Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
De Mas-Colell al guitarrista de Loquillo: el MACBA llueix suports per l’ampliació en disputa
  • CA

El Museu Art Contemporani de Barcelona (MACBA) presumeix de suports transversals en l’escena cultural per reclamar que no li ‘prenguin’ la Capella de la Misericòrdia, situada just al costat, on té previst ampliar les seves instal·lacions. Ajuntament i conselleria de Salut es van aliar fa dos mesos per destinar aquest espai al futur CAP del Raval Nord, malgrat l’oposició de la conselleria de Cultura. L’ambulatori està actualment molt limitat en la seva ubicació, un edifici singular de Josep Lluís Sert, i els veïns reclamen una solució ambiciosa que segons consistori i Salut no ofereix cap dels projectes de remodelació estudiats.

En aquest estira-i-arronsa entre conselleries –una governada pel PDECat i l’altra per ERC–, el govern municipal d’Ada Colau opta per la preferència republicana en detriment de la que defensava el govern de Xavier Trias, que va cedir formalment els terrenys de la capella al centre cultural. El MACBA no està gens disposat a que l’equip dels comuns porti al plenari l’anul·lació de la cessió i ha impulsat un manifest de suport. Entre els signants hi ha personalitats culturals que abarquen tot l’espectre ideològic: l’exconseller Andreu Mas-Colell; l’exguitarrista de Loquillo, Sabino Méndez; arquitectes com Benedetta Tagliabue i Jaume Freixa, l’exdirector de l’Ars Santa Mònica, Vicenç Altaió; el fundador del Taller de Músics, Lluís Cabrera; escriptors com Xavier Bru de Sala, Carme Riera o  Albert Forns; el president i el director general de la patronal Barcelona Global, Pau Guardans i Mateu Hernández; el cineasta Pere Portabella, el col·leccionista d’art Leopoldo Rodés, l’editor Fèlix Riera, el publicista Lluís Bassat, la modista Lydia Delgado… 

“La Capella de la Misericòrdia és l’únic edifici contigu disponible que es pot connectar arquitectònicament al MACBA facilitant la logística d’obres i el recorregut als visitants”, defensa el manifest, que dilluns es presentarà en públic. “Una ubicació alternativa  ‘satèl·lit’ suposaria construir un nou equipament a la ciutat, amb les dificultats de costos i gestió que això implica”, argumenta. El MACBA sosté que plantejar l’assignació de l’espai com una tria entre un museu i un ambulatori és “un fals debat en un context electoral” i per això torna a reivindicar la solució arquitectònica que ja va proposar al desembre per ampliar in situ el CAP, que veu com “una alternativa real” i “respectuosa”. “El sector cultural constatem que hi ha una solució inclusiva que, sense les presses electorals, permetria el desenvolupament dels dos projectes; és possible millorar la sanitat pública sense que això vagi en detriment de la dinamització de la cultura”, insisteix.

El MACBA ja va viure una primera ampliació cap als edificis del Convent dels Àngels, just davant de l’emblemàtic edifici Meier. No obstant, en estar catalogats com a patrimoni, els espais interiors no han resultat idonis per mostrar el fons de la col·lecció permanent, que integren unes 6.000 obres, i s’han acabat destinant a mostrar videoart i instal·lacions, a més d’acollir programes de divulgació. L’ampliació acordada amb el govern Trias s’ha retardat “a causa de la manca de recursos públics per tirar endavant el projecte durant els anys més complicats de la crisi econòmica i la situació política”, lamenta el museu. Tot i així, subratlla que ja té compromesa la meitat del finançament –amb fons del Ministeri de Cultura i la Generalitat– “per dur a terme l’ampliació de forma immediata”.

Més notícies
Salut rebutja la contraoferta del MACBA i reclama la Capella de la Misericòrdia
Notícia: Salut rebutja la contraoferta del MACBA i reclama la Capella de la Misericòrdia
Comparteix
La conselleria manté la pugna amb Cultura per aquest solar, on vol ubicar-hi l'ampliació del CAP Raval
El MACBA contraataca per quedar-se la Capella de la Misericòrdia, que també vol Salut
Notícia: El MACBA contraataca per quedar-se la Capella de la Misericòrdia, que també vol Salut
Comparteix
Tant el museu d'art contemporani com el CAP Raval es disputen un solar municipal per ampliar les seves instal·lacions
Cultura no renuncia a la capella de la Misericòrdia per ampliar el Macba
Notícia: Cultura no renuncia a la capella de la Misericòrdia per ampliar el Macba
Comparteix
El departament assegura que si l’Ajuntament es fa enrere i no cedeix l’edifici seria un “greu problema”
Ajuntament i Salut s’alien per fer el nou CAP Raval Nord a la capella que era per al Macba
Notícia: Ajuntament i Salut s’alien per fer el nou CAP Raval Nord a la capella que era per al Macba
Comparteix
El Servei Català de Salut presenta l'espai del carrer Montalegre com l'única possibilitat pel nou equipament després d'anys d'estudiar-ne alternatives

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa