Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un ‘boom’ de PCR afegeix nova pressió als ambulatoris de Barcelona
  • CA

L’increment de casos de Covid-19 té conseqüències en cadena per al sistema sanitari. No ha saturat les UCI –de moment– dels grans hospitals, però ja es deixa notar en l’Atenció Primària a la capital catalana. La segona onada de coronavirus ha congestionat les 3 centrals de PCR que hi ha a Barcelona i ha tornat a afegir pressió als ambulatoris de barri. 

Diversos centres de proximitat assumeixen a les seves instal·lacions la realització de més tests ràpids per desfer el tap de pacients que s’ha format en menys d’una setmana. Totes les administracions implicades reconeixen la pressió que suporta l’Atenció Primària, però a la pràctica els CAP segueixen sent el gran comodí per resoldre imprevistos.

Tres ambulatoris acolliran proves PCR en dissabte per reduir la demora, que aquest dijous era de 5 dies. És a dir, hi havia contactes de casos confirmats que aquest dijous rebien citació per fer-se la prova dimarts vinent. Alguns d’ells podran fer-se ja el test dissabte, gràcies a la mobilització d’última hora del CAC Carmel, el CAC Rio de Janeiro i el CAC Maragall de 9h a 14h. Fins ara només obrien en dissabte quatre grans CUAP, com el de Casernes o el de Manso.

No obstant, el reforç clau arriba dimarts amb la incorporació d’una quarta central de PCR als baixos del Centre d’Atenció Continuada Maragall en horari de tarda. Actualment personal d’Atenció Primària fa tests a contactes laborals i comunitaris en espais annexos al CUAP Manso, al CAP Sant Andreu i al CAP Poblenou. Aquests punts “centralitzen” proves que no poden assumir els ambulatoris i tenen “personal específic”, exposen fonts oficials de l’Institut Català de Salut (ICS).

Vista del Centre d'Atenció Continuada Maragall / MMP
Vista del Centre d’Atenció Continuada Maragall / MMP

Els CAP en teoria només fan PCR a pacients amb símptomes de Covid-19 i, si poden, també al nucli de convivència del malalt. Els darrers dies n’han fet també a contactes no convivents, per alleugerir el col·lapse. En cas d’un repunt brusc, es multipliquen exponencialment els contactes a qui s’ha de fer PCR i Salut és conscient que els ambulatoris no podran assumir tantes proves. Per això ha de trobar ja més espais on centralitzar els tests.

Condensar horari… i pacients

Professionals del CAC Maragall han encaixat amb molta reticència el nou encàrrec, perquè el centre ja suporta un volum de feina molt elevat des de l’esclat de la pandèmia. Els baixos on es faran les PCR a contactes ja acullen actualment un equip assistencial que només fa testos. Aquest servei a partir de dimarts concentrarà la seva feina –i els pacients que ara atén– en horari exclusivament de matí. A la tarda hi treballarà el nou equip extern, amb la seva agenda de visites.

Rebel·lió Atenció Primària, un col·lectiu que agrupa professionals sanitaris crítics amb les retallades, denuncia que la quarta central de PCRs “multiplicarà per tres o per quatre el volum de proves que es fan al CAP Maragall” i considera que l’equipament no ho podrà entomar. “Encara que ho faci un equip extern, el problema és d’espai”, sosté una portaveu. “És cert que cal un quart centre de PCR per donar sortida a la llista d’espera de contactes, però s’hauria d’haver buscat un lloc fora dels CAP, com es fa amb la campanya de vacunació de la grip”, agrega. 

Por a aglomeracions

El TOT Barcelona ha pogut comprovar que els baixos escollits per l’ICS tenen un accés dificultós. L’entrada és a la façana posterior de l’edifici i només s’hi pot arribar a través del passatge Ginecós, que és un cul de sac. Tampoc hi ha espai per posar-hi una carpa, un recurs usat per exemple al CAP Gòtic. Aquest divendres s’acumulaven fins a 14 persones davant la porta, fruit de les visites programades per l’equip actual. No formaven una cua, perquè no va per torn: cal esperar a ser cridat pel nom. Tothom portava mascareta i s’esforçava per mantenir la distància, conscients que són casos presumptament positius. 

L’accés és a l’aire lliure però força estret: una escala en zig-zag porta a un pati elevat on hi ha la porta. Condensar horari i pacients posa en entredit que les distàncies es mantinguin. La capacitat màxima estimada del local, segons la Generalitat, són 160 PCR al matí i 160 més a la tarda. Rebel·lió Atenció Primària estima que el salt serà de 60 proves diàries a unes 200.

Cua per fer-se una PCR a l'accés posterior del Centre d'Atenció Continuada Maragall / MMP
Cua per fer-se una PCR a l’accés posterior del Centre d’Atenció Continuada Maragall / MMP

Fonts de l’ICS subratllen al TOT Barcelona que la Unitat de riscos laborals ja va estudiar aquest emplaçament fa mesos i va determinar que pot acollir fins a 3 equips assistencials fent proves simultàniament. “Fins ara ha arribat a acollir 2 equips com a màxim i en aquests moments hi treballa un de sol”, defensa l’ICS. Argumenta, a més, que l’espai s’usava abans de la pandèmia per fer-hi grans reunions –ara prohibides–, de forma que no es perd cap consultori mèdic.

També recalca que és un ús provisional i que la durada “depèn de l’evolució de casos positius i contactes”. “Res és definitiu”, insisteixen les mateixes fonts oficials. L’ICS apunta també que la demora actual en fer PCR és raonable perquè els contactes asimptomàtics igualment han de fer quarantena i per tant hi ha un marge d’alguns dies per fer-los la prova: “No és una urgència”. 

Al centre cívic, només vacunes

Precisament aquest divendres Ajuntament de Barcelona i conselleria de Salut han presentat un acord per cedir 45 equipaments municipals a la campanya de vacunació contra la grip. Preguntades per la premsa, la regidora de Salut Gemma Tarafa i la sotsdirectora del CatSalut, Marta Chandre, han respost diversos cops que de moment aquests espais només s’usaran per a les vacunes de la grip. Tot i així, obren la porta a “retenir-ne alguns” un cop acabi la campanya per destinar-los a altres necessitats potser relacionades amb la Covid-19. 

Rebel·lió Atenció Primària explica a aquest diari que el govern d’Ada Colau va citar-los a una reunió la setmana passada, juntament amb representants d’altres entitats reivindicatives com FOCAP, CAMFiC i AIFiCC. “Volien copsar com està l’Atenció Primària i vam reclamar-los que cedissin més equipaments municipals, perquè no té sentit que treguis dels CAP la vacunació però hi fiquis proves que causen amuntegament”, protesta el col·lectiu. “Necessitem molts més espais, perquè el col·lapse anirà a més”, pronostica.

El fons de la qüestió, en efecte, és la insuficiència d’espais per entomar una pandèmia. Fan falta nous punts ja on fer PCR a contactes i l’ICS està pentinant tota la infraestructura a la cerca de racons vàlids. Però la xarxa d’Atenció Primària no va gens sobrada a Barcelona, com han denunciat els metges de família reiteradament durant anys, així que les bones alternatives escassegen. I com que no és gens fàcil trobar llocs idonis, es busquen únicament quan urgeixen molt. Un còctel de mancances i presses que encén els ànims dels sanitaris més crítics i que l’epidèmia ha fet ben visible.

Més notícies
L'Aula Zero del MACBA és un dels espais municipals que acollirà vacunacions contra la grip / ROBERT GOMBO
Barcelona cedeix a Salut 45 espais per treure la vacunació de la grip dels ambulatoris
Notícia: Barcelona cedeix a Salut 45 espais per treure la vacunació de la grip dels ambulatoris
Comparteix
Obriran matí i tarda i caldrà cita prèvia per anar-hi
Professionals d'un ambulatori de Barcelona fent atenció telefònica durant la pandèmia de coronavirus / ICS Barcelona
Els ambulatoris de Barcelona denuncien falta de coordinació amb els rastrejadors de Salut
Notícia: Els ambulatoris de Barcelona denuncien falta de coordinació amb els rastrejadors de Salut
Comparteix
Els CAP afronten "molt cansats" i amb vacances inoportunes un estiu marcat pel risc de rebrot de la Covid-19 a la ciutat
La rebel·lió dels ambulatoris a Barcelona: la trinxera més gran i invisible contra el coronavirus
Notícia: La rebel·lió dels ambulatoris a Barcelona: la trinxera més gran i invisible contra el coronavirus
Comparteix
Fan seguiment presencial, telefònic i a domicili de milers de pacients | Sanitaris i veïns frenen un buidat de professionals per abastir els hospitals de campanya
Els ambulatoris, al rescat de les residències de Barcelona
Notícia: Els ambulatoris, al rescat de les residències de Barcelona
Comparteix
Sanitaris de l'ICS han intensificat l'atenció als més de 160 equipaments de gent gran, amb el triple de visites er fer tests a treballadors i residents
Telemedicina del coronavirus: la vida en un CAP durant la pandèmia
Notícia: Telemedicina del coronavirus: la vida en un CAP durant la pandèmia
Comparteix
La covid-19 ha capgirat el funcionament dels ambulatoris tant com la dels hospitals | En visitem un dels més grans de Barcelona per descobrir com hi fan front
Una sanitària del CAP Sant Andreu, en imatge d'arxiu / Jordi Borràs
El col·lapse es converteix en la nova normalitat als CAPs
Notícia: El col·lapse es converteix en la nova normalitat als CAPs
Comparteix
Part de l'equip mèdic del Raval Nord reivindica limitar-se a fer la jornada que els pertoca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa