Milers d’allotjaments turístics il·legals resisteixen a Barcelona malgrat la falta de turistes i els esforços de l’Ajuntament de Barcelona i dels gremis hotelers i d’apartaments turístics per eradicar-los. La xifra pot anar variant en funció del moment, però aproximadament ronden els 8.000. Segons un estudi recent de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) amb dades d’aquest estiu, a Barcelona hi ha més de 17.000 allotjaments turístics, pràcticament el doble dels que té censats l’Ajuntament després de la retirada de gairebé 600 llicències anunciada el passat mes de juliol. Els anuncis es publiquen i despubliquen dels portals digitals, en un constant joc del gat i el ratolí que complica molt la feina als serveis municipals encarregats de detectar-los i denunciar-los.

L’estudi de l’INE es basa en informació proporcionada a l’agost d’aquest any per les comunitats autònomes i pel rastreig de fins a tres plataformes d’allotjaments turístics –de les quals no concreta el nom, però entre les quals hi ha Airbnb amb tota seguretat–. Això vol dir que la xifra de 17.348 allotjaments turístics –que inclou tant pisos sencers com habitacions, independentment de si tenen llicència o no– que ofereix l’institut es va obtenir el mateix mes que l’Ajuntament de Barcelona prohibia temporalment el lloguer d’habitacions a turistes mentre estudiava amb deteniment el nou reglament aprovat per la Generalitat de Catalunya sobre la matèria.

Una mostra més que la pandèmia no ha acabat amb l’oferta il·legal d’allotjaments turístics és que, fa tot just un mes, l’Ajuntament de Barcelona va exigir de nou a Airbnb la retirada massiva d’anuncis que oferien allotjaments turístics il·legals. Només al desembre el consistori va requerir al gegant estatunidenc la supressió de gairebé 1.000 anuncis, dels quals la meitat eren pisos sense llicència –o que en mostraven una de falsa– i l’altra meitat eren d’anuncis d’habitacions individuals quan en realitat es tractava d’albergs o pensions.

On hi ha més pisos turístics?

L’estudi de l’INE, titulat Medición del número de viviendas turísticas en España y su capacidad, ofereix informació molt detallada sobre la ubicació dels allotjaments i té per objectiu fer un mapa d’on estan situats. No obstant, no dona dades segregades entre allotjaments turístics amb i sense llicència, per la qual cosa el mapa resultant només permet saber en quines seccions censals es concentra un major nombre de pisos turístics independentment del seu estatus legal.

La zona al voltant de la plaça Catalunya és la que, en el moment de fer-se l’estudi, tenia un major percentatge d’allotjaments turístics respecte al total de pisos residencials: en aquella zona –marcada amb un vermell més fosc al mapa– hi ha censats 720 pisos, dels quals 294 (un 41,3%) són d’ús turístic. La segona amb més percentatge d’allotjaments turístics és una secció censal adjacent, entre Gran Via i Consell de Cent (Dreta de l’Eixample), amb un 22% del total d’habitatges. El top5 el completen els voltants de la plaça del Duc de Medinaceli (19,2%), de l’Església del Pi (18,7%) i de la plaça Reial (15%), tres zones pròximes a la Rambla.

[Fes clic a cada secció censal per saber el nombre de pisos turístics i quin percentatge sobre el total d’habitatges representen]

En total, hi ha 25 seccions censals on els allotjaments turístics suposen més del 10% del parc d’habitatge, un percentatge molt elevat que impacta en els preus del lloguer. “Moltes ciutats i barris estan canviant la seva idiosincràsia degut a l’augment d’habitatges d’aquest tipus”, asseguren des de l’INE. “És per això que l’anàlisi i l’estimació del nombre d’aquest tipus d’habitatges turístics s’ha tornat fonamental”. Tot i això, l’INE critica que no totes les comunitats tenen registres detallats i actualitzats, cosa que dificulta la seva tasca d’anàlisi.

La metamorfosi dels legals

D’ença que va esclatar la pandèmia de Covid-19 i es van tancar fronteres, el turisme ha caigut en picat a tot Europa. I Barcelona no ha estat una excepció. Amb el port i l’aeroport funcionant sota mínims, els pisos turístics han hagut de buscar-se la vida per captar els pocs viatgers que després del confinament s’han atrevit a anar fins a la capital catalana. Abans de l’estiu, quan encara hi havia certa esperança que la segona onada es retardaria fins ben entrada la tardor, molts propietaris de pisos turístics van optar per llogar-los per mesos enlloc de per dies. El resultar: àtics al Born per 3.000 euros al mes amb l’horitzó posat al juny del 2021.

Segons dades d’Apartur, la patronal que agrupa els grans propietaris d’apartaments i pisos turístics legals, a finals de setembre ja hi havia gairebé 6.000 pisos turístics –dos terços del total– que s’havien mudat al lloguer residencial, tot i que mai van detallar quina mena de contractes oferien. Alguns van optar per llogar-los per mesos a estudiants i treballadors itinerants que volien venir a Barcelona tot i la pandèmia. D’altres van triar contractes de cinc o set anys com marca la llei, per assegurar-se una renda a final de mes durant una bona temporada. Quants van escollir cada opció segueix sent una incògnita.

De fet, el propi Ajuntament de Barcelona ha intentat en dues ocasions aprofitar la caiguda d’ingressos dels pisos turístics per captar-ne uns quants per a la borsa de lloguer municipal que allotja famílies vulnerables o que acaben de patir un desnonament. El primer intent va ser un absolut fracàs, amb només dos pisos captats: els preus oferts per l’Ajuntament, segons van apuntar llavors fonts del sector, no van convèncer als propietaris. El segon intent municipal va comportar encarir l’oferta fins a 1.200 euros mensuals més despeses de subministraments i neteja. Va anar una mica millor i va aconseguir 22 pisos més, tot i que posteriorment l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar que Habitatge estava en converses amb diversos propietaris per incorporar-ne un centenar més, dels que no se n’ha tornat a saber res.

Nou comentari

Comparteix