Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La cessió de 200 pisos turístics anunciada per Colau, sense “activar” 28 dies després

L’alcaldessa Ada Colau va anunciar el passat 20 de març un acord amb Apartur que permetia al consistori llogar a baix cost 200 apartaments turístics durant dos mesos per a confinar “persones vulnerables” durant la pandèmia. La mesura va acaparar nombrosos titulars de premsa. Segons han confirmat ara al TOT Barcelona les dues parts, el pacte no estava firmat quan es va anunciar, ha trigat 3 setmanes a segellar-se i no s’ha posat en pràctica 28 dies després.

“El contracte entre l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i Apartur es va formalitzar el passat dia 10 d’abril“, responen portaveus del govern d’Ada Colau i Jaume Collboni. La patronal d’apartaments turístics “es compromet a reservar un màxim de 200 apartaments actualment en desús per tal que s’utilitzin com allotjaments temporals d’emergència per a famílies vulnerables de la ciutat”, sosté el consistori. “Hores d’ara no ha sigut necessari activar cap dels 200 apartaments reservats, tot i que no es descarta en un futur proper”, afegeix.

La cessió era tot just un “preacord” quan l’alcaldessa personalment i la regidora de Salut, Gemma Tarafa, van anunciar-la en roda de premsa. El consistori explica, ara, que va buscar aquest recurs d’allotjament perquè tenia por que el decret d’alarma obligués a tancar les pensions, albergs i altres espais provisionals on té reallotjades unes 1.700 persones vulnerables. Era una “possibilitat real”, afegeixen, però per sort “de moment no ha succeït”. Per tant aquestes famílies han estat confinades als seus allotjaments previs, tot i que alguns d’ells són molt precaris com ha denunciat en diverses ocasions la PAH.

L’acord ara signat estableix que l’IMSS “es reserva la possibilitat d’activar-los o no, en funció de les necessitats detectades pels Serveis Socials municipals”. Quan activi un pis, haurà de pagar al propietari un preu fix de 2.250 euros més IVA –1.800 euros de lloguer i 450 més pels subministraments– i el podrà fer servir durant dos mesos seguits. Llogar els 200 suposaria una despesa propera al mig milió d’euros. El preu no inclou els àpats dels reallotjats. 

Diversos treballadors socials consultats pel TOT Barcelona confirmen que no estan derivant cap pacient ni persona vulnerable cap a apartament, sinó que als 6 Hotels Salut que han anat obrint les darreres setmanes. L’oferta de places hoteleres, expliquen, fins ara ha parat bé el cop. L’Ajuntament en cap de les nombroses compareixences de premsa des del 20 de març ha corregit el seu anunci inicial ni la menor necessitat actual dels apartaments. “El conveni amb Apartur és tan sols una estratègia més posada en marxa per donar resposta a la població vulnerable de la ciutat”, diu ara el consistori, que recorda que sí que ha obert 680 places addicionals per a sense sostre i altres perfils de veïns vulnerables, un rober, serveis d’higiene i àpats a domicili.

Apartur manté la seva “total predisposició”

La patronal d’apartaments turístics amb llicència Apartur ha confirmat a aquest diari que “l’acord ja està signat” però no ho estava quan es va anunciar. A més, adverteix que “encara falta definir detalls a nivell operatiu”. No obstant, referma la seva “total predisposició” a la cessió, que donaria un ús social aquests habitatges ara buits.

En contrast amb l’acord al ralentí amb l’Ajuntament, Apartur fa dies que té en funcionament una altra cessió solidària d’apartaments. L’entitat ha habilitat 250 pisos turístics, amb 500 habitacions en total, perquè puguin allotjar gratis personal sanitari de la ciutat. En aquest cas és una “cessió altruista” dels propietaris, sense cost per als beneficiaris. Són allotjaments propers als 4 centres hospitalaris de referència a la ciutat –Clínic, Mar, Sant Pau i Vall d’Hebron– per reduir els desplaçaments laborals.

Els van oferir primer als 4 grans hospitals públics i després ho han fet extensiu també als privats i a residències de gent gran. Sempre per als treballadors, no per a pacients. I ja hi ha pisos turístics ocupats per metges i infermers: el primer centre que va aprofitar aquest recurs és l’hospital Quirónsalud. En aquest cas no cal un conveni firmat, com amb l’Ajuntament, sinó que n’hi ha prou amb “contractes molt senzills entre el propietari d’aquell pis i l’hospital o directament amb els beneficiaris”, explica l’entitat.

El president d’Apartur, Enrique Alcántara, celebra que aquests habitatges ja estiguin contribuint a la lluita contra l’epidèmia: “Si es facilita als sanitaris un allotjament aïllat de la seva família i prop de l’hospital, on poder descansar en condicions, estarem posant el nostre gra de sorra per frenar la cadena de contagi de la Covid-19”. Així mateix, la patronal manté oberta la crida entre els seus associats per augmentar la bossa de pisos solidaris.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: un tipo que vive en Tabarnia a abril 17, 2020 | 20:07
  un tipo que vive en Tabarnia abril 17, 2020 | 20:07
  aixo es bpna gestió, el demes propaganda, oi? Fada, anar repertin fum
 2. Icona del comentari de: ELS COMUNS a abril 18, 2020 | 00:23
  ELS COMUNS abril 18, 2020 | 00:23
  Els Comuns són fum i res més
 3. Icona del comentari de: JordiP a abril 18, 2020 | 12:49
  JordiP abril 18, 2020 | 12:49
  La fantasma Colau assegurava que mai, mai, es passaria a la política. Ja ho veieu. A la política, i de la mala. De la que lacaga i després posa el ventilador a escampar lamerda. Francament, no ens mereixem aquesta locuaç paia asseguda al tron de l'alcalde i cobrant una pasta indecentment gansa. .
 4. Icona del comentari de: un tipo que vive en Tabarnia a abril 18, 2020 | 14:52
  un tipo que vive en Tabarnia abril 18, 2020 | 14:52
  vaja per el que veig la seccio tot Barna, censura comentaris
 5. Icona del comentari de: joanr a abril 18, 2020 | 17:01
  joanr abril 18, 2020 | 17:01
  Una enganyifa més dels comuns que formen part del "gobierno" colla d'inútils vividors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa