Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La taxa de residus vinculada al consum d’aigua és ineficaç, segons la Universitat de Saragossa
  • CA

La nova taxa de recollida de residus aprovada a l’Ajuntament de Barcelona per començar-la a cobrar al juliol està mal dissenyada si el que es persegueix és que la població produeixi menys deixalles. És la conclusió a la qual arriba una anàlisi de la Universitat de Saragossa, que adverteix que no té cap sentit que es vinculi la quantitat que hauran de pagar els barcelonins per aquest nou concepte al consum d’aigua. Segons va explicar l’Ajuntament quan va anunciar la taxa, “les tarifes es fixaran segons el tipus d’habitatge receptor del servei de subministrament domiciliari d’aigua, en funció del seu cabal nominal i els trams de consum”.

Tanmateix, segons l’article ‘Factors explicatius de la generació de residus municipals a Catalunya’, de Lorena Olmos, del departament d’anàlisis econòmiques de la universitat aragonesa, els resultats revelen que “el consum d’aigua no té efecte sobre la producció de residus municipals, de manera que vincular les taxes de recollida i tractament d’escombraries a aquesta mesura no repercutiria adequadament el cost del servei ni, per tant, es compliria el principi de recuperació de costos. Així mateix, aquest disseny no incentivaria la població a produir una menor quantitat de residus”. En canvi, segons les dades d’Olmos, “els determinants que sí que exerceixen un impacte sobre la generació de residus són la renda per càpita i el pes del sector de la construcció en sentit positiu, i la densitat de població en sentit negatiu”. Tot plegat significa que a les poblacions i barris on hi ha una renda més alta consumeix més i, per tant, es llencen més escombraries, i que en les àrees on hi ha molta activitat del sector de la construcció també es generen més deixalles.

De fet, l’article puntualitza que “encara que alguns treballs que utilitzen microdades obtenen resultats mixtos pel que fa a aquesta relació, ja que les llars amb una renda més alta consumeixen més però alhora tenen hàbits menys proclius a generar residus (menjar fora de casa amb freqüència, un menor consum de menjar empaquetat…), l’efecte que exerceix el nivell de consum més alt compensa l’impacte de les diferències en els patrons de consum”.

Segons l’autora de l’anàlisi, “aquests resultats, per tant, assenyalarien que la renda de les llars o els beneficis dels comerços, i la ubicació dels usuaris, són factors més adequats per estructurar les tarifes de recollida” que no pas el consum d’aigua.

La nova taxa de recollida de residus es va aprovar al febrer. D’arrencada la taxa s’aplicarà per igual a totes les llars, a través del rebut de l’aigua i en proporció al consum d’aquest subministrament, però preveu rebaixes per als veïns dels districtes que més reciclin i també exempcions per a les famílies vulnerables. Tot i així, un 73,3% del total de llars pagaran entre 27 i 51 euros l’any,  entre 2,25 i 4,25 euros mensuals, segons càlculs municipals.

Més notícies
Aprovada la nova taxa d’escombraries amb la vista posada als contenidors intel·ligents
Notícia: Aprovada la nova taxa d’escombraries amb la vista posada als contenidors intel·ligents
Comparteix
ERC i govern municipal aproven definitivament el nou impost municipal, que es cobrarà a través del rebut de l'aigua a partir de juliol
El govern Colau aprova amb ERC la nova taxa d’escombraries
Notícia: El govern Colau aprova amb ERC la nova taxa d’escombraries
Comparteix
JxCat s'ha desmarcat de l'acord tributari després de l'aprovació dels pressupostos a quatre bandes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa