Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau aprova amb ERC la nova taxa d’escombraries

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la creació d’una nova taxa municipal: els veïns de la ciutat pagaran a partir del juliol un recàrrec a través del rebut de l’aigua per finançar la recollida d’escombraries. El govern municipal de BComú i PSC l’ha tirat endavant amb els vots d’ERC a la comissió d’economia d’aquest dimecres a la tarda, sense el suport de JxCat, que sí que havia participat al pacte a quatre bandes per als pressupostos. El consistori recaptarà 41 milions d’euros amb el nou recàrrec, que rebrà llum verda definitiva al proper plenari.

[r:1]

El regidor d’Energia i Transició Energètica, Eloi Badia, ha defensat que és “una proposta de sortida” per avançar cap a la “individualització” de la taxa, que aspira a fer pagar a cada contribuent segons la seva generació i correcta separació de residus. Badia ha reconegut que la nova taxa “haurà d’anar incorporant modificacions”, però ha defensat que tot i així “serà més justa que els sistemes actuals”, en referència a que la recollida de brossa es paga ara directament de les arques municipals, que es financen bàsicament a través de l’IBI dels habitatges. 

Els republicans han avalat la nova taxa com a “eina” però han reclamat que s’avanci com abans millor cap a la individualització, que el rebut de l’aigua sigui “molt clar” i que el govern impulsi mesures paral·leles de foment del reciclatge, com estendre la recollida porta a porta que ja es fa a Sarrià. Elsa Artadi (JxCat) ha criticat que l’actual disseny de la taxa no disuadeix la generació irresponsable de residus i n’ha atribuït la creació a finalitats recaptatòries: “La idea és salvar el planeta, no els seus pressupostos”. Luz Guilarte (Cs) ha considerat “incongruent” vincular la taxa al consum d’aigua, perquè pot penalitzar famílies nombroses que sí que reciclen bé. Josep Bou (PP) ha vist bé “que pagui més qui més residus genera” però no gens “el com ni el quant”. Finalment Eva Parera (BpC) ha considerat una “injustícia evident” que un veí que recicla molt bé pugui pagar la taxa màxima perquè viu en un barri que no separa prou la brossa.

Modulat per lloc de residència

Segons va exposar el consistori en presentar la taxa al desembre, el nou impost afectarà unes 557.000 llars –les que no n’estinguin exemptes perquè hi viuen famílies vulnerables–, que són un 73,3% del total. Aquestes llars pagaran entre 27 i 51 euros anuals, és a dir, entre 2,25 i 4,25 euros cada mes. Amb la nova contrata de residus el govern municipal preveu aplicar una primera ponderació de la taxa segons els nivells de recollida selectiva al districte de residència. La voluntat és fer cada cop més petita la unitat territorial –barris, illes de cases…– fins arribar a contenidors intel·ligents que s’obrin amb el codi personal de cada veí per saber quanta brossa i de quin tipus genera cada llar.

Més notícies

Barcelona anuncia una nova taxa de recollida d’escombraries

Notícia: Barcelona anuncia una nova taxa de recollida d’escombraries
Comparteix
El nou impost es començarà a cobrar al maig i l'objectiu és incentivar la recollida selectiva

L’oposició amenaça de tombar la nova taxa de recollida d’escombraries

Notícia: L’oposició amenaça de tombar la nova taxa de recollida d’escombraries
Comparteix
ERC, JxCat i BpC s'abstenen en el primer tràmit però avisen que no els agrada gens el plantejament ni el cobrament a través del rebut de l'aigua

L’impost d’escombraries s’apujarà un 5% a l’àrea metropolitana

Notícia: L’impost d’escombraries s’apujarà un 5% a l’àrea metropolitana
Comparteix
L'AMB justifica l'increment amb l'augment del cànon que cobra la Generalitat per gestionar els residus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa