Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau-Collboni rebutja incloure una baixada d’impostos al pacte de ciutat
  • CA

El govern municipal d’Ada Colau i Jaume Collboni, amb el suport d’ERC, tanca la porta a abordar una gran baixada d’impostos en les sessions del Pacte per Barcelona, on participen una cinquantena d’actors econòmics i socials de Barcelona. Al ple d’aquest dimecres, el bipartit ha pactat amb JxCat “valorar totes les opcions de modificació tributària” durant la negociació política dels pressupostos, però en canvi ha tombat l’exigència de Cs de revisar en públic els impostos aprovats fa quatre mesos.

Comuns i socialistes mantenen una unitat formal amb ERC i JxCat en les votacions sobre els pressupostos, que ja van pactar a quatre bandes. La modificació dels comptes previstos pel 2020 –ara obsolets a causa del coronavirus– i la preparació dels de 2021 s’abordarà en una taula específica de la taula de ciutat constituïda ahir, en un espai segregat només per als partits polítics. Els primers gestos dels partits apunten cap a una reedició del pacte a quatre, que asseguraria una àmplia majoria de 33 dels 41 regidors del ple.

El govern no vol que la baixada d’impostos monopolitzi els debats amb la societat civil i eclipsin l’acord transversal per la sortida de la crisi que vol escenificar abans de l’estiu. Cs, PP i Valls, per contra, tiben per convertir la fiscalitat en el gran tema sobre la taula. Així, Luz Guilarte (Cs) ha defensat una proposició al ple per debatre amb els agents socials l’increment previst de l’IBI i de les taxes de terrasses i de residus.

“Podem parlar de la taxa de terrasses i de moltes altres, però ho hem de fer contextualitzant-ho amb la resta d’ingressos i recursos que calen a l’Ajuntament i en el marc de la taula pels pressupostos”, li ha replicat la regidora d’Hisenda, Montse Ballarín (PSC). “Cal valorar molt bé què vol dir una baixada de tributs en termes d’inversions i serveis municipals, cal valorar si una rebaixa lineal beneficiaria realment a qui més ho necessita”, ha afegit.

Ferran Mascarell (JxCat) ha considerat necessari revisar certs impostos, però ha argumentat l’abstenció del seu grup a la proposta de Cs per no compartir-ne les idees de fons. Minuts abans, en canvi, JxCat ha pogut aprovar per unanimitat la seva proposta de “principis bàsics pel funcionament” del Pacte per Barcelona, prèviament negociada amb el govern.

La presidenta del grup municipal, Elsa Artadi, ha demanat “celeritat” i que els acords no hagin d’esperar a finals de juliol. Ha advertit que “hi haurà una davallada dels ingressos i un increment de les necessitats” i caldrà “reprioritzar les inversions que no són urgents”. Sobre la pressió fiscal, ha posat el focus en les terrasses: “Es va fer una pujada desorbitada a les ordenances que ara no tindrà cap sentit, sense turisme ni gent al carrer”.

Finalment, el PP ha pogut aprovar per la mínima una proposta per aprimar l’Ajuntament amb “la reducció o eliminació de partides no essencials incloses en el Pressupost per a 2020”. Un informe elaborat en el termini màxim d’un mes hauria de concretar com “optimitzar” les despeses municipals. El govern hi ha votat a favor després de descafeïnar-ne lleugerament el redactat, oferint-se a “tenir en compte” aquest informe sense que sigui vinculant per al pacte de ciutat i “utilitzar la col·laboració público-privada” de forma genèrica per aconseguir fons contra la crisi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa