Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Generalitat prepara un impost sobre les emissions dels creuers
  • CA

La Generalitat prepara un impost per gravar les emissions dels creuers i grans vaixells. La consellera Acció Climàtica, Teresa Jordà, ho ha anunciat en una carta adreçada a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, segons ha informat Nació Digital.

La resposta de Jordà és conseqüència de la misiva que l’alcaldessa li va enviar arran de la idea que va llançar per limitar el nombre de creuers que atraquen a Barcelona. El govern municipal ha encetat un debat en què qüestiona l’arribada massiva de creuristes i d’embarcacions turístiques que fan escala la ciutat. El Port de Barcelona anticipa que preveu que uns 800 creuers vinguin a la capital, una xifra amb què es fregarien els registres de 2019, previs a la pandèmia.

Els comuns consideren que és excessiu i que cal posar fre a un tipus de turisme que considera que sobreexplota els barris i que no genera llocs de treball estables ni visites de qualitat a la ciutat. Colau s’emmiralla en l’exemple de Palma i del govern balear, que redueix a tres el nombre de creuers que poden fer aturada a la capital de l’illa de Mallorca. En canvi, el president del Port, Damià Calvet, ha contraposat que l’activitat creuerística és un actiu que Barcelona ha de cuidar perquè és una font de riquesa i rebat que la ciutat pateixi un “creixement alarmant” en l’arribada d’embarcacions. Encara més crític s’ha mostrat la patronal Foment del Treball, que ha titllat d'”ocurrència” la proposta de l’alcaldessa de posar límit als vaixells turístics que inclouen Barcelona com a destí en les seves rutes.

Regular “l’impacte” dels grans vaixells

Enmig del torcebraç, Jordà ha expressat a Colau la “ferma voluntat” de la Generalitat per aprovar un “instrument de fiscalitat ambiental” que “permeti regular l’impacte que els grans vaixells provoquen en els ports” de Catalunya. El Govern planeja invertir el fons que recapti amb la taxa a polítiques de prevenció i millora de la qualitat de l’atmosfera.

A més, la consellera anticipa que el projecte de tribut es farà pública “en les properes setmanes” i assegura que s’obre a compartir la fórmula en què es basi la nova càrrega amb l’Ajuntament de Barcelona. L’impost està previst des de 2017 a la llei de canvi climàtic de Catalunya i forma part dels compromisos del Govern de la Generalitat per aconseguir el vot favorable d’En Comú Podem en els pressupostos de 2022.

Per la seva banda, el líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona i alcaldable dels republicans, Ernest Maragall, ha aplaudit la mesura anunciada per una conselleria que el seu partit encapçala. De pas, Maragall ha aprofitat per criticar el bipartit de Colau. “Fins ara hem vist un govern municipal paralitzat per les contradiccions internes en un àmbit tan rellevant. Ara toca actuar per establir una capacitat màxima d’acollida turística i de creuers (sobretot els d’escala)”, ha manifestat.

Més notícies
Antiga Pensió Mariluz, tancada a la pandèmia
Les pensions, una espècie hotelera en perill d’extinció a Barcelona
Notícia: Les pensions, una espècie hotelera en perill d’extinció a Barcelona
Comparteix
Els hostalers demanen que l'Ajuntament distingeixi entre grans cadenes i establiments familiars | Reben constants ofertes d'inversors estrangers
Bicitaxis i trixis al passeig Marítim / GUB
Lladres, bicitaxis i botellots: els grans fronts de la policia a l’estiu
Notícia: Lladres, bicitaxis i botellots: els grans fronts de la policia a l’estiu
Comparteix
La Guàrdia Urbana presenta el dispositiu especial per a la temporada estival, amb un increment del 12% dels efectius
Un vaixell de Baleària / Europa Press
Un ferri unirà Barcelona amb Menorca en tres hores i mitja aquest estiu
Notícia: Un ferri unirà Barcelona amb Menorca en tres hores i mitja aquest estiu
Comparteix
Baleària oferirà connexions diàries amb un vaixell ràpid a partir d'aquest divendres i fins a mitjans d'octubre
Turistes al Passeig de Gràcia, davant de la Pedrera / Jordi Play
Bou vol menys grups de turistes al carrer perquè no els robin
Notícia: Bou vol menys grups de turistes al carrer perquè no els robin
Comparteix
El PP accepta posar límit a les aglomeracions de visitants per evitar un repunt de la delinqüència aquest estiu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa