Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ajuntament i Salut s’alien per fer el nou CAP Raval Nord a la capella que era per al Macba
  • CA

“La Capella de la Misericòrdia és l’últim tren per aconseguir un nou CAP del Raval Nord. No hi ha cap altra opció”. És el missatge que el director del Servei Català de Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha fet arribar aquest matí als veïns del barri, a qui ha demanat que no badin a l’hora de pressionar els polítics perquè ho facin realitat. La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha recollit el guant i s’ha posicionat en la mateixa línia del departament de Salut, assegurant que treballaran amb la màxima rapidesa possible per portar a ple municipal la rescissió del conveni que havia cedit la capella per fer una ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba). La voluntat dels impulsors d’aquesta opció és fer un intercanvi i cedir la parcel·la que ocupa l’actual CAP al museu.

La demanda d’un nou CAP a la zona nord del Raval porta estudiant-se des del 2006, segons han presentat avui l’equip tècnic del CatSalut, i la conclusió, després de sumar vuit alternatives que barrejaven nous emplaçaments i reformes estructurals de l’actual edifici, és que només queda una opció viable: construir un equipament sanitari de zero a l’espai del carrer Montalegre, a tocar de la plaça dels Àngels, on se situa l’antiga Capella de la Misericòrdia. Segons el cap de la divisió de recursos físics del Servei Català de Salut, Martí Ballart, les últimes alternatives eren la de situar-se a l’antiga Escola Massana de la plaça Gardunya, que va descartar-se en “defensa del seu caràcter patrimonial“, i l‘ampliació del CAP actualment en ús, però que finalment, amb els informes tècnics a la mà, es va desestimar aquesta possibilitat perquè no resultava efectiva “ni tan sols a mitjà termini”. 

A l’espera de la llum verda política

A l’anunci d’aquest matí han assistit diverses agrupacions veïnals i la plataforma Raval Nord – formada pels mateixos treballadors del centre sanitari – per mostrar el seu suport al projecte presentat pel CatSalut, que encaixa plenament amb les seves reivindicacions. La plataforma per la lluita d’un nou CAP ha comunicat, a més, que el pròxim dilluns recolliria la documentació per encapçalar una iniciativa ciutadana per portar a plenari la decisió sobre el futur de l’equipament. Una proposta que queda expectant de la voluntat expressada pel govern municipal a posteriori. 

Pancarta de suport al nou CAP en sintonia amb les reclamacions de veïns i treballadors / D.C.

Fins ara, a una reunió oberta que va tenir lloc el 7 de novembre entre els professionals en lluita i els grups polítics, els únics partits que s’havien mostrat partidaris de donar suport a la demanda popular del nou CAP a la zona de la capella van ser Barcelona en Comú i la CUP, segons indica la portaveu de la plataforma Laura Romera. Esquerra Republicana, Ciutadans i PSC van quedar a l’espera dels informes tècnics, i el Partit Popular i PDeCAT no van presentar-s’hi. 

Ara, amb el procés reactivat i amb la possibilitat d’arribar a encabir-ho al ple de desembre, el director del CatSalut ha animat els veïns a què “s’il·lusionin” després de dotze anys en un estat de necessitat absoluta. Gala Pin, en la mateixa línia, ha recordat que el Raval és un dels barris “amb pitjor indicadors de salut” i per això s’ha compromès a actuar “amb la màxima celeritat” per fer coneixedors de la situació a la resta de grups municipals. 

Els terminis, en espera del seu avenç polític, es calculen al voltant dels 36 mesos de durada, un cop tingui llum verda el projecte. La idea que ha expressat Martí Ballart és la de construir un espai útil de prop de 2.300 metres quadrats, que es poden encabir amb diferents plantes a la parcel·la de més de 700 metres quadrats de la que disposa el solar de la capella. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa