Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un detingut a Barcelona acusat de tràfic d’armes i blanqueig de capitals
  • CA

Una operació conjunta dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, Vigilància Aduanera i Europol s’ha resolt amb l’arrest d’una persona a Barcelona i una altra al Masnou, totes dues acusades de tràfic d’armes i de blanqueig de capitals. Totes dues detencions són una seqüela d’altres set practicades el novembre de 2020 a Barcelona, València i Alacant per presumpta participació en delictes de blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contraban.

Es considera que els dos detinguts són membres d’aquesta mateixa banda, de caràcter transnacional i constituïda per persones de diferents nacionalitats. El grup es dedicava a comerciar internacionalment amb armes, explosius i material de defensa.

La investigació l’ha coordinat la fiscalia especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada sota la supervisió del jutjat central d’instrucció 2 de l’Audiència Nacional. Per al desenvolupament de la mateixa es va constituir un grup de treball multidisciplinar amb experts del món econòmic, tràfic il·lícit d’armes, tecnològic, mercantil i de transport marítim internacional.

Més de 10 milions en blanqueig

En la primera fase de l’operatiu, al 2020, es van fer set entrades i registres, es va intervenir important documentació, equips informàtics i diners en efectiu. A més, l’autoritat judicial va decretar mesures cautelars d’embargament sobre 18 propietats immobiliàries i el bloqueig bancari de més de 50 productes financers.

Llavors es va determinar la gran capacitat econòmica que tenia l’organització i es van identificar operacions de blanqueig de capitals que superarien els 10 milions d’euros. Des de llavors, els investigadors s’han bolcat en l’anàlisi de les evidències intervingudes en la documentació i els equips informàtics. Fruit d’això es van trobar indicis relatius a la presumpta implicació en aquells fets delictius de dos noves persones incriminades, que exercien de director financer i de director comercial de l’entramat empresarial.

Comerç il·lícit d’armament militar

Tots dos han estat detingut en la segona fase de l’operació per format part del grup criminal, estar relacionats amb el comerç il·lícit d’armament militar i amb el blanqueig de capitals. A més, havien participat en negociacions comercials d’altres mercaderies, com fertilitzants, que poguessin ser destinats per tercers per a altres fins delictius en zones de conflicte.

L’organització criminal estava formada per individus de diferents nacionalitats, assentats part d’ells a l’Estat espanyol. Aquesta estructura va ocultar, sota la cobertura d’una activitat lícita, un negoci de comerç internacional d’armes, explosius i material de defensa. Aquest els va proporcionar importants beneficis econòmics que van blanquejar a Espanya a través d’empreses i comptes bancaris en l’exterior. L’organització feia servir bucs de càrrega domiciliats en paradisos fiscals per a la comercialització de mercaderies sensibles.

Membres del grup especialitzat en armament i explosius de l’Europol han col·laborat amb les policies espanyola i catalana durant tota la investigació.

Operació de gran complexitat

Els Mossos han assenyalat que l’operació ha sigut de gran complexitat i que ha exigit especialitzaicó perquè culminés. La policia ha explicat que els integrants de la xarxa “van demostrar una activitat prolongada en el temps, repartiment de funcions i tasques entre els seus actius”.

La policia ha explicat que la banda comptava amb “una gran quantitat de connexions internacionals”. És per aquesta raó que Europol va sumar-se a les indagacions, que han prosperat ara amb una segons tongada de detnecions. El paper d’Europol s’ha centrat en “donar suport tècnic i posar de manifest els possibles vincles internacionals que poguessin existir”.

El febrer passat va trascendir un altre cas a Barcelona associat al tràfic d’armes. En aquest cas, la tapadora del negoci il·lícit resultava pintoresca: una guingueta situada a prop del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) era suposadament la via que una família va utilitzar durant 14 anys per blanquejar els guanys procedents del tràfic d’armes i d’explosius.

Més notícies
Desapareguda una noia a Barcelona MOSSOS
Localitzada sana i estàlvia la noia desapareguda a Barcelona
Notícia: Localitzada sana i estàlvia la noia desapareguda a Barcelona
Comparteix
Els Mossos van demanar ajuda per trobar la Keyla, que va desaparèixer aquest dilluns
Ada Colau, a la ciutat de la Justícia ACN
La Fiscalia s’oposa a una causa general contra Colau pel ‘cas subvencions’
Notícia: La Fiscalia s’oposa a una causa general contra Colau pel ‘cas subvencions’
Comparteix
El fiscal carrega contra l'estratègia dels querellants, que jutja mancada de criteri jurídic
L'alcaldessa Ada Colau ACN
Colau: “Cap fons voltor ni cap especulador aconseguirà espantar-nos”
Notícia: Colau: “Cap fons voltor ni cap especulador aconseguirà espantar-nos”
Comparteix
L'alcaldessa lamenta que e'ls investiga per fer complir la llei "a petició de qui se la salta"
Un moment de la protesta pel desallotjament al bloc Llavors ACN
Els denunciats durant el desallotjament del bloc Llavors plantaran la justícia
Notícia: Els denunciats durant el desallotjament del bloc Llavors plantaran la justícia
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra van desnonar les famílies al sisè intent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa