Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els casos de Covid-19 es disparen un 50% a Barcelona
  • CA

La segona onada de coronavirus colpeja amb força Barcelona, que ha vist com en una setmana el nombre de casos de Covid-19 es disparaven un 50% i han posat en alerta les autoritats sanitàries. Segons les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la setmana passada la capital catalana va registrar gairebé 2.600 positius amb prova PCR, molt per sobre dels 1750 de la setmana anterior.

Es tracta de la xifra setmanal més elevada des de finals de març, just després que el govern espanyol decretés l’estat d’alarma. El departament de Salut ja va avisar fa uns dies que tots els indicadors del coronavirus estaven pujant i que en les pròximes setmanes es produiria un repunt important a tot el país. Tot i això, el context actual es força diferent al de l’inici de la pandèmia, ja que ara es fan més PCR –gairebé 30.000 només la setmana passada– i la detecció precoç de molts casos.

Comparativa de casos per districte / Picktochart

El risc de rebrot també s’ha disparat 124 punts i actualment està en 335 –el llindar que encén les alarmes a Salut se situa a partir dels 100 punts– i la velocitat de propagació del virus (Rt) s’ha enfilat fins a 1,4, la qual cosa vol dir que cada malalt amb Covid-19 de mitjana infecta més d’una persona. L’edat mitjana dels positius es manté en uns 40 anys. La situació hospitalària, que normalment triga uns 10 dies a rebre els pacients que s’infecten ara, es manté estable amb 80 nous ingressos a planta, 12 ingressos a la UCI i 18 defuncions, xifres molt semblants a les de la setmana passada.

Tots els districtes en vermell

Per primera vegada en moltes setmanes la situació de la pandèmia ha empitjorat a tots els districtes de la ciutat. Les Corts (+78%), que en termes absoluts és hi ha on menys positius, és el districte on la Covid-19 ha crescut més després de registrar 116 casos, seguit de Nou Barris (+74%), Sant Andreu (+71%) i Gràcia (+61%). A Ciutat Vella, en canvi, el nombre de positius ha augmentat un 29%, mentre que Horta-Guinardó (+32%), Sant Martí (+33%) i Sants-Montjuïc (+36%) també registren increments molt per sota de la mitjana de la capital catalana.

Per nombre casos, l’Eixample –amb 414 positius en l’última setmana– és el districte amb més incidència, seguit de Sants-Montjuïc (321), Nou Barris (313), Ciutat Vella (309) i Sant Martí (291). A l’extrem oposat hi ha les Corts (116 positius), Gràcia (155), Sarrià-Sant Gervasi (192), Horta Guinardó (208) i Sant Andreu (221). Les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona són provisionals i ens els pròxims dies encara es podrien afegir més casos, sobretot els que es van notificar al cap de setmana, quan hi ha menys activitat als laboratoris.

Comparativa de casos per districte de les últimes cinc setmanes / ASPB

Salut desplega els testos ràpids

El departament de Salut ha anunciat que desplegarà 500.000 testos d’antígens aquesta mateixa setmana, que permeten saber el resultat de la prova en només 20 minuts i que tenen una “sensibilitat i especificitat molt bona” en els cinc primers dies de contagi. En paral·lel, els hospitals de la Vall d’Hebron, Can Ruti i Bellvitge i el Banc de Sang i Teixits posaran en marxa una nova tècnica per detectar casos que consisteix a prendre mostres de vuit persones i traduir-les en una sola analítica. Si totes donen negatiu, es considera que les vuit persones són negatives, mentre que si hi hagués un positiu es procediria a fer una anàlisi individual.

Les proves es faran amb mostres nasals per facilitar encara més el procés. Ara mateix a Catalunya s’estan fent unes 140.000 proves setmanals –és a dir, a 1 de cada 50 habitants del país–, per la qual cosa qualsevol millora en el temps o la capacitat d’anàlisi millora substancialment la feina del personal sanitari. “La millor manera d’ajudar als professionals d’atenció primària és reduir la necessitat de proves“, ha manifestat la consellera Alba Vergés després de visitar el laboratori clínic de la Metropolitana Nord de l’Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona.

Menys vida social

El Govern de la Generalitat ha avançat que en els pròxims dies s’aprovaran només restriccions per “baixar el ritme” de l’activitat social per fer front al nou repunt de casos. Vergés ha insistit que el moment és “complicat” i que cal evitar riscos per frenar la propagació del virus. Salut ha demanat als ciutadans que limitin al màxim les trobades, tant de feina com familiars. Tot i això, la consellera ja ha advertit que les possibilitats de restricció són limitades. “No hi ha moltíssimes mesures més a aplicar i tothom ja sap com haurem d’actuar per reduir la interacció social”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa