Barcelona obre 385 places noves d’allotjament i una bugaderia per a sense sostre

L'alberg d'emergència a la Fira obrirà dimecres | L'Ajuntament repartirà les targetes substitutòries de les beques menjador en 45 patis d'escola

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat 385 places més d’allotjament per a persones sense sostre aquesta setmana, tant ofertes directament pel consistori com en col·laboració amb entitats socials. També s’estrena un nou espai d’higiene, bugaderia i menjador, en instal·lacions del Centre d’Acollida Assís. La regidora de salut, Gemma Tarafa, ha detallat en una compareixença municipal aquest dilluns que la major part del reforç d’allotjament provindrà de l’alberg d’emergència que ha muntat l’Exèrcit espanyol i els Bombers de la ciutat al pavelló Victòria Eugència de la Fira de Barcelona. Obrirà dimecres al matí i oferirà 225 llits, cent més dels anunciats la setmana passada.

L’equipament Pere Calafell, al barri de Sant Martí de Provençals, aporta des de divendres passat 58 places més. A banda un nou espai, anomenat Dispositiu Dos de Maig, oferirà a partir de dimecres 72 places específiques per a dones sense llar “per evitar hipotètiques situacions d’abús o assetjament”. Finalment també dimecres obrirà un nou equipament de 30 places per reubicar-hi a persones sense llar allotjades a la resta d’espais que donin positiu en coronavirus i hagin de marxar-ne. El gestionarà Sant Joan de Déu Serveis Socials. En aquest centre auxiliar podrien passar el confinament “de forma digna” i amb l’atenció necessària sempre que no siguin casos greus ni requereixin hospitalització. 

A més, el consistori té a la recàmera la possibilitat de fer ús de 200 apartaments turístics que pot llogar a baix preu per a dos mesos, fruit d’un acord amb Apartur la setmana passada. Es destinaran a famílies desnonades o vulnerables amb menors d’edat, dones en situació de violència de gènere i emergències ateses pel SAIER. Els hotels cedits de moment es reserven prioritàriament per a usos sanitaris. El servei d’entrega de carmanyoles –que substitueix diversos serveis municipals, des d’Àpats en companyia fins als menjadors socials– ja reparteix 5.000 menús diaris.

Beques menjador

L’alcaldessa Ada Colau s’ha abstingut de criticar obertament la Generalitat per la demora en les targetes moneder que substitueixen les beques menjador, però ha instat al Govern a tenir-les enllestides “com abans millor” per enviar-les als Ajuntaments i poder fer el repartiment als beneficiaris. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha precisat que l’estratègia de lliurament a les famílies ja està dissenyada i preparada per quan arribin físicament les 30.000 targetes barcelonines al consistori. Es repartiran als patis de 45 escoles de la ciutat, prèvia trucada dels mestres als receptors per evitar que es formin cues. 

Pel que fa al magatzem municipal de donatius i comandes de material de protecció sanitària, Tarafa ha agraït les aportacions dels darrers dies i ha explicat que ja s’han fet servir per abastir professionals socials que no tenien per exemple mascaretes per treballar. “Tots els serveis essencials que n’havien de tenir ara ja en tenen, des d’aquest cap de setmana”, ha celebrat.

A banda, la Teleassistència fa 3.000 trucades al dia a gent gran que viu sola, per mantenir-la informada i detectar incidències. En la mateixa línia, el projecte Radars que també atén gent gran sola ha incorporat un canal d’informació a les seves tauletes digitals per fer arribar consells i notícies sobre salut als usuaris. Finalment la regidora ha explicat que s’ha triplicat el personal del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha saltat de 27 a 83 persones, per fer un seguiment continuat els 7 dies de la setmana i de 8h a 20h de l’evolució del coronavirus a la ciutat. 

Nou comentari