Els professionals de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) de la ciutat de Barcelona han intensificat la dedicació a pacients i treballadors de més de 160 residències de la capital catalana. “Fins del punt de triplicar” les visites a aquests centres, precisa la Generalitat de Catalunya en un comunicat. L’Atenció Primària, a través dels ambulatoris de proximitat, està atenent amb discreció i flexibilitat la immensa majoria de malalts de coronavirus.

El departament de Salut ha explicat que els professionals s’encarreguen sobretot de fer tests ràpids i proves PCR, amb l’objectiu de detectar precoçment els casos positius i contenir possibles brots. Visiten tant residències d’avis com d’atenció a la discapacitat i a la salut mental per assegurar l’atenció sanitària i social dels pacients, la seguretat clínica, la salut pública i minimitzant els potencials contagis de residents i treballadors.

L’atenció a les residències es realitza sobretot presencialment, però també de forma telemàtica i se centra en tres àrees. La primera és l’avaluació, cribratge i atenció dels casos confirmats, probables o amb sospita de la COVID-19. La segona està dirigida a les cures de les patologies cròniques. I la tercera àrea suposa l’abordatge comunitari de la residència, analitzant les instal·lacions i la seva capacitat d’aïllament i implantant mesures organitzatives en funció de cada situació.

Els professionals de l’atenció primària compten amb el suport de diferents dispositius assistencials, per exemple un equip de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb la participació de la cap de servei d’Epidemiologia, Magda Campins, i el cap de servei de Infeccioses, Benito Almirall. L’equip avalua les residències de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Nord per determinar la millor agrupació de pacients amb COVID-19 en un espai definit.

El departament ha subratllat que els professionals de l’atenció primària estan assumint el control d’un 85% de la població amb diagnòstic o sospita de la malaltia i que desenvolupa simptomatologia lleu, o el seguiment dels pacients dels hotels medicalitzats, sense deixar de fer les seves tasques habituals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa