Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nova demora als esperats barracons d’un CAP al límit

La pandèmia ha atropellat tot el sistema sanitari, però hi ha un espai de Barcelona que ha rebut un doble càstig en plena emergència pel coronavirus. Es tracta de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) del Passeig de Sant Joan. Quan més incerta era la situació, l’esclat de l’epidèmia els va tancar un dels dos espais que feien servir per atendre la població del Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample. Es van quedar sense el CAP Carles I en plena expansió del coronavirus perquè el local no complia les mínimes condicions per donar una assistència adequada. La decisió va ser immediata. Tanmateix, la solució ha estat tot el contrari: lenta, poc clara i esgotadora.

El pedaç que els ha de permetre seguir donant assistència els seus pacients són uns barracons a tocar del CAP Passeig de Sant Joan. El primer calendari que els van comunicar preveia tenir-los a punt a l’octubre, però aviat es va veure que seria impossible. Després la previsió va apuntar al 14 de desembre. Ara, segons ha pogut saber aquest diari, el CatSalut ha notificat a l’ambulatori que hi ha un nou endarreriment en el projecte i que els n’explicaran els motius en una reunió la setmana vinent.

La falta de consultes obliga a utilitzar el magatzem per fer trucades a pacients, per exemple / Jordi Play

“Estem molt desanimats. Estem cansats”, resumeix la metgessa de família Alba Martínez. S’han quedat sense la meitat de CAPs on treballaven en el pitjor moment imaginable i, mesos després, encara no han trobat cap alternativa tangible. L’espai del passeig de Sant Joan on treballen els sanitaris s’ha reconvertit de dalt a baix els últims mesos. El que era una magatzem ara és una consulta. I el que era un passadís ara és un vestuari. Tot ha quedat transformat sobre la marxa.

El canviador per als treballadors és al passadís de la sortida d’emergència / Jordi Play

Fins i tot el carrer, la mateixa calçada per on passen els cotxes, es va convertir durant un dia en un espai de consulta també. Era l’enèsima protesta per visibilitzar el drama de l’Atenció Primària als barris de Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample. Durant aquests últims mesos, una plataforma que integra els professionals sanitaris i veïns i entitats ha fet pressió públicament a les institucions. “Moure’ns i defensar el CAP quan passen aquestes coses hauria de ser una prioritat per a tots, i això també és fer xarxa de barri”, reivindiquen fonts del Casal de Barri Transformadors, un dels espais implicats. “Especialment quan hi ha gent que s’indigna amb els metges perquè se’ls atén menys: desconeixen la situació al CAP i l’hem de fer veure”, insisteixen.

Fins fa pocs dies, l’únic que sabien és que la instal·lació dels barracons, ja iniciada en un interior d’illa del carrer Ali Bei, s’acabaria el 14 de desembre. Tot i que ja suposava un retard, s’hi havien fet a la idea. Però l’activitat dels operaris s’havia aturat darrerament i es temien un nou entrebanc. Aquest dijous passat un correu els confirmava les sospites d’una nova demora. Aquest diari ha reclamat els motius de la nova pròrroga al departament de Salut de la Generalitat, però no n’ha rebut cap resposta.

L’espai del carrer Ali Bei on han d’anar els nous barracons d’urgència / Jordi Play

La doctora Martínez, per la seva banda, té clar que l’impacte de cada setmana que passen sense els barracons el paguen els veïns i els sanitaris. “Especialment ho pateixen les infermeres”, matisa, que tenen només 6 consultes disponibles i que no poden fer bé el seguiment dels seus pacients. “Es perd la longitudinalitat: això vol dir que els pacients no són visitats per la seva infermera, sinó que cada vegada els veu una de diferent. Això perjudica la qualitat de l’assistència i, sobretot, el seguiment dels crònics”, subratlla.

A més, als problemes actuals i la falta d’espai per tractar quadres respiratoris, per exemple, s’hi afegirà un nou dilema d’espai les pròximes setmanes. “A finals d’any tornen les residents MIR de tercer i primer any que ara són a l’hospital. I no tindran lloc on visitar“, explica la metgessa de família.

Una doctora utilitza la sala d’urgències per falta de llum a la seva consulta / Jordi Play

Moviments –finalment– pel nou CAP

Les úniques notícies optimistes que han rebut a l’ambulatori del Passeig de Sant Joan, darrerament, tenen a veure amb un altre deute enquistat: la promesa d’un nou CAP al barri que solucioni de forma permanent la falta d’espais i infraestructures de l’última dècada. La construcció d’un nou equipament va quedar compromesa en el Pacte de ciutat del 2008 i fins i tot té un solar reservat. Tanmateix, els últims anys s’havia encallat, segons els deien, per un conflicte sobre els drets de propietat amb els edificis adjacents. Ara, però, tot apunta que hi haurà avenços imminents. L’Ajuntament ha engegat la maquinària per fer els enderrocs necessaris al terreny i avançar en el projecte.

El solar està situat a la cruïlla de la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer Nàpols, a tocar del conegut Bingo Billares. De fet, és un dels espais que volia aclarir l’abast de les obres i les implicacions per a la sala de joc. “Ja hem alliberat tota una zona en forma de passadís que quedava afectada pel projecte del nou CAP i que van venir a revisar uns arquitectes fa un mes”, explica la direcció del bingo a aquest diari. “Ens van dir que enderrocarien aviat”, afegeix. Fonts municipals confirmen que les expropiacions han quedat finalment desencallades i que ara s’estan enllestint els tràmits per fer els enderrocs i deixar lliure tot el sòl necessari l’estiu vinent.

El nou edifici per a l’Atenció Primària al Fort Pienc i la part sud de la Dreta de l’Eixample està previst que inclogui, també, habitatge públic. Això suposa que el projecte de l’edifici no el pot tirar endavant només el CatSalut una vegada disposi del terreny lliure de càrregues, com és habitual. S’haurà de coordinar amb l’àrea d’Habitatge de l’Ajuntament.

En aquest sentit, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) també sembla que ha premut l’accelerador. Segons indiquen fonts del govern d’Ada Colau, treballa amb la idea de tenir adjudicat el concurs d’arquitectura dels pisos dotacionals l’estiu del 2021, coincidint amb la fi dels enderrocs.

La carpa per a gestors i proves Covid instal·lada a tocar del CAP Passeig de Sant Joan / Jordi Play

Amb tot, els veïns estan curats d’espant. Tenen l’esperança que en el millor dels casos el nou CAP pugui ser una realitat en uns 4 anys. “Ja ho donaríem per bo, tenint en compte el temps que duem penjats”, comenten membres del col·lectiu veïnal de Transformadors. A l’ambulatori encara actiu, el del Passeig de Sant Joan, la preocupació pel nou centre i la indignació pel retard perpetu s’ha vist desplaçada per causes de força major. La falta d’espai arran de la desaparició del local Carles I s’ha fet insostenible. “Ja compto que ens marejaran amb el nou CAP, però jo el que necessito és un barracó ja”, remata Alba Martínez.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa