Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona anuncia una nova taxa de recollida d’escombraries
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona començarà a cobrar al maig de l’any que ve, amb el rebut de l’aigua, una nova taxa de servei de recollida de residus domèstics, diferent de la que ja existeix, que és de tractament de residus i que s’apujarà un 5%. Els calculs del consistori indiquen que el nou impost afectarà unes 557.000 llars –les que no n’estinguin exemptes perquè hi viuen famílies vulnetables–, que són un 73,3% de l’total. Aquestes llars pagaran entre 27 i 51 euros anuals, fet que suposarà entre 2,25 i 4, 25 euros cada mes.

En declaracions a la premsa recollides per Europa Press, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha explicat aquest dilluns que aquesta mesura és el primer pas cap a una tarifació “justa”, en la qual es pagui en funció del que es recicla. “La recollida selectiva està estancada en el 37,7%“, ha lamentat Badia, que ha dit que l’objectiu és que el 2025 ja s’hagin desplegat sistemes d’individualització de la recollida domèstica en el 100% de la població.

“Amb la nova contracta, volem que es faci una primera caracterització per districtes. El següent pas seran els barris. I el 2025 s’arribarà a una taxa justa a nivell de llar“, ha detallat.

Segons l’Ajuntament, “la directiva europea  2018/851 obliga les ciutats a millorar la gestió dels residus per protegir el medi ambien amb una gestió més sostenible”. La norma comunitària exigeix que el 2025 la recollida selectiva sigui del 55% del total, que el 2030 s’arribi al 60% i que el 2035 s’assoleixi el 65%. 

A més a més, el consistori recorda que el febrer del 2019 es va signar l’Acord Metropolità pel Residu Zero, amb el qual els municipis es comprometien a aplicar una taxa de recollida d’escombraries domèstiques com a molt tard l’any 2021, o bé a haver desplegat el 2025 “sistemes d’individualització de la recollida domèstica al 100% de la població”.

L’objectiu, per tant, és penalitzar el fet de llençar deixalles al contenidor de rebuig, ja que el cost de recollida d’aquesta mena de residus és de 206 euros per tona. En canvi la fracció orgànica té un cost de 124 euros per tona, segons l’Ajuntament, i el tractament de paper i vidre és d’uns 45 euros per tona, “quatre vegades més econòmic que el tractament del rebuig”.

La recollida selectiva té un cost de 191 euros per llar i any globalment. “Si se situés al 60%, el preu baixaria a 163 euros per llar i any, i al 70%, a 150 euros per any i llar”, remarca el govern municipal. “Separar els residus abarateix els costos de gestió” perquè, “quan no se separa, el procés de recollir i reciclar és més car”, afegeix l’Ajuntament, raó per la qual vol incentivar aquest tipus de recollida i penalitzar la que no separa els residus.

Més notícies
L’impost d’escombraries s’apujarà un 5% a l’àrea metropolitana
Notícia: L’impost d’escombraries s’apujarà un 5% a l’àrea metropolitana
Comparteix
L'AMB justifica l'increment amb l'augment del cànon que cobra la Generalitat per gestionar els residus
Una pujada del 60% en la taxa de clavegueram frenarà la rebaixa en el rebut de l’aigua
Notícia: Una pujada del 60% en la taxa de clavegueram frenarà la rebaixa en el rebut de l’aigua
Comparteix
El govern municipal tramita que l'impost s'incrementi de 15 a 24 euros de mitjana anuals | La taxa de residus, a la mateixa factura, puja un 5%
L’IBI de Barcelona s’apujarà amb el pressupost “expansiu” del 2020
Notícia: L’IBI de Barcelona s’apujarà amb el pressupost “expansiu” del 2020
Comparteix
L'equip de govern anuncia que vol incrementar ingressos i despeses més d'un 9% i marca l'habitatge i l'emergència climàtica com a prioritats
Barcelona estudiarà la viabilitat d’una ‘tarifa plana’ d’impostos
Notícia: Barcelona estudiarà la viabilitat d’una ‘tarifa plana’ d’impostos
Comparteix
La mesura proposada per Elsa Artadi ha rebut el suport unànime de l'oposició però el govern esquiva oferir “un compromís explícit a curt termini”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa