Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns del Besòs i amb estudis: perfil dels ucraïnesos a Barcelona
  • CA

Una comunitat en creixement, concentrada majoritàriament al barri del Besòs i el Maresme amb estudis. A grans trets, aquesta és la radiografia dels ucraïnesos a Barcelona, un col·lectiu que ha alçat la seva veu més fort que mai a la capital per demanar que s’aturi la guerra al seu país d’origen, després que Rússia i el seu president, Vladímir Putin, hagin decidit envaïr-lo el 24 de febrer.

A Barcelona hi ha 5.382 ucraïnesos i un bon grapat d’ells viuen fregant Sant Adrià del Besòs, segons les dades oficials de l’Ajuntament, segregades per seccions censals. De fet, just a la frontera entre ambdós municipis s’hi concentra bona part d’aquesta població. Observant el mapa es comprova que és on més densitat d’ucraïnesos hi ha. De totes maneres, al barri del Raval, al rectangle que conformen el carrer de la Reina Amàlia, la rambla del Raval, el carrer de l’Aurora i el carrer de Santa Elena s’hi agrupen un total de 35 persones amb aquesta nacionalitat.

Fragmentant la capital per barris també es pot comprovar la dispersió dels ucraïnesos. El barri més habitat per aquest col·lectiu és el Besòs i el Maresme, amb 302 habitants i li segueixen el Raval (157), la Sagrada Família (142), la Verneda i la Pau (140) i el Camp de l'Arpa del Clot (139).

Des de 2004, és una nacionalitat que creix cada cop més a Barcelona. L'únic moment on disminueix és l'any 2007, quan es registren 2.397 habitants amb aquests orígens, 242 menys que l'any anterior, el 2006. Igualment, amb l'excepció d'aquell any, de forma anual ha crescut aquesta població a la capital. En els últims 10 anys, de fet, pràcticament s'ha doblat el nombre de residents, amb un augment del 45% i una evolució de 2.963 a 5.382 persones, repartida a proporcions similars entre homes (3.106) i dones (2.276).

Per edats, la immensa majoria de població ucraïnesa és adulta. Només hi ha un 13,4% de barcelonins amb aquesta nacionalitat entre 0 i 15 anys i un 10,5% més entre 16 i 24 anys. Set de cada 10 té entre 25 i 64 anys i només un 5,1% supera aquesta edat.

El 44% d'ucraïnesos té estudis universitaris o un cicle formatiu de grau superior (CFGS). A l'altre costat, només un 1% no té estudis o no consta al registre i un 12% més té estudis primaris. Dos de cada 10 té títol de "batxillerat elemental", com ho qualifica l'Ajuntament de Barcelona, i un 23% més el batxillerat "superior", BUP, COU o un cicle formatiu de grau mitjà (CFGM).

L'atac unilateral de Putin ha fet que a Barcelona s'hagin concentrat 3.500 persones a la plaça de Catalunya al crit unànime de No a la guerra. De totes maneres, hi ha qui es planteja anar cap a l'est d'Europa i defensar la seva pàtria. La condemna a la guerra també s'ha sentit a les portes del Mobile World Congress (MWC), que ha tancat l'edició d'enguany amb més de 60.000 visitants i bones sensacions. L'Ajuntament de Barcelona ha condemnat l'acció militar russa i ha destinat 320.000 euros en ajuda humanitària sobre el terreny, a més de gestos simbòlics com il·luminar la façana de la seu del consistori amb la bandera d'Ucraïna, després de la petició de Junts per Catalunya. Mentrestant, a la capital es veu una autèntica allau de solidaritat per ajudar el poble ucraïnès, mentre el cònsol d'aquest país a Barcelona alerta d'una "catàstrofe nuclear" a Europa si no es fa res per aturar Putin, que té bona part dels seus conciutadans en contra seva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa