Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Fase 2 a Barcelona: manual d’ús per al canvi més complicat de la desescalada
  • CA

Barcelona ha entrat aquest dilluns en la fase 2 de la desescalada del confinament per la pandèmia de Covid-19, un cop que el ministeri de Sanitat ha aprovat la proposta presentada per la conselleria de Salut.

Saber què es podrà fer i com a la ciutat no és fàcil: si la desescalada per fases ja és complicada em general, ho és encara més a Barcelona, on l’efecte capitalitat, la gran mobilitat que hi ha i les decisions específiques de l’Ajuntament sobre com regular l’aplicació de la nova etapa requereixen un manual d’ús per no perdre’s.

Les platges, hipercontrolades amb tecnologia i personal

Un dels punts més polèmics de la desescalada a Barcelona han sigut les platges, on s’han produït aglomeracions preocupants i indisciplina molt visible. Fins ara no estava permès el bany recreatiu ni prendre el sol, però amb la fase 2 sí que ho estarà. I l’Ajuntament prepara un gran dispositiu que estrenarà el cap de setmana per controlar-hi l’aforament i intentar evitar situacions de perill de propagació del coronavirus.

  • Hi haurà càmeres i vídeo-sensors aeris per controlar l’aforament.
  • Els usuaris podran consultar online l’aforament de cada platja, amb un semàfor de 4 colors, per saber a quina pot anar amb possibilitats d’accedir-hi. A través dels colors, se sabrà si l’ocupació de cada platja és baixa, mitjana, alta o molt alta. Es recomana anar només a les que tinguin ocupació baixa o mitjana, perquè amb les altres ens podem trobar l’accés tancat quan hi arribem.
  • Les platges de Ciutat Vella, les de l’àrea de la Barceloneta, tindran el perímetre delimitat amb tanques de fusta i cordes i l’accés es podrà fer només per algun dels 15 punts que s’habilitaran.
  • Entre 13 i 22 informadors, segons el dia, i agents de la Guàrdia Urbana controlaran els accessos.
  • La distància mínima entre grups haurà de ser de 4 metres.

Platges encara vetades als barcelonins

  • Maresme. El pas a la fase 2 no servirà als barcelonins per anar a algunes de les platges més cotitzades de la demarcació. Al Maresme, no es pot passar d’Arenys de Mar, perquè a Canet comença la regió sanitària de Girona. Per tant, estan vetades les platges de Sant Pol i Calella fins a la fase 3, en què es permetrà la mobilitat entre regions.

Sitges i Vilanova, per fi a l’abast

  • Garraf i Alt Penedès, tot i pertànyer a la regió sanitària metropolitana sud, van ser segregades fa unes setmanes per poder passar abans a la fase 1 i, després, a la fase 2. Quan es va fer la reunificació dels tres àmbits de la gran regió sanitària de Barcelona –Barcelona ciutat, metropolitana nord i metropolitana sud– el dilluns 1 de juny no va servir perquè els barcelonins tinguessin accés a aquesta zona: la ciutat estava en fase 1 i Garraf i Penedès havien passat a fase 2. Divendres, Salut va comunicar que aixì es mantindria durant la fase 2, i així va començar la setmana aquest dilluns, 8 de juny. Durant hores, Interior va estar donant indicacions contràries a les que havia donat Salut divendres, i la conselleria d’Alba Vergés no es pronunciava. Hi va haver molt desconcert. Tanmateix, finalment Salut va confirmar que el Procicat havia acordat que el Garraf i l’Alt Penedès deixessin d’estar segregades. Els barcelonins, per tant, ja tenen accés a platges com les de Sitges i les de Vilanova i la Geltrú.

Bars i terrasses

  • Els bars poden tornar a servir a l’interior del local, però amb reducció de l’aforament: podran tenir obert entre un 30% i un 50% de l’espai habitual.
  • Les terrasses haurien de començar a expandir-se a partir de dilluns: l’Ajuntament es va comprometre a resoldre les peticions d’ampliació d’espai en quinze dies perquè no perdin taules tot i la necessitat de mantenir els dos metres de distància entre l’una i l’altra. La setmana del 8 de juny havia de començar a veure’s el resultat.

Botigues i centres comercials

  • Les botigues que estaven tancades fins ara per la seves dimensions poden tornar a obrir sense necessitat de cita prèvia, però amb un màxim del 40% de l’aforament.
  • Els centres comercials entren en funcionament amb restriccions d’aforament: 30% en zones comunes i 40% en locals comercials. El públic no podrà estar-se en les zones recreatives d’aquests recintes.
  • Els hotels poden obrir les zones comunes si hi restringeixen l’aforament al 30%.

Cinemes: poden obrir però encara no ho faran

  • Els cinemes, teatres i auditoris poden obrir amb restriccions del 30% de l’aforament i els espectadors hauran d’ocupar butaques preassignades, mantenint les distàncies entre ells. Tanmateix, els cinemes han anunciat que no obriran fins al 26 de juny, quan s’espera que arribi la fase 3, moment en què ja podran ocupar la meitat de l’aforament. Els Verdi ja han anunciat fins i tot amb quina pel·lícula, molt simbòlica, reobriran.

Trobades d’amics i familiars

  • Les trobades entre amics i familiars que no convisquin poden passar a ser de fins 15 persones (en la fase 1 estaven limitades a 10 persones).
  • Es permeten les visites a gent gran en residències però només a centres on no hi hagi cap cas de Covis-19 o que tinguin una àrea Covid-19 delimitada i separada.

Desapareixen gairebé totes les franges horàries

  • A partir de dilluns, es podrà passejar, sortir amb infants i fer esport no professional durant tot el dia, excepte en les franges horàries de 10 a 12 hores i de 19 hores a 20 hores, que continuen reservades per a ús de les persones de més de 70 anys

Escoles i escoles bressol

  • Aquest és un dels punts amb més polèmica. Els centres educatius reobriran amb, amb limitacions, en la fase 2, però els sindicats de mestres hi estan en contra perquè asseguren que no hi ha les condicions per fer-ho amb seguretat.
  • Les escoles bressol municipals està previst que obrin a partir del dia 15 –no obriran encara la setmana que ve, amb un màxim de 5 nens per grup, de manera que només els que tinguin els dos pares fora de casa durant la jornada laboral i els de famílies laborables tenen possibilitats de tenir plaça. La situació ha provocat una revolta sindical.
  • Les escoles bressol privades sí que obriran, o almenys poden fer-ho si volen, però també estan afectades per la limitació d’un màxim de 5 nens per grup.

Al transport públic tornen els seients ocupats

  • S’acaben “les restriccions a l’ocupació” del 50% dels seients “per als transports en autobús i ferroviaris, així com per al transports terrestres col·lectius”. A partir de dilluns, es podran tornar a veure vagons plens de persones assegudes l’una al costat de l’altra.
  • Pel que fa als transports públics amb espais per viatjar de peu, es manté l’obligació de garantir que només hi hagi dues persones per metre quadrat.
Més notícies
Un hort en una aula d'una escola bressol de Barcelona / ACN
Barcelona vol obrir les bressol del 15 de juny al 15 de juliol
Notícia: Barcelona vol obrir les bressol del 15 de juny al 15 de juliol
Comparteix
Una carta a les famílies exposa les condicions de la reobertura i demana a les famílies amb feines presencials que reservin plaça ja
Banyistes en una de les platges de la Barceloneta / Jordi Play
Barcelona controlarà l’aforament de les platges amb vídeo-sensors i semàfors virtuals
Notícia: Barcelona controlarà l’aforament de les platges amb vídeo-sensors i semàfors virtuals
Comparteix
L'Ajuntament posarà tanques de fusta i corda a la sorra de la Barceloneta, la més concorreguda, on hi haurà 15 punts d'accés
Revolta a les escoles bressol municipals contra Colau
Notícia: Revolta a les escoles bressol municipals contra Colau
Comparteix
El sindicats fan una crida a direcció i educadores perquè "desobeeixin les ordres d'obertura" i reclamen ajornar fins setembre la represa
Vista panoràmica de Barcelona, en una imatge d'arxiu / Jordi Play
Salut proposa que Barcelona passi a la fase 2 dilluns vinent
Notícia: Salut proposa que Barcelona passi a la fase 2 dilluns vinent
Comparteix
Ja ho ha aprovat el PROCICAT i la Generalitat envia els informes al govern espanyol aquest dilluns al vespre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa