La Fundació Macba retreu a l’Ajuntament la “improvisació” en la batalla per la Misericòrdia

La conselleria i el consistori anuncien que es crearà un grup de treball per estudiar les propostes municipals per al museu però la fundació contraataca amb idees per al CAP

La presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, ha qualificat avui d’”improvisació absoluta” les propostes d’ampliació alternatives a la Capella de la Misericòrdia –en disputa amb Salut, que hi vol posar el nou CAP Raval Nord– que l’Ajuntament de Barcelona ha presentat al museu. Grandes no s’ha tancat a estudiar-les, però les considera un “brindis al sol” sense informes tècnics, estimació temporal ni econòmica. 

Per això ha qüestionat la gestió del consistori en aquest conflicte. “Per què ens presenten ara aquestes alternatives?”, s’ha demanat la responsable de la Fundació Macba. I ha acusat els responsables municipals de Cultura i de Ciutat Vella de no haver elaborat aquestes propostes “quan es va oferir la Capella –cedida per contracte al Museu– al CatSalut”.

Els matisos de la conselleria

La posició de la conselleria de Cultura ha sigut més matisada. Segons el departament, el Macba considerarà les alternatives. Fa una setmana, l’Ajuntament va posar sobre la taula quatre propostes alternatives a la Capella de la Misericòrdia per al museu.

De les quatre, el consistori aposta prioritàriament per una ampliació de l’actual Edifici Meier, amb un cos de nova construcció a la zona d’accés a la plaça Joan Coromines des la Plaça dels Àngels. Tindria dues plantes i una extensió subterrània que en total sumaria 3.000 metres quadrats. L’Ajuntament defensa que l’alternativa és fins i tot millor que la de la capella, perquè ofereix més espai al museu, assegura la connexió entre els dos edificis i resol l’accés a l’auditori del Macba.

Alhora, però, el consistori també va proposar ampliar el museu a l’actual CAP Raval: l’edifici Sert, que quedaria buit si el nou centre sanitari s’instal·la en la disputada capella. Allà, l’Ajuntament proposa posar-hi les oficines i aularis del Macba.

Una altra opció és utilitzar la primera planta del pàrquing soterrani de la plaça dels Àngels, i la quarta seria ampliar el Convent dels Àngels i ocupar l’actual arxiu i una escola bressol.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha advertit que cal més concreció sobre les noves propostes per analitzar-ne la viabilitat. Tot i així, ha valorat “molt positivament” que ara apareguin noves propostes. “Com que volem fer-ho amb rigor, correspon als arquitectes i impulsors dels projectes museològics veure i valorar quin és l’abast i les implicacions de cada proposta”, ha assenyalat.

La màxima responsable de l’àrea de Cultura ha explicat que es crearà crearà un grup de treball per estudiar tècnicament les alternatives. ”Les propostes no tenen el gruix de concreció necessari per a prendre decisions, cal un equip tècnic amb persones que aportin aquesta concreció”, ha argumentat. 

L’Ajuntament vol garantir un espai a “curt termini”

De la seva banda, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha celebrat l’acord de la comissió extraordinària del Macba i ha reiterat que l’ampliació proposada a l’Edifici Meier –que ha de comptar amb la complicitat de la Diputació de Barcelona– resoldria les “necessitats” del museu i oferiria “més metres quadrats” que la Capella de la Misericòrdia.

Pin ha explicat que han ofert al museu un “protocol” per accelerar els “tempos amb l’objectiu que disposin d’un espai alternatiu a “curt termini”. “Estem compromesos en el compliment del pla estratègic”, ha dit. I ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona és responsable de més del 50% del pressupost del Macba. La regidora ha assegurat que els resultats del grup de treball s’haurien de conèixer d’aquí a un mes o un mes i mig.

Contraproposta de la Fundació Macba per al CAP Raval Nord

Avui, però, la Fundació Macba i la plataforma + Macba + Cultura han tornat a defensar la Capella de la Misericòrdia per al seu projecte i han presentat el seu estudi arquitectònic per intentar demostrar que ampliar el CAP Raval Nord en un annex a l’edifci Sert, on és ara, seria més barat i més ràpid que l’opció de la capell. Segons els seus càlculs, el projecte s’acabaria 16 mesos abans. I afegeixen que la subestació elèctrica que hi ha sota l’ambulatori no és nociva, segons un informe del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya que també han presentat.

El portaveu de la plataforma + Macba + Cultura, Joan Antón Maragall, ha afirmat que per sortir d’aquest “debat trist” són necessàries certeses i opinions tècnicament fonamentades, de manera que van encarregar a un equip d’arquitectes que revisessin la proposta d’ampliar el CAP a l’edifici del dispensari antituberculós.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) va rebutjar aquesta opció perquè considerava que comportaria més temps: “Hem pogut demostrar tècnicament que no és veritat. Executar l’ampliació en l’actual ubicació és 16 mesos més breu que fer el CAP a la Misericòrdia”, on caldria apuntalar tota una façana, entre d’altres procediments.

Sobre la subestació elèctrica que hi ha sota la ubicació on es faria aquesta ampliació, el dictamen demanat per la fundació i la plataforma al Col·legi d’Enginyers conclou que aquest equipament “no té efectes diferencials rellevants sobre les activitats públiques o privades sempre que es compleixin les normatives”.

Maragall ha explicat que segons el col·legi, “els valors de radiació electromagnètica mesurats en les subestacions d’aquestes característiques estan entre 2 i 4 microtesles”, mentre que el valor que es considera com a màxim acceptable és de 100 microtesles .

“A més, diu que el valor d’emissió electromagnètica d’aquesta subcentral és pràcticament igual que la que es produeix en un entorn domèstic”, ha afegit, per la qual cosa no hi ha aquesta amenaça que al·leguen.

El “millor CAP per al Raval”

La presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa ​​Grandes, ha afegit que aquesta proposta mostra que “hi ha possibilitats de fer un CAP impecable, el millor per al Raval”, i ha demanat que ningú es precipiti que tothom tingui en compte que el museu té un fons Feder de 5,5 milions per a l’ampliació a la capella que es perdria si s’ampliés en un altre espai.

Maragall ha afirmat que “ara per ara, l’única opció seriosa, clara i fonamentada, jurídicament, tècnicament i econòmicament és la de la Capella de la Misericòrdia”, i ha defensat que volen que es pugui dur a terme sense afectar la indispensable millora de els equipaments assistencials.

La proposta, que han enviat al CatSalut, incorpora documents tècnics i un estudi de mobilitat, que assegura que arribar amb cotxe o ambulància a la Capella comportaria “fer més volta més”, mentre que l’antic dispensari antituberculosos connecta directament amb la ronda de Sant Antoni.

Més informació

Nou comentari