Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aprovada la nova taxa d’escombraries amb la vista posada als contenidors intel·ligents

El ple de Barcelona ha aprovat de forma definitiva una nova taxa de residus, amb la que les llars de la ciutat pagaran a partir de juliol per la recollida de la brossa. La mesura ja va rebre llum verda inicial la setmana passada en comissió i ara ha superat l’últim amb el vot del govern BComú-PSC i ERC i el vot contrari de tota la resta. D’arrencada la taxa s’aplicarà per igual a totes les llars, a través del rebut de l’aigua i en proporció al consum d’aquest subministrament, però preveu rebaixes per als veïns dels districtes que més reciclin. 

El 73,3% de les famílies pagaran entre 27 i 51 euros de la taxa de residus i 12.500 llars vulnerables n’estaran exemptes. No obstant, un petit percentatge d’habitatges grans amb alt consum d’aigua poden arribar a pagar fins a 200 euros anuals. Per no penalitzar les famílies nombroses –que consumeixen més aigua–, es reduirà un 5% la taxa per cada persona addicional empadronada i un 5% més si té una discapacitat igual o superior al 75%. L’ús dels punts verds permetrà obtenir un descompte a qualsevol ciutadà: un 1% per anar-hi un sol cop i el 14% màxim per anar-hi a partir de 15 vegades l’any. 

El govern municipal ha confiat en el nou contracte de la neteja, que hauria de portar als carrers de Barcelona contenidors intel·ligents abans de 2023. Aquest nou mobiliari no estaria obert les 24 hores per dipositar-hi els residus domèstics, sinó que s’obriria amb una targeta identificadora de cada llar i permetria comptabilitzar el volum d’escombraries i la ràtio de reciclatge per ponderar la taxa de residus segons el comportament ambiental de cadascú. Una altra via és la recollida porta a porta, que també permetria distingir les llars més i menys recicladores.

[r:1]

L’oposició –també ERC, tot i haver votat a favor– ha pressionat al govern per avançar el més ràpid possible cap a la individualització de la taxa, que permeti aplicar la lògica de fer pagar més a qui més brossa generi i qui menys recicli. El regidor de Transició Energètica, Eloi Badia (BComú), ha defensat que amb l’aprovació de la taxa “el canvi necessari en el model de residus ja està caminant i avança i no té marxa enrere”. Ha defensat “l’extinció de l’abocador 24 hores”, en referència als contenidors de lliure ús al carrer. Ha admès que “hi ha marge per millorar” en les bonificacions, però ha argumentat que la taxa “és justa” perquè “és més just que n’hi hagi una que no pas que no n’hi hagi cap”, perquè aleshores els 30 milions de despesa en residus sorgeixen dels comptes generals del consistori i de facto s’estan finançant amb impostos desvinculats del consum, com l’IBI dels habitatges de propietat. 

Vista del ple de l’Ajuntament de Barcelona de febrer de 2020 / Jordi Play

Jordi Coronas ha explicat al ple que el vot a favor d’ERC s’ha pactat a canvi de “tres exigències”: informació clara en el rebut de l’aigua, que l’àmbit territorial de les bonificacions sigui el més reduït possible –barris, seccions censals…– i “el compromís de convertir la taxa de recollida en una taxa de generació en el mínim temps possible”. Francina Vila (JxCat) ha vist  “imprescindible una fiscalitat que penalitzi” qui no recicla i per tant ha titllat la manca actual d’individualització de “mesura merament recaptatòria”.

Luz Guilarte (Cs) ha carregat contra la pujada d’impostos a la ciutat aprovada els darrers mesos, a través de diferents taxes, i ha criticat que el pla detallat per al control del reciclatge de cada llar encara no s’ha presentat: “Cobraran injustament per un pla que encara no sabem ni com ni quan volen implementar”. Josep Bou (PP) ha compartit “la finalitat” de la nova taxa, però no “el com ni el quan”, en estar emmarcada en una “destralada fiscal” en vigílies d’un refredament de l’economia. Finalment Eva Parera ha estat molt crítica amb el rigor del govern: “Porten a aprovació una taxa en construcció. S’ha de fer, sí, però s’ha de fer bé”. 

Més notícies

El govern Colau aprova amb ERC la nova taxa d’escombraries

Notícia: El govern Colau aprova amb ERC la nova taxa d’escombraries
Comparteix
JxCat s'ha desmarcat de l'acord tributari després de l'aprovació dels pressupostos a quatre bandes
Notícia: El govern Colau aprova amb ERC la nova taxa d’escombraries - Mobile

L’oposició amenaça de tombar la nova taxa de recollida d’escombraries

Notícia: L’oposició amenaça de tombar la nova taxa de recollida d’escombraries
Comparteix
ERC, JxCat i BpC s'abstenen en el primer tràmit però avisen que no els agrada gens el plantejament ni el cobrament a través del rebut de l'aigua
Notícia: L’oposició amenaça de tombar la nova taxa de recollida d’escombraries - Mobile

Barcelona anuncia una nova taxa de recollida d’escombraries

Notícia: Barcelona anuncia una nova taxa de recollida d’escombraries
Comparteix
El nou impost es començarà a cobrar al maig i l'objectiu és incentivar la recollida selectiva
Notícia: Barcelona anuncia una nova taxa de recollida d’escombraries - Mobile

L’impost d’escombraries s’apujarà un 5% a l’àrea metropolitana

Notícia: L’impost d’escombraries s’apujarà un 5% a l’àrea metropolitana
Comparteix
L'AMB justifica l'increment amb l'augment del cànon que cobra la Generalitat per gestionar els residus
Notícia: L’impost d’escombraries s’apujarà un 5% a l’àrea metropolitana - Mobile

Set empreses competeixen pel nou contracte de recollida d’escombraries, de més de 300 milions anuals

Notícia: Set empreses competeixen pel nou contracte de recollida d’escombraries, de més de 300 milions anuals
Comparteix
El macro concurs es resoldrà a la tardor i els nous adjudicataris començaran a treballar l'any que ve
Notícia: Set empreses competeixen pel nou contracte de recollida d’escombraries, de més de 300 milions anuals - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mar Martinez Osuna a setembre 02, 2020 | 17:35
    Mar Martinez Osuna setembre 02, 2020 | 17:35
    Los contenedores están super sucios, huelen fatal. Pides al ayuntamiento que los limpien y desinfecten y te dicen que ya lo hacen. Etamos infectados los ciudadanos de Barcelona . Y además ahora a cobrarnos otro impuesto. ¿para que?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa