Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
+MACBA +Cultura es planteja demanar que es revisin els plans descartats per CatSalut pel futur CAP
  • CA

La plataforma +MACBA +Cultura ha insistit aquest matí en la defensa de l’ampliació del museu a la capella de la Misericòrdia amb la presentació d’un manifest que assegura que “sense les presses electorals”, es “permetria el desenvolupament dels dos projectes”. Fa referència a l’opció que els fa la competència, la del CAP Raval Nord Digne, que portarà al ple municipal d’aquest febrer la revocació de la cessió atorgada al Museu d’Art Contemporani de Barcelona el 2013. Un procés pel que l’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits i pel que el consorci del Macba presentarà al·legacions.

La presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, recorda que si es va cedir l’espai de la capella al Macba perquè era “una necessitat” i ha criticat que, en un primer moment, el districte de Ciutat Vella oferís el solar de la Misericòrdia “com si fos una opció al CatSalut”. A més, ha anunciat que podrien demanar que es tornessin a revisar totes les opcions que els tècnics de Salut havien desestimat els anys anteriors. 

Tot i i així, a l’acte d’aquest matí s’ha parlat d’un “fals debat”. El galerista Joan Anton Maragall, portaveu de la platforma +MACBA +Cultura, ha demanat en aquest a línia “que ningú atiï la demagògia” i que es facin compatibles les dues opcions, com “s’ha demostrat que és possible”. Es referia a l’última proposta del departament de Cultura, que assegura que es pot fer una ampliació al “Dispensari Tuberculós” –on està situat actualment el CAP Lluís Sayé–.

En aquesta línia, la presidenta de la fundació del museu ha anunciat que s’han assessorat amb arquitectes de reconegut prestigi que avalarien que la construcció del CAP a la Misericòrdia no necessitaria més temps que el projecte que ha presentat Cultura, que implicaria l’ampliació de l’actual ambulatori. Especialment, ha insistit Grandes, perquè caldria fer comprovacions si sota la capella hi ha restes arqueològiques a l’hora de fer la construcció i l’enderroc. “No pot ser que més de deu arquitectes de primer nivell s’equivoquin”, ha remarcat la presidenta de la fundació. Així, es rebatria l’argument de l’Ajuntament per desestimar la proposta, que els assegurava que no era viable pel llarg temps de construcció que comportaria. 

Grandes, ha afegit que no es plantegen l’opció de situar l’ampliació a l’espai actual del CAP –completant un intercanvi– perquè no hi hauria “connexió directa entre l’espai i el museu” i això “incrementaria els costos” de transport i de gestions, ja que amb la capella de la Misericòrdia es podria fer una connexió subterrània. 

El debat per la prioritat

El president de Barcelona Global, Mateu Hernández, ha expressat que tot i ser una disputa trista, el Macba és prioritari perquè el Raval no pot ser un barri “tancat en ell mateix vivint pels seus problemes i dels seus problemes”. Sinó que ha de ser obert, “com és el museu contemporani: a la crítica i al món”.

Durant l’acte també s’ha volgut agrair els més de 300 signants de la seva proposta vinculats al món de la cultura –que aglutina personalitats des del guitarrista de Loquillo, Sabino Méndez, fins a l’exconseller Andreu Mas-Colell– fins a les “més de 3.000 persones, que són barcelonins particulars i que en tan sols dos dies ens han donat suport a través d’Internet”. 

Mentrestant, a l’exterior de l’Ateneu Barcelonès, els professionals de l’ambulatori i entitats veïnals contraprogamaven l’acte del Macba per explicar quines són les seves raons per portar el CAP a la Misericòrdia. Amb una pancarta, fulletons i molta conversa amb els veïns, els integrants de la plataforma CAP Raval Nord Digne han anunciat, també aquest matí, que ja han aglutinat 6.500 signatures de suport, prop del doble del que necessitaven per demanar la revocació de la cessió al Macba.

 

Més notícies
De Mas-Colell al guitarrista de Loquillo: el MACBA llueix suports per l’ampliació en disputa
Notícia: De Mas-Colell al guitarrista de Loquillo: el MACBA llueix suports per l’ampliació en disputa
Comparteix
El museu ambiciona expandir-se al solar continu, l'antiga Capella de la Misericòrdia, que l'Ajuntament i Salut volen destinar al futur CAP Raval
Salut rebutja la contraoferta del MACBA i reclama la Capella de la Misericòrdia
Notícia: Salut rebutja la contraoferta del MACBA i reclama la Capella de la Misericòrdia
Comparteix
La conselleria manté la pugna amb Cultura per aquest solar, on vol ubicar-hi l'ampliació del CAP Raval
Laura Borràs defensa la polèmica ampliació del MACBA a la Misericòrdia
Notícia: Laura Borràs defensa la polèmica ampliació del MACBA a la Misericòrdia
Comparteix
Ha demanat respectar els acords a què va arribar el patronat del museu durant el mandat de Xavier Trias

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa