Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament es desentén dels apartaments turístics que havia de pagar i n’aconsegueix 85 de franc
  • CA

El culebró i l’Ajuntament i Apartur, la patronal d’apartaments turístics, en la negociació del conveni per cedir pisos per ser utilitzats per cobrir necessitats d’allotjament de la pandèmia de Covid-19 s’ha acabat en divorci silenciós. Fa tres setmanes, el TOT Barcelona va publicar que el conveni anunciat a bombo i plateret per Ada Colau el 20 de març, segons el qual l’entitat posava a disposició del consistori 200 pisos –que no podia fer servir– a baix cost havia trigat molt a signar-se realment i encara no s’havia activat. És a dir, que no se n’havia fet servir cap. Hi havia dos motius: no n’hi havia hagut necessitat –els hotels salut i els pavellons salut han anat cobrint les necessitats i altres allotjaments habituals s’han mantingut oberts– i la factura podia sortir força alta, perquè el que es considerava baix cost, tenint en compte els preus habituals dels apartaments turístics, acabava sortint per 2.250 euros més IVA al mes per cada apartament utilitzat –entre lloguer i subministraments–, a pagar per part de l’Ajuntament.  

Avui s’ha sabut que cap d’aquests apartaments s’ha arribat a utilitzar, amb el corresponent estalvi que representa per a les finances públiques– i que, en canvi, el consistori n’ha aconseguit 85 més de franc. És a dir, l’Ajuntament només s’haurà de fer càrrec de pagar els subministraments –la factura de la llum, el gas i l’aigua dels pisos que s’utilitzin– i han estat cedits per “diversos operadors” el nom del qual no transcendirà perquè es tracta d’un gest “de solidaritat 100%”, segons han dit els portaveus municipals al TOT Barcelona.

La sorpresa ha saltat quan la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha explicat el programa d’acompanyament a les quarantenes que s’ha posat en marxa aquesta setmana, que coordina diversos recursos, amb participació de múltiples agents –organismes públics i entitats–, entre els quals hi ha el paquet de 85 pisos turístics on es poden allotjar persones que necessitin un espai del qual no disposen per fer l’aïllament que requereix el coronavirus “en condicions òptimes”.  Tarafa ha assegurat que es tractava d’apartaments “gratuïts”, cosa que no quadrava amb el que se sabia amb el conveni d’Apartur. Posteriorment, el TOT Barcelona ha pogut confirmar de fonts municipals que els 200 pisos d’Apartur simplement no han calgut fins ara i no es preveu que facin falta en un futur immediat.

Programa d’acompanyament a les quarantenes

Sobre el programa d’acompanyament a les quarantenes, Tarafa ha exposat que es tracta de donar suport als veïns de les zones que la Covid-19 està castigant més per raons demogràfiques –l’envelliment de la població del districte d’Horta-Guinardó i el nivell socioconòmic de Nou Barris, principalment– i on s’han de posar recursos extres per garantir els aïllaments. “Cada contagi evitat compta, i sobretot ara que hem d’anar cap al desconfinament”, ha argumentat Tarafa. Per això, a través dels treballadors socials dels centres d’atenció primària (CAP) de Salut, s’ha activat la detecció de necessitats diverses per aconseguir que els aïllaments es facin de manera efectiva. “Moltes vegades el problema és d’espai. Hi ha pisos on simplement, pels metres quadrats i la quantitat de gent que hi viu, ningú s’hi pot aïllar de la resta de la família”, ha exemplificat la regidora. I aquí és on entren els apartaments turístics cedits. “A vegades, la persona que s’ha d’aïllar té problemes de mobilitat i és més fàcil que es quedi a casa, amb el suport sanitar i social que calgui, i que marxi la resta de la família. Per això necessitem un apartament, més que una habitació”, ha especificat. De moment, però, en els primers dies d’activació d’aquest programa només s’han fet servir tres d’aquests 85 pisos.

Altres casos, el que requereixen és un acompanyament social, a banda d’un lloc on estar-se, i per això s’ha posat en marxa un nou hotel salut, de 80 places i situat al barri de la Sagrada Família, on s’ha destinat un equip que podrà atendre les necessitats socials i psicològiques de les persones que hi vagin, infectades de Covid-19 però amb símptomes lleus –que no requereixen hospitalització– o bé contactes de positius que han de fer la quarantena de 14 dies. “Hem ampliat el criteri i ara ja no van als hotels salut només els convalescents amb alta hospitalària, sinó també persones que haurien d’aïllar-se al domicili i no poden. I per concentrar els casos que necessiten un suport social i/o psicològics hem obert aquest nou hotel, més petit i de més proximitat”, ha explicat. De moment, ja hi han anat onze persones.

Pel que fa a la resta de serveis, s’estan enviant àpats a casa de les persones que ho necessiten (ja s’han fet 585 lliuraments), també s’estan enviant cistelles d’aliments perquè la persona aïllada no hagi de sortir a fer la compra (406 fins avui), s’envien medicaments –ho fa la Creu Roja– que ja han rebut 182 llars, es recullen escombraries (41 casos ja atesos per Opem Arms), es reparteixen mascaretes (90 llars ateses de moment, també mitjançant Open Arms) i es fan neteges i desinfeccions (10 casos atesos i 500 en espera).  

Tarafa ha tingut molt interès a ressaltar que es tracta d’un programa que ha sigut possible “perquè és transversal”, i ha destacat la participació dels CAPs, la de l’Institut Municipal de Serveis Socials, el Consorci de Salut, l’Agència de Salut Pública, Open Arms, Creu Roja, Fundació Sanitària Sant Pere Claver i “molts voluntaris municipals”.  

Més notícies
Compareixença d'Ada Colau des de casa seva per anunciar els apartaments / Ajuntament de Barcelona
La cessió de 200 pisos turístics anunciada per Colau, sense “activar” 28 dies després
Notícia: La cessió de 200 pisos turístics anunciada per Colau, sense “activar” 28 dies després
Comparteix
L'alcaldessa va anunciar un acord amb Apartur que no estava firmat | El consistori ha de pagar 2.250 euros més IVA per cada apartament que usi
Barcelona obre 385 places noves d’allotjament i una bugaderia per a sense sostre
Notícia: Barcelona obre 385 places noves d’allotjament i una bugaderia per a sense sostre
Comparteix
L'alberg d'emergència a la Fira obrirà dimecres | L'Ajuntament repartirà les targetes substitutòries de les beques menjador en 45 patis d'escola

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa