Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’agonia d’un ambulatori empetitit per la pandèmia

Professionals i institucions han reconegut els darrers mesos que la gran trinxera contra la pandèmia és l’Atenció Primària. El cas de l’ambulatori de La Pau (Sant Martí) és un nou exemple paradigmàtic de la insuficiència de la xarxa bàsica a la capital catalana, que té un llarg llistat d’ampliacions i reformes pendents. A la Pau, l’arribada de la Covid-19 ha tret a la llum les mancances d’un espai massa petit i amb falta de personal.

Ara els veïns han de desplaçar-se a barris de l’entorn per poder portar els fills al pediatre, per exemple, ja que al seu CAP no hi queda lloc per a les especialitats mèdiques. També falten professionals, tot i que fonts de l’ambulatori asseguren que el problema principal és la manca d’espai. Per tot plegat, el veïnat ha sortit al carrer durant mesos a manifestar-se i recollir firmes que empenyin l’Administració a trobar-hi solució. 

La situació del Centre d’Atenció Primària de La Pau és la gota que ha fet vessar el got per a una barriada molt castigada per l’anterior crisi i per l’actual. El vicepresident de l’associació de veïns (AVV), Miguel Romera, assegura que “cada cop hi ha menys activitat al barri”. Lamenta que amb el temps “van desapareixent les botigues o els bars”, fins al punt de “córrer el perill d’esdevenir un barri dormitori”. El trasllat de les especialitats mèdiques a altres ambulatoris ha reforçat encara més aquesta sensació de declivi. 

Protesta veïnal per l’ampliació del CAP la Pau / AVV La Pau

El recinte sanitari ja era petit i la pandèmia l’ha superat. Els ambulatoris d’arreu de Barcelona han hagut de canviar el seu funcionament ordinari per poder atendre els casos de la Covid-19. Molts d’ells han duplicat els seus circuits: una zona exclusiva pels malalts de coronavirus i una altra paral·lela per evitar contagis. A la Pau, la manca evident d’espai ha provocat que consultes com la de pediatria fossin reclutades per a l’atenció de la pandèmia i el servei que acollia ara es realitza al Clot.

Fonts de l’ambulatori asseguren que ja han demanat ampliar el recinte, però que la resposta de l’Administració sempre ha estat la mateixa: “El procés de millora està en tràmit”. La directora del centre, Noemí De Miguel, demana “un mòdul exclusiu pels malalts respiratoris”, com ja tenen altres ambulatoris de la ciutat.

Però no és només una qüestió d’espai sinó també de personal, problema que el centre arrossega des de molt abans d’esclatar la pandèmia. Cada cop hi ha més usuaris assignats a aquest CAP i l’arribada del coronavirus ha agreujat el desajust entre la demanda i l’oferta sanitària. La doctora lamenta que la plantilla no dona a l’abast: “No arribem a tothom”. Demana més metges, però alerta que no es pot començar la casa per la teulada: “Per poder tenir més personal, necessitem primer ampliar el CAP”, assegura.

Més de 2.200 firmes

Durant els mesos de novembre i desembre, prop d’una cinquantena de veïns han sortit cada dimecres al carrer per “donar suport als professionals”, recorda l’associació de veïns del barri. D’aquesta manera han visibilitat el seu malestar i han aprofitat per recollir més de 2.200 firmes que han enviat a totes les administracions amb responsabilitats sanitàries: al Consistori sanitari de Barcelona i al Districte de Sant Martí, per una banda; i a la Conselleria de Salut i la de Treball, Afers Socials i Famílies, per un altre. 

Pancarta veïnal per l’ampliació del CAP la Pau / AVV La Pau

L’Ajuntament de Barcelona es remet al pla urbanístic aprovat fa dos anys. Fonts municipals diuen al TOT Barcelona que “el plantejament de la zona ja contempla una reserva d’espai adequada per al futur equipament”, tot i que asseguren que “la construcció, manteniment i gestió d’aquest és competència de la Generalitat”

Ampliació a costa del centre cívic

En l’últim consell de barri, la representant de CatSalut al districte, Marta Cabanes, va anunciar un acord amb la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies per ampliar el CAP en detriment d’una part del Casal Cívic Barcelona – La Pau, que hi ha just al costat. Confessava, així, que “s’està redactant un conveni entre la conselleria i el consistori sanitari per expandir l’ambulatori 600 m2 en uns espais adjacents”.  Pel que fa a les activitats perjudicades, Cabanes va deixar clar que “hi haurà una agenda compartida entre el CAP i el casal per algunes d’aquestes”. Altres, en canvi, es traslladarien: “Mirarem de reubicar-les en nous espais”, va dir, sense detallar el nou destí.

Miguel Romera, de l’AVV, admet que l’ampliació del CAP és una prioritat, però alhora reclama que “els serveis del casal es mantinguin al barri”.  A més, l’associació de veïns reclama que “aquestes paraules es materialitzin en un acord escrit” perquè no quedin en una declaració d’intencions sense calendari.

El CAP la Pau va fer servir el casal cívic del costat per a la campanya de vacunes de la grip 2020 / ICS

Sense pediatria a curt termini

Altres serrells sense resoldre inquieten també els residents de la zona. Tot i que la promesa d’ampliació obre una porta a l’esperança per al CAP, preocupen les escasses solucions de Salut a la fuga d’algunes especialitats. I és que Marta Cabanes, a les reiterades preguntes dels veïns en la darrera trobada pública, contestava que “no està previst el retorn de pediatria al CAP a curt termini”

Mentre no arribi l’ampliació, la directora del centre, Noemí De Miguel, fia la travessia del desert a la qualitat humana del personal de l’ambulatori. “El que ens manté vius és l’esperança i el gran equip que hi ha al centre”, assegura. Agraeix el suport veïnal i, tot i que reconeix que estan “cansats”, intenta transmetre un missatge d’optimisme: “Som un gran equip, resilient i que lluita”. 

Més notícies

La rebel·lió dels ambulatoris a Barcelona: la trinxera més gran i invisible contra el coronavirus

Notícia: La rebel·lió dels ambulatoris a Barcelona: la trinxera més gran i invisible contra el coronavirus
Comparteix
Fan seguiment presencial, telefònic i a domicili de milers de pacients | Sanitaris i veïns frenen un buidat de professionals per abastir els hospitals de campanya
Notícia: La rebel·lió dels ambulatoris a Barcelona: la trinxera més gran i invisible contra el coronavirus - Mobile
Sanitaris treballant al CAP Passeig de Sant Joan / D.C.

Els CAPs pendents a Barcelona, més urgents que mai

Notícia: Els CAPs pendents a Barcelona, més urgents que mai
Comparteix
Repassem els centres d'atenció primària que afronten el seu dia a dia amb unes condicions més deficitàries
Notícia: Els CAPs pendents a Barcelona, més urgents que mai - Mobile
Una sanitària del CAP Sant Andreu, en imatge d'arxiu / Jordi Borràs

El col·lapse es converteix en la nova normalitat als CAPs

Notícia: El col·lapse es converteix en la nova normalitat als CAPs
Comparteix
Part de l'equip mèdic del Raval Nord reivindica limitar-se a fer la jornada que els pertoca
Notícia: El col·lapse es converteix en la nova normalitat als CAPs - Mobile
El Centre d'Atenció Continuada Maragall acollirà una central de PCR / MMP

Un ‘boom’ de PCR afegeix nova pressió als ambulatoris de Barcelona

Notícia: Un ‘boom’ de PCR afegeix nova pressió als ambulatoris de Barcelona
Comparteix
Malestar al CAP Maragall per l'obertura d'una quarta central de proves de Covid-19
Notícia: Un ‘boom’ de PCR afegeix nova pressió als ambulatoris de Barcelona - Mobile
L'espai del carrer Ali Bei on han d'anar ubicats els barracons de l'EAP Passeig de Sant Joan / Jordi Play

El nyap que ha provocat l’últim retard d’uns barracons urgents per a un CAP al límit

Notícia: El nyap que ha provocat l’últim retard d’uns barracons urgents per a un CAP al límit
Comparteix
Una empresa subcontractada que havia de fer els mòduls no complia amb la seva feina i ningú no se n'havia adonat fins fa pocs dies
Notícia: El nyap que ha provocat l’últim retard d’uns barracons urgents per a un CAP al límit - Mobile
El nou espai annex del CAP Gòtic de Barcelona / ACN

El CAP Gòtic estrena un espai annex provisional amb nou consultes

Notícia: El CAP Gòtic estrena un espai annex provisional amb nou consultes
Comparteix
La planta baixa del mòdul es destina a urgències respiratòries i Covid, i la primera a especialitats
Notícia: El CAP Gòtic estrena un espai annex provisional amb nou consultes - Mobile

Telemedicina del coronavirus: la vida en un CAP durant la pandèmia

Notícia: Telemedicina del coronavirus: la vida en un CAP durant la pandèmia
Comparteix
La covid-19 ha capgirat el funcionament dels ambulatoris tant com la dels hospitals | En visitem un dels més grans de Barcelona per descobrir com hi fan front
Notícia: Telemedicina del coronavirus: la vida en un CAP durant la pandèmia - Mobile
Una consulta petita i sense ventilació, on no hi ha prou espai per a les metgesses i el carro amb material / Jordi Play

Nova demora als esperats barracons d’un CAP al límit

Notícia: Nova demora als esperats barracons d’un CAP al límit
Comparteix
Els mòduls que havien de pal·liar la falta d'espai de l'EAP Passeig de Sant Joan s'eternitzen en plena emergència sanitària
Notícia: Nova demora als esperats barracons d’un CAP al límit - Mobile
Meritxell Sánchez-Amat, doctora al CAP Besòs i presidenta del FOCAP / Jordi Play

Meritxell Sánchez-Amat: “Els CAP hem fet molts informes per no anar a meses electorals”

Notícia: Meritxell Sánchez-Amat: “Els CAP hem fet molts informes per no anar a meses electorals”
Comparteix
ENTREVISTA | La presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP) alerta sobre el "patiment acumulat" en 10 mesos de pandèmia
Notícia: Meritxell Sánchez-Amat: “Els CAP hem fet molts informes per no anar a meses electorals” - Mobile
Ethel Sequeira, de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) i metgessa de família / Jordi Play

Metgessa de família: “Quan els missatges no són clars, no es compleixen”

Notícia: Metgessa de família: “Quan els missatges no són clars, no es compleixen”
Comparteix
ENTREVISTA | Ethel Sequeira, doctora del CAP Casanova, denuncia la "insostenible" situació de l’Atenció Primària
Notícia: Metgessa de família: “Quan els missatges no són clars, no es compleixen” - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa