L’agonia d’un ambulatori empetitit per la pandèmia

Indignació veïnal i sanitària al CAP La Pau | L'ampliació promesa retalla un casal de barri i oblida Pediatria

Professionals i institucions han reconegut els darrers mesos que la gran trinxera contra la pandèmia és l’Atenció Primària. El cas de l’ambulatori de La Pau (Sant Martí) és un nou exemple paradigmàtic de la insuficiència de la xarxa bàsica a la capital catalana, que té un llarg llistat d’ampliacions i reformes pendents. A la Pau, l’arribada de la Covid-19 ha tret a la llum les mancances d’un espai massa petit i amb falta de personal.

Ara els veïns han de desplaçar-se a barris de l’entorn per poder portar els fills al pediatre, per exemple, ja que al seu CAP no hi queda lloc per a les especialitats mèdiques. També falten professionals, tot i que fonts de l’ambulatori asseguren que el problema principal és la manca d’espai. Per tot plegat, el veïnat ha sortit al carrer durant mesos a manifestar-se i recollir firmes que empenyin l’Administració a trobar-hi solució. 

La situació del Centre d’Atenció Primària de La Pau és la gota que ha fet vessar el got per a una barriada molt castigada per l’anterior crisi i per l’actual. El vicepresident de l’associació de veïns (AVV), Miguel Romera, assegura que “cada cop hi ha menys activitat al barri”. Lamenta que amb el temps “van desapareixent les botigues o els bars”, fins al punt de “córrer el perill d’esdevenir un barri dormitori”. El trasllat de les especialitats mèdiques a altres ambulatoris ha reforçat encara més aquesta sensació de declivi. 

Protesta veïnal per l’ampliació del CAP la Pau / AVV La Pau

El recinte sanitari ja era petit i la pandèmia l’ha superat. Els ambulatoris d’arreu de Barcelona han hagut de canviar el seu funcionament ordinari per poder atendre els casos de la Covid-19. Molts d’ells han duplicat els seus circuits: una zona exclusiva pels malalts de coronavirus i una altra paral·lela per evitar contagis. A la Pau, la manca evident d’espai ha provocat que consultes com la de pediatria fossin reclutades per a l’atenció de la pandèmia i el servei que acollia ara es realitza al Clot.

Fonts de l’ambulatori asseguren que ja han demanat ampliar el recinte, però que la resposta de l’Administració sempre ha estat la mateixa: “El procés de millora està en tràmit”. La directora del centre, Noemí De Miguel, demana “un mòdul exclusiu pels malalts respiratoris”, com ja tenen altres ambulatoris de la ciutat.

Però no és només una qüestió d’espai sinó també de personal, problema que el centre arrossega des de molt abans d’esclatar la pandèmia. Cada cop hi ha més usuaris assignats a aquest CAP i l’arribada del coronavirus ha agreujat el desajust entre la demanda i l’oferta sanitària. La doctora lamenta que la plantilla no dona a l’abast: “No arribem a tothom”. Demana més metges, però alerta que no es pot començar la casa per la teulada: “Per poder tenir més personal, necessitem primer ampliar el CAP”, assegura.

Més de 2.200 firmes

Durant els mesos de novembre i desembre, prop d’una cinquantena de veïns han sortit cada dimecres al carrer per “donar suport als professionals”, recorda l’associació de veïns del barri. D’aquesta manera han visibilitat el seu malestar i han aprofitat per recollir més de 2.200 firmes que han enviat a totes les administracions amb responsabilitats sanitàries: al Consistori sanitari de Barcelona i al Districte de Sant Martí, per una banda; i a la Conselleria de Salut i la de Treball, Afers Socials i Famílies, per un altre. 

Pancarta veïnal per l’ampliació del CAP la Pau / AVV La Pau

L’Ajuntament de Barcelona es remet al pla urbanístic aprovat fa dos anys. Fonts municipals diuen al TOT Barcelona que “el plantejament de la zona ja contempla una reserva d’espai adequada per al futur equipament”, tot i que asseguren que “la construcció, manteniment i gestió d’aquest és competència de la Generalitat”

Ampliació a costa del centre cívic

En l’últim consell de barri, la representant de CatSalut al districte, Marta Cabanes, va anunciar un acord amb la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies per ampliar el CAP en detriment d’una part del Casal Cívic Barcelona – La Pau, que hi ha just al costat. Confessava, així, que “s’està redactant un conveni entre la conselleria i el consistori sanitari per expandir l’ambulatori 600 m2 en uns espais adjacents”.  Pel que fa a les activitats perjudicades, Cabanes va deixar clar que “hi haurà una agenda compartida entre el CAP i el casal per algunes d’aquestes”. Altres, en canvi, es traslladarien: “Mirarem de reubicar-les en nous espais”, va dir, sense detallar el nou destí.

Miguel Romera, de l’AVV, admet que l’ampliació del CAP és una prioritat, però alhora reclama que “els serveis del casal es mantinguin al barri”.  A més, l’associació de veïns reclama que “aquestes paraules es materialitzin en un acord escrit” perquè no quedin en una declaració d’intencions sense calendari.

El CAP la Pau va fer servir el casal cívic del costat per a la campanya de vacunes de la grip 2020 / ICS

Sense pediatria a curt termini

Altres serrells sense resoldre inquieten també els residents de la zona. Tot i que la promesa d’ampliació obre una porta a l’esperança per al CAP, preocupen les escasses solucions de Salut a la fuga d’algunes especialitats. I és que Marta Cabanes, a les reiterades preguntes dels veïns en la darrera trobada pública, contestava que “no està previst el retorn de pediatria al CAP a curt termini”

Mentre no arribi l’ampliació, la directora del centre, Noemí De Miguel, fia la travessia del desert a la qualitat humana del personal de l’ambulatori. “El que ens manté vius és l’esperança i el gran equip que hi ha al centre”, assegura. Agraeix el suport veïnal i, tot i que reconeix que estan “cansats”, intenta transmetre un missatge d’optimisme: “Som un gran equip, resilient i que lluita”. 

Més informació

Nou comentari