Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona controlarà l’aforament de les platges amb vídeo-sensors i semàfors virtuals
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona controlarà l’aforament de les platges de la ciutat amb vídeo-sensors aeris. Seran càmeres que no fan identificació de persones, sinó que que mesuraran el grau d’ocupació. Aquesta informarà es podrà consultar online i veurà en temps real quines platges són més i menys plenes amb un sistema tipus semàfor virtual amb 4 colors. La temporada de bany oficial començarà amb l’entrada a la fase 2, que Salut ha demanat a l’Estat per dilluns vinent, però el desplegament de les noves eines de control de les platges s’allargarà almenys una setmana.

Les 4 platges de Ciutat Vella, les més concorregudes, tindran delimitat el perímetre amb tanques de fusta i corda i 15 punts d’accés. Entre 13 i 22 informadors segons el dia de la setmana i patrulles de Guàrdia Urbana vetllaran perquè es compleixi la distància mínima obligatòria de 4 metres entre persones o grups. El regidor Eloi Badia ho ha explicat en roda de premsa aquest dimecres, on ha detallat que les mesures costaran uns 715.000 euros a les arques municipals, amb els informadors com a principal despesa.

El consistori calcula que, complint les distàncies i recomanacions de seguretat, les platges de Barcelona encara tindran una capacitat d’entre 25.000 i 38.000 persones –en funció de si la majoria hi va sol o en grup–. Al pic de la temporada alta de bany, a finals de juliol, solen haver-hi unes 40.000 persones a les platges barcelonines, pel que la restricció no suposarà gaire pèrdua de capacitat. No obstant, habitualment els banyistes es concentren molt en certs horaris i dies de la setmana, a la Barceloneta i a primera línia de mar. Així doncs, caldrà repartir molt més al públic. “Hi cabem tots si ens repartim bé”, ha insistit Badia.

El regidor de Transició Energètica ha remarcat la necessitat de “gestionar la demanda en origen”, amb un canvi d’hàbits dels banyistes: “Abans de sortir de casa caldrà consultar l’ocupació de les platges i planificar a quina anar en funció d’això”. Els quatre semàfors virtuals marcaran si l’ocupació d’una platja és “baixa” (menys del 40%), “mitja” (entre 40% i 60%), “alta” (del 60% al 80%) o “molt alta” (més del 80%). L’Ajuntament recomana anar directament a les platges que estiguin en els dos primers graus d’ocupació i ja no dirigir-se cap a les plenes ni a les molt plenes pel risc de trobar-se-les tancades en arribar-hi.

Ciclistes i passejants per les platges de Barcelona, aquest mes de maig / S.B.

“Hi ha platges que mai arriben a tenir saturació, on notarem el canvi és a les que sí que solien omplir-se”, ha indicat el regidor. Aquelles més properes al Fòrum, com Llevant o Nova Mar Bella, solen ser les menys usades. Per contra, les més properes a la Barceloneta –Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta i Somorrostro– s’omplen cada any. En aquestes platges és on hi haurà previsiblement més restriccions i més control. Si les platges del Poblenou –Nova Icària, Bogatell i Mar Bella– aquest any també s’omplen massa, l’Ajuntament no descarta instal·lar-hi les mateixes tanques de fusta i corda que posarà a la Barceloneta.

“Autogestió” del públic a la sorra

El gran cavall de batalla serà on col·loqui cadascú la tovallola. Badia ha admès que l’Ajuntament té una capacitat limitada d’intervenció i necessita de la “corresponsabilitat” dels banyistes perquè es compleixi de veritat la separació de 4 metres. “Dins del perímetre necessitem molta autogestió”, ha asseverat. Els vídeo-sensors “tenen un camp de visió de 400 metres” i “fan fotos cada 5 minuts”, però detecten zones ocupades i zones lliures com si fos un mapa d’ombres o de calor. No veuen quant separada està la gent, només quin percentatge de sorra està lliure.

Els informadors i la policia local seran els qui recorrin la sorra advertint als grups banyistes massa junts i procurant que quedin lliures “passadissos” per arribar al mar des del fons de la platja. “No podrem estar tots situats a primera línia, ens hem de conscienciar que haure de posar-nos molt enrere”, ha advertit Badia. En aquest sentit serà possible trobar tancats només alguns dels punts d’accés d’una mateixa platja, per afavorir que la gent es reparteixi millor a la sorra.

La platja de la Barceloneta dos dies abans de la revetlla de Sant Joan 2019 / Jordi Play

El govern municipal rebutja el sistema de quadrícula que han adoptat altres municipis catalans, perquè el troba “massa restrictiu” i no diferencia si en un quadrant hi ha un grup nombrós o una persona sola prenent el sol. El consistori sí que té constància, però, de precedents en l’ús de vídeo-sensors en altres indrets del litoral català encara que no necessàriament del mateix model exacte.

Lent desplegament

L’Ajuntament preveu començar a instal·lar les tanques dilluns i estrenar la web de semàfors d’ocupació de les platges entre dilluns i dimarts, però assumeix que fins divendres 12 de juny no estarà desplegat tot el dispositiu de cara al cap de setmana. “Serà el primer gran moment d’arribada de gent a la platja”, ha justificat. Els vídeo-sensors, que s’instal·laran als fanals, tampoc estaran a punt tots dilluns, així que en un primer moment el control d’aforament es farà amb unes càmeres que l’Ajuntament ja té des de fa temps a dalt de les torres Mapfre i usant la megafonia.

Una incògnita important és què passarà amb el 20% de públic turista que usualment va a la platja a Barcelona. L’obertura de fronteres no arribarà fins l’1 de juliol però igualment l’arribada de visitants es preveu progressiva al llarg de l’any. També és incerta la reacció del públic local, si convertirà la platja en l’activitat estrella d’un estiu low cost o l’evitarà per por al contagi. Malgrat aquests dubtes, el consistori preveu un juny tranquil amb pocs semàfors vermells i posa el focus en el mes de juliol, que altres anys ha estat el de major afluència. “Al juliol ha de funcionar tot perfecte”, ha dit.

A més, els municipis costaners de l’àrea metropolitana estan estudiant com posar en comú i mostrar al públic la informació en temps real de tota la costa per evitar desplaçaments en va i suggerir indrets menys saturats. A l’estiu és molt habitual que els banyistes metropolitans es desplacin a altres localitats per anar a la platja i per exemple molts barcelonins van a Montgat o a Castelldefels en comptes de quedar-se a la capital.

La platja per a gossos, el dia 11

La platja de Llevant tornarà a tenir un espai reservat per a ciutadans amb gossos, com s’ha fet els darrers quatre anys. Obrirà l’11 de juny, quasi tres setmanes més tard que l’any passat. A l’entrada, informadors ambientals explicaran com funciona l’espai i controlaran que tots els gossos portin xip d’identificació.  També es posen en marxa el servei de salvament i socorrisme, les dutxes i els rentapeus i els lavabos públics. El Centre de la Platja, l’equipament municipal d’educació ambiental i d’informació, atendrà al públic però de moment no reprendrà les activitats en grup que organitzava.

A banda, es mantindran les pistes de voleibol i se’ls afegiran 3 àrees per al joc esportiu en grup a les platges de la Nova Icària, Bogatell i Nova Mar Bella en horari de 10h a 18h. La resta del dia es pot fer esport lliurement a qualsevol platja de forma individual i mantenint les distàncies. També es podrà fer pesca recreativa en superfície, de les sis de la tarda a les onze del matí al Bogatell. Com ja s’ha anunciat, els xiringuitos disposaran de més superfície per espaiar taules i cadires sense perdre aforament. Finalment aquest estiu n’hi haurà 11 d’oberts, dels quals 6 ja estan operatius i 3 s’estan muntant ara.

En canvi no obrirà el servei de bany assistit durant la fase 2, ni tampoc l’accés als espigons, a l’espera de com evolucioni el desconfinament. Les àrees per a esport individual també seguiran precintades. Pel que fa a la revetlla de Sant Joan, que sol congregar molts joves a les platges, l’Ajuntament espera tenir enllestit un pla la setmana vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa