Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau només ha aconseguit captar 22 pisos turístics per a lloguer social
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona només ha aconseguit captar 22 pisos turístics per a lloguer social –amb una capacitat per 80 persones–, un percentatge ínfim respecte als més de 6.000 que, segons la patronal Apartur, han decidit passar-se al mercat residencial per la caiguda del turisme a la capital catalana. El consistori ha anunciat que ja s’han signat els primers contractes, que corresponen a pisos gestionats per cinc propietaris, i espera aconseguir-me més durant els pròxims mesos.

Tot i això, la gran majoria de propietaris de pisos turístics han preferit entrar al mercat de lloguer tradicional pel seu compte amb la intenció d’aconseguir millors preus que els que ofereix l’Ajuntament, que oscil·len entre els 700 i els 1.200 euros al mes en funció de les característiques del pis i del temps que estiguin a disposició dels serveis municipals. A l’estiu es podien trobar ofertes de pisos turístics reciclats de fins a 3.000 euros al mes i per estades curtes.

Molt camí per fer

Dels 22 pisos que ja estan a disposició de l’Ajuntament, 10 són d’un edifici sencer del Camp de l’Arpa del Clot (Sant Martí), sis són d’una altra finca del Poble-sec (Sants-Montjuïc) i la resta estan en immoble del Clot (Sant Martí), Vila de Gràcia, la Salut (Gràcia), Sagrada Família (Eixample) i Hostafrancs (Sants-Montjuïc). “És un programa guanyador i una col·laboració necessària i positiva”, ha assegurat la regidora de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGBTI, Laura Pérez.

L’Ajuntament defensa que el programa per captar pisos turístics permet donar una “sortida immediata i més adequada a famílies i persones que estan essent ateses pels serveis socials de la ciutat” i més en el context actual de restriccions a la mobilitat i el toc de queda nocturn, que obliga als barcelonins a passar moltes hores del dia tancats a casa. Segons fonts municipals, el consistori està negociant amb altres operadors turístics que han mostrat interès en el programa.

Propietaris reticents

El govern municipal està trobant més dificultats de les esperades per aconseguir que els pisos turístics de la ciutat vulguin passar-se al lloguer social. Al juliol l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va tornar a contactar amb Apartur per oferir millors condicions econòmiques –fins a un màxim de 1.200 euros al mes més despeses de subministraments i neteja–, ja que en el primer intent, dut a terme durant el confinament, només va aconseguir dos pisos.

La recuperació dels pisos turístics per a la borsa d’habitatge social de Barcelona és vella reivindicació dels comuns, que han intentat diferents fórmules, però fins ara no han tingut gaire èxit perquè és un mercat molt lucratiu i molts propietaris prefereixen mantenir-los buits o llogar-los per temporades curtes confiant que la pandèmia acabarà passant i el turisme es recuperarà molt abans que hagin acabat els contractes que ofereix l’Ajuntament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa