Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona estudiarà la viabilitat d’una ‘tarifa plana’ d’impostos
  • CA

El govern d’Ada Colau estudiarà la viabilitat de fraccionar en 10 pagaments tots els impostos que recapta l’Ajuntament de Barcelona, però no s’ha arribat a comprometre a aplicar la mesura a curt termini. La ‘tarifa plana’ que proposava la presidenta del grup municipal de JxCat, Elsa Artadi, s’ha aprovat amb el suport unànime de tota l’oposició, però comuns i socialistes s’han abstingut. La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha defensat que el govern veu “molt interessant” la proposta i està “disposat a estudiar-a”.

No obstant, ha advertit que “hi ha obstacles que cal valorar molt detingudament” com la manca de tota la informació fiscal barcelonina a 1 de gener –perquè molts tributs els marquen altres administracions– i l’actualització constant de les bases de dades. “No són obstacles insalvables i hi ha alternatives”, ha reconegut la regidora, que ha exemplificat les dificultats d’aplicar el fraccionament personalitzat amb l’experiència de la ciutat basca de Vitòria. “Des que es va començar a estudiar fins que es va aplicar van passar 19 mesos, en una ciutat molt més petita i en un territori foral”, ha assenyalat.

Artadi, que va ser directora general de Tributs de la Generalitat, ha defensat les avantatges de fraccionar els impostos i les experiències positives en ajuntaments com Girona, Olot, Granollers o Manresa i que ara també la Diputació de Tarragona ho facilitarà: “No és una cosa nova ni difícil de fer”. “Em sap greu que el màxim compromís del govern sigui estudiar la possibilitat”, ha lamentat. Ha apuntat que JxCat ja havia previst que l’aplicació no podia ser immediata per 2020 i per això no havia posat data a l’entrada en vigor. 

Elsa Artadi defensant al ple l'aplicació d'una 'tarifa plana fiscal' / JxCat

Elsa Artadi defensant al ple l’aplicació d’una ‘tarifa plana fiscal’ / JxCat

“Els beneficis pel contribuent són obvis, no has d’estar pendent del calendari fiscal que pot estressar l’economia familiar o de les petites empreses”, ha argumentat. També en tindria per al mateix consistori, ha assegurat, perquè la previsió d’ingressos seria més estable, “evitaria tensions de tresoreria”, reduiria molt les sol·licituds d’ajornament de pagament i permetria estalviar costos de burocràcia. 

Jordi Castellana (ERC) ha valorat positivament la proposta d’Artadi perquè facilitaria que “les empreses puguin fer previsió de pagaments” i ha recordat que els contribuents paguen “més de 1.200 milions d’euros” a l’Ajuntament de Barcelona. Paco Sierra (Cs) ha matisat el suport del seu grup advertint que la ‘tarifa plana fiscal’ “seria una molt bona iniciativa” que JxCat i ERC “podrien portar al Parlament” per aplicar-la també als impostos de la Generalitat. Josep Bou (PP) també ha expressat el seu suport al fraccionament però ha criticat l’augment d’impostos el 2020: “Ja podem aplicar tarifes planes, que de poc serviran davant la destralada fiscal que ens ve a sobre”. Finalment Eva Parera (BpC) ha destacat que el fraccionament podria “ajudar a reduir els impagaments”, que ha xifrat en 116 milions d’euros actualment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa