'acord tributari després de l'aprovació dels pressupostos a quatre bandes
Barcelona anuncia una nova taxa de recollida d’escombraries
Notícia: Barcelona anuncia una nova taxa de recollida d’escombraries
Comparteix
El nou impost es començarà a cobrar al maig i l'objectiu és incentivar la recollida selectiva

Comentaris

  1. Icona del comentari de: cristna a agost 21, 2020 | 15:04
    cristna agost 21, 2020 | 15:04
    Por fin algún medio hace p´blica esta estafa, pues no se puede llamar de otra manera , pues además que en Aguas estimaron en febrero y marzo, y luego al leer los contadores pasado el confinamiento, aumentaron el consumo y por lo tnto los tramos y todo eso luego se aplica a las diferentes tasas leer la factura la hoja trasera y veran cuando me fui a quejar dijeron que lo arreglaran y enviaron 2 facturas por un importe mayor .-
  2. Icona del comentari de: Lourdes a agost 21, 2020 | 15:34
    Lourdes agost 21, 2020 | 15:34
    Gracias Colau, como siempre mejorando las cosas. Me ha costado mucho enseñar a toda la familia a reciclar para que ahora encima nos hagas pagar,pues que sepas que a partir de ahora se acabó el reciclaje. Hazlo tú con el dinero que nos robas.
  3. Icona del comentari de: césar a setembre 01, 2020 | 15:21
    césar setembre 01, 2020 | 15:21
    ¿No la podían haber incluido en el impuesto que ya se paga de recogida de basuras? Qué tontería incluirla en la factura del agua...
  4. Icona del comentari de: Bar Celona a octubre 21, 2022 | 13:07
    Bar Celona octubre 21, 2022 | 13:07
    I més de 2 anys més tard seguim pagant. A la meva darrera factura més de 50€ de taxes (consum 30€). Si això no és abusiu... Mentrestant els cada vegada més habituals al barri, súpers pakis, botigues xines, restaurants llatins, bars, perruqueries i barbers dubtosos llencen escombraries on els cau més a prop o directament ho deixen fora on queda tot el dia. Caps de setmana inclosos. Què hem de fer els qui fa anys que reciclem escrupolosament, senyora Colau? Barallar-nos amb els “nous catalans”? No volem pagar cada vegada més per contrarestar l’incivisme. Multes!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa