Barcelona cedeix a Salut 45 espais per treure la vacunació de la grip dels ambulatoris

Ajuntament de Barcelona i departament de Salut aparquen les crítiques a nivell polític per anunciar un pacte logístic que ajudi a agilitzar la vacunació de la grip en un any molt difícil per la pandèmia. Un nou conveni de col·laboració entre les dues administracions posa a disposició dels ambulatoris 45 equipaments municipals als 10 districtes de Barcelona. Centres cívics, sales de museu, auditoris de barri o espais d’ús veïnal acolliran equips d’Atenció Primària dedicats únicament a la vacuna hivernal, que així no ocuparà espai als ambulatoris.

Obriran en horari de matí i tarda i estaran oberts tot el que duri la campanya de la grip, han detallat en roda de premsa aquest divendres la regidora de Salut Gemma Tarafa i la sotsdirectora del CatSalut, Marta Chandre. L’anunci estava previst que el fessin l’alcaldessa Ada Colau i la consellera de Salut, Alba Vergés, però finalment les màximes responsables han delegat la compareixença en les seves mans dretes, sense precisar els motius.

Els espais de vacunació estaran liderats per professionals d’infermeria, amb suport de tècniques auxiliars, i els pacients no podran anar-hi per lliure sinó que totes les visites seran programades. Les dues administracions obren la porta a “retenir” algun dels espais un cop acabi la campanya de vacunes, a forma que acullin altres necessitats relacionades amb la Covid-19. Entre els exemples que ha citat Tarafa hi ha l’Aula Zero del MACBA, els centres cívics del Carmel i Vallvidrera i l’Espai Veïnal Calàbria 66.

Tant Chandre com Tarafa han insistit que l’objectiu primordial de la cessió és “abaixar la pressió als CAP”, que des de la primavera són la trinxera més gran i invisible contra el coronavirus. Segons la regidora, la prospecció municipal havia assenyalat fins a 90 equipaments propers a ambulatoris, però finalment se n’han mobilitzat la meitat. Tarafa no ha dissimulat l’actitud crítica del govern municipal envers la Generalitat i ha recordat que l’Atenció Primària encara arrossega l’impacte de les retallades de fa deu anys.

Chandre ha emfatitzat que els nous espais estalviaran als CAP la sobrecàrrega de la vacunació en espais ja molt tensats per haver hagut d’habilitar circuits separats per a possibles casos de coronavirus i altres pacients. “Gestionar la Covid té un alt nivell d’exigència pel que fa als circuits de circulació segura dels pacients, hi ha centres que es poden veure tensionatss per aquest doble circuit”, ha admès. Separant la vacunació, ha dit, s’evitarà la mala imatge d’aglomeracions i es reduiran les possibilitats de contagi de pacients d’alt risc com són els ciutadans cridats a vacunar-se de la grip.

Nou comentari