Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Fundació Macba retreu a l’Ajuntament la “improvisació” en la batalla per la Misericòrdia
  • CA

La presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, ha qualificat avui d’”improvisació absoluta” les propostes d’ampliació alternatives a la Capella de la Misericòrdia –en disputa amb Salut, que hi vol posar el nou CAP Raval Nord– que l’Ajuntament de Barcelona ha presentat al museu. Grandes no s’ha tancat a estudiar-les, però les considera un “brindis al sol” sense informes tècnics, estimació temporal ni econòmica. 

Per això ha qüestionat la gestió del consistori en aquest conflicte. “Per què ens presenten ara aquestes alternatives?”, s’ha demanat la responsable de la Fundació Macba. I ha acusat els responsables municipals de Cultura i de Ciutat Vella de no haver elaborat aquestes propostes “quan es va oferir la Capella –cedida per contracte al Museu– al CatSalut”.

Els matisos de la conselleria

La posició de la conselleria de Cultura ha sigut més matisada. Segons el departament, el Macba considerarà les alternatives. Fa una setmana, l’Ajuntament va posar sobre la taula quatre propostes alternatives a la Capella de la Misericòrdia per al museu.

De les quatre, el consistori aposta prioritàriament per una ampliació de l’actual Edifici Meier, amb un cos de nova construcció a la zona d’accés a la plaça Joan Coromines des la Plaça dels Àngels. Tindria dues plantes i una extensió subterrània que en total sumaria 3.000 metres quadrats. L’Ajuntament defensa que l’alternativa és fins i tot millor que la de la capella, perquè ofereix més espai al museu, assegura la connexió entre els dos edificis i resol l’accés a l’auditori del Macba.

Alhora, però, el consistori també va proposar ampliar el museu a l’actual CAP Raval: l’edifici Sert, que quedaria buit si el nou centre sanitari s’instal·la en la disputada capella. Allà, l’Ajuntament proposa posar-hi les oficines i aularis del Macba.

Una altra opció és utilitzar la primera planta del pàrquing soterrani de la plaça dels Àngels, i la quarta seria ampliar el Convent dels Àngels i ocupar l’actual arxiu i una escola bressol.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha advertit que cal més concreció sobre les noves propostes per analitzar-ne la viabilitat. Tot i així, ha valorat “molt positivament” que ara apareguin noves propostes. “Com que volem fer-ho amb rigor, correspon als arquitectes i impulsors dels projectes museològics veure i valorar quin és l’abast i les implicacions de cada proposta”, ha assenyalat.

La màxima responsable de l’àrea de Cultura ha explicat que es crearà crearà un grup de treball per estudiar tècnicament les alternatives. ”Les propostes no tenen el gruix de concreció necessari per a prendre decisions, cal un equip tècnic amb persones que aportin aquesta concreció”, ha argumentat. 

L’Ajuntament vol garantir un espai a “curt termini”

De la seva banda, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha celebrat l’acord de la comissió extraordinària del Macba i ha reiterat que l’ampliació proposada a l’Edifici Meier –que ha de comptar amb la complicitat de la Diputació de Barcelona– resoldria les “necessitats” del museu i oferiria “més metres quadrats” que la Capella de la Misericòrdia.

Pin ha explicat que han ofert al museu un “protocol” per accelerar els “tempos amb l’objectiu que disposin d’un espai alternatiu a “curt termini”. “Estem compromesos en el compliment del pla estratègic”, ha dit. I ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona és responsable de més del 50% del pressupost del Macba. La regidora ha assegurat que els resultats del grup de treball s’haurien de conèixer d’aquí a un mes o un mes i mig.

Contraproposta de la Fundació Macba per al CAP Raval Nord

Avui, però, la Fundació Macba i la plataforma + Macba + Cultura han tornat a defensar la Capella de la Misericòrdia per al seu projecte i han presentat el seu estudi arquitectònic per intentar demostrar que ampliar el CAP Raval Nord en un annex a l’edifci Sert, on és ara, seria més barat i més ràpid que l’opció de la capell. Segons els seus càlculs, el projecte s’acabaria 16 mesos abans. I afegeixen que la subestació elèctrica que hi ha sota l’ambulatori no és nociva, segons un informe del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya que també han presentat.

El portaveu de la plataforma + Macba + Cultura, Joan Antón Maragall, ha afirmat que per sortir d’aquest “debat trist” són necessàries certeses i opinions tècnicament fonamentades, de manera que van encarregar a un equip d’arquitectes que revisessin la proposta d’ampliar el CAP a l’edifici del dispensari antituberculós.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) va rebutjar aquesta opció perquè considerava que comportaria més temps: “Hem pogut demostrar tècnicament que no és veritat. Executar l’ampliació en l’actual ubicació és 16 mesos més breu que fer el CAP a la Misericòrdia”, on caldria apuntalar tota una façana, entre d’altres procediments.

Sobre la subestació elèctrica que hi ha sota la ubicació on es faria aquesta ampliació, el dictamen demanat per la fundació i la plataforma al Col·legi d’Enginyers conclou que aquest equipament “no té efectes diferencials rellevants sobre les activitats públiques o privades sempre que es compleixin les normatives”.

Maragall ha explicat que segons el col·legi, “els valors de radiació electromagnètica mesurats en les subestacions d’aquestes característiques estan entre 2 i 4 microtesles”, mentre que el valor que es considera com a màxim acceptable és de 100 microtesles .

“A més, diu que el valor d’emissió electromagnètica d’aquesta subcentral és pràcticament igual que la que es produeix en un entorn domèstic”, ha afegit, per la qual cosa no hi ha aquesta amenaça que al·leguen.

El “millor CAP per al Raval”

La presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa ​​Grandes, ha afegit que aquesta proposta mostra que “hi ha possibilitats de fer un CAP impecable, el millor per al Raval”, i ha demanat que ningú es precipiti que tothom tingui en compte que el museu té un fons Feder de 5,5 milions per a l’ampliació a la capella que es perdria si s’ampliés en un altre espai.

Maragall ha afirmat que “ara per ara, l’única opció seriosa, clara i fonamentada, jurídicament, tècnicament i econòmicament és la de la Capella de la Misericòrdia”, i ha defensat que volen que es pugui dur a terme sense afectar la indispensable millora de els equipaments assistencials.

La proposta, que han enviat al CatSalut, incorpora documents tècnics i un estudi de mobilitat, que assegura que arribar amb cotxe o ambulància a la Capella comportaria “fer més volta més”, mentre que l’antic dispensari antituberculosos connecta directament amb la ronda de Sant Antoni.

Més notícies
Gala Pin i Francina Vila s’enganxen a Twitter per l’ampliació del Macba
Notícia: Gala Pin i Francina Vila s’enganxen a Twitter per l’ampliació del Macba
Comparteix
La regidora dels comuns ataca Vila: "Suposo que, com els veïns del Raval són pobres i pocs voten, us era igual"
El Macba no té “cap altre pla” que no sigui l’ampliació a la Capella de la Misercòrdia
Notícia: El Macba no té “cap altre pla” que no sigui l’ampliació a la Capella de la Misercòrdia
Comparteix
El director del museu, Ferran Barenblit, es mostra sorprès per les noves opcions que proposa l’Ajuntament de Barcelona i avança que s’estudiaran amb rigor
Personalitats de la cultura donen suport al CAP Raval Nord en la batalla amb el MACBA
Notícia: Personalitats de la cultura donen suport al CAP Raval Nord en la batalla amb el MACBA
Comparteix
Entre els partidaris de situar el centre de salut a la capella de la Misericòrdia hi ha Sergi López, Martí Sales, Marina Espasa, l’Ateneu Popular de 9Barris, Txarango, La Calders o Coop57
Veïns i professionals del CAP Raval Nord entreguen 6.500 signatures per anul·lar la cessió al Macba
Notícia: Veïns i professionals del CAP Raval Nord entreguen 6.500 signatures per anul·lar la cessió al Macba
Comparteix
El 22 de febrer es votarà al ple municipal després el futur de la capella d'haver superat les 3.750 signatures necessàries per introduir un punt de l'ordre del dia
+MACBA +Cultura es planteja demanar que es revisin els plans descartats per CatSalut pel futur CAP
Notícia: +MACBA +Cultura es planteja demanar que es revisin els plans descartats per CatSalut pel futur CAP
Comparteix
La plataforma pel museu a la Misericòrdia ha demanat que "no s'atiï la demagògia"
Laura Borràs defensa la polèmica ampliació del MACBA a la Misericòrdia
Notícia: Laura Borràs defensa la polèmica ampliació del MACBA a la Misericòrdia
Comparteix
Ha demanat respectar els acords a què va arribar el patronat del museu durant el mandat de Xavier Trias
De Mas-Colell al guitarrista de Loquillo: el MACBA llueix suports per l’ampliació en disputa
Notícia: De Mas-Colell al guitarrista de Loquillo: el MACBA llueix suports per l’ampliació en disputa
Comparteix
El museu ambiciona expandir-se al solar continu, l'antiga Capella de la Misericòrdia, que l'Ajuntament i Salut volen destinar al futur CAP Raval
Salut rebutja la contraoferta del MACBA i reclama la Capella de la Misericòrdia
Notícia: Salut rebutja la contraoferta del MACBA i reclama la Capella de la Misericòrdia
Comparteix
La conselleria manté la pugna amb Cultura per aquest solar, on vol ubicar-hi l'ampliació del CAP Raval
El MACBA contraataca per quedar-se la Capella de la Misericòrdia, que també vol Salut
Notícia: El MACBA contraataca per quedar-se la Capella de la Misericòrdia, que també vol Salut
Comparteix
Tant el museu d'art contemporani com el CAP Raval es disputen un solar municipal per ampliar les seves instal·lacions
Cultura no renuncia a la capella de la Misericòrdia per ampliar el Macba
Notícia: Cultura no renuncia a la capella de la Misericòrdia per ampliar el Macba
Comparteix
El departament assegura que si l’Ajuntament es fa enrere i no cedeix l’edifici seria un “greu problema”
Ajuntament i Salut s’alien per fer el nou CAP Raval Nord a la capella que era per al Macba
Notícia: Ajuntament i Salut s’alien per fer el nou CAP Raval Nord a la capella que era per al Macba
Comparteix
El Servei Català de Salut presenta l'espai del carrer Montalegre com l'única possibilitat pel nou equipament després d'anys d'estudiar-ne alternatives

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa