Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau apuja l’aposta per captar pisos turístics: fins a 1.200 euros al mes per cada un

El govern d’Ada Colau llança una oferta a la major patronal d’apartaments turístics de Barcelona, Apartur, per aconseguir que li cedeixi pisos buits per a lloguer social. L’alcaldessa ha fet públics els detalls de l’oferiment en una piulada en la que comparteix una carta enviada al president de l’entitat, Enrique Alcántara. El consistori ofereix ara fins a 1.200 euros mensuals –més les despeses de subministraments i neteja– per cada apartament cedit. I reconeix que durant la pandèmia ja els va oferir 900 euros al mes i només va aconseguir 2 pisos.

Els comuns han intentat durant 5 anys reconvertir en pisos socials part dels més de 9.000 allotjaments d’aquest tipus que hi ha a la ciutat. Ho ha provat a través de diferents iniciatives, sempre infructuosament per ara. El sector es resisteix enormement perquè l’activitat turística genera molt més benefici que els incentius oferts. Així les coses, el govern municipal apuja l’aposta descaradament amb un preu que pot arribar a superar en 200 euros el lloguer mitjà a la ciutat. Els llogaria, doncs, per sobre del preu de mercat.

La patronal Apartur ha rebut amb bons ulls la nova proposta de l’Ajuntament i s’ha mostrat predisposada a buscar solucions per la crisi d’habitatge que viu Barcelona i alhora ajudar a omplir els apartaments infrautilitzats. “Des de l’inici de la crisi hem estat al costat de l’ajuntament i el nostre compromís és i serà per a tot el que la ciutat necessiti”, ha assegurat el president d’Apartur, Enrique Alcántara. La patronal s’ha compromès a fer que l’acord, que fins ara estava en una fase pilot, “s’ajusti a les necessitats d’ambdues parts i es pugui tirar endavant pel bé de la ciutat i dels barcelonins”.

Preu “més que raonable”

“Crec que estarà d’acord que és un preu més que raonable i més si tenim en compte que en un moment de crisi i d’incertesa l’Ajuntament els ofereix contractes estables amb totes les garanties”, diu Colau a Alcántara. El preu variaria dels 700 fins als 1.200 euros segons el nombre d’habitacions del pis, matisen fonts municipals. L’arrendament duraria entre un any i un any i mig i inclouria la participació d’una entitat del tercer sector que faria l’atenció social als inquilins.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha advertit que la crisi del coronavirus “ha agreujat els problemes d’habitatge a la ciutat” i ha considerat que els apartaments podrien ser “una solució per a moltes famílies que estan compartint habitacions o en pensions a l’espera d’un pis públic”. També ha admès que al consistori li “preocupa l’increment de lloguers de temporada per evitar els arrendaments estàndard de 5 anys”. “Hem decidit incrementar un xic la proposta de lloguer més les despeses dels serveis que presta l’operador, perquè molts tenen treballadores per exemple de neteja i volem mantenir aquests llocs de treball”, ha dit.

Escassos i poc útils contra la Covid-19

La cessió d’hotels per fer front a la pandèmia ha estat molt més efectiva que l’ús d’apartaments turístics buits. En la recta final del confinament, el Programa de Suport a les Quarantenes de l’Ajuntament de Barcelona va reallotjar 57 persones que no podien fer un confinament adequat a casa seva. D’aquestes 50 van ser reubicades temporalment a l’Hotel Social-Salut habilitat pel consistori i només 7 van fer servir pisos turístics.

“Hores d’ara no queda ningú allotjat en apartaments turístics i queden una desena de persones a l’Hotel Social-Salut”, detallen portaveus municipals, preguntats pel TOT Barcelona. Es tracta de set integrants de 4 famílies diferents, que van poder utilitzar una petita part dels 85 apartaments cedits de forma gratuïta per propietaris particulars. El govern municipal va anunciar a principis de maig aquest recurs, poc després de conèixer-se que havia descarrilat l’acord amb la patronal Apartur per a l’ús de 200 habitatges turístics a un preu de 2.250 euros més IVA cadascun.

L’hotel ha resultat més pràctic per als equips sanitaris i socials, argumenta ara el consistori, perquè tenien podien atendre a diverses persones i famílies sense haver de desplaçar-se. S’hi han allotjat tant ciutadans que havien donat positiu en coronavirus com els qui havien tingut contacte amb infectats i havien de fer aïllament preventiu. Un grup eren persones sense llar però hi havia casuístiques diverses.

A partir del mes de maig l’ocupació de tots els Hotels Salut de la ciutat va anar disminuint per la menor circulació de la Covid-19 i, per tant, cada cop es va fer menys necessari disposar d’aquest circuit d’allotjament alternatiu. “Aquest programa ha servit per validar l’eficàcia i validesa d’una nova modalitat d’allotjament temporal, que es pot reactivar en cas que es detecti un repunt dels casos”, sosté el consistori.

Els reallotjaments van a més

D’altra banda, el reallotjament ordinari de famílies que han perdut la seva llar ha seguit els circuits estàndard de pensions i residències per a estades mitges i llargues. Inicialment l’Ajuntament va témer que l’estat d’alarma obligués a tancar aquests establiments i confiava en els apartaments com a by-pass. Finalment no han fet falta. 

Ja abans de l’epidèmia el consum municipal de reallotjaments anava a més, per manca d’habitatge social a la ciutat. En dona fe una ampliació de despesa en el contracte fix amb Avoris, empresa del grup Barceló Viatges, que consta entre la contractació municipal d’emergència d’aquest juny. Avoris té adjudicat el proveïment de reallotjaments al consistori i se li han hagut de pagar 335.000 euros més a compte de serveis extra prestats durant el 2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa