La Covid-19 repunta a les residències de Barcelona: es doblen els nous positius aquest agost

El barri de Sant Genís dels Agudells va registrar 36 casos en un sol dia | Doble de defuncions que al juliol

La Covid-19 ha tornat a entrar a les residències de gent gran de Barcelona. Després d’un mes de juliol més o menys tranquil, durant els primers 20 dies d’agost s’ha doblat el nombre de positius detectats en aquests centres. Segons les dades del departament de Salut, entre l’1 i el 20 d’agost s’han registrat 146 positius amb proves PCR, més del doble que els 71 de les tres últimes setmanes de juliol. Una dada preocupant perquè es van fer aproximadament el mateix nombre de testos, uns 2.000.

La mitjana de casos diaris a les residències –que tan poden ser entre el personal sanitari com entre els pacients– ha passat de 2,6 a 7,3, gairebé tres vegades més. Pel que al nombre de morts, al mes d’agost Salut ha registrat 23 defuncions, gairebé el doble que durant tot el juliol. La situació a les residències és un dels principals focus de preocupació de les autoritats sanitàries per evitar el descontrol que es va produir durant la primera onada de la pandèmia.

Positius concentrats

Tot i això, l’anàlisi de les dades de Salut permet distribuir els casos positius per dies i territoris, una opció que situa molt millor l’abast de l’impacte del coronavirus a les residències de Barcelona. Per exemple, més de la meitat de les PCR positives a les residències de tot el mes d’agost es concentren en només quatre dies –4, 7, 10 i 11 d’agost–, però encara es pot reduir més el focus.

Així, dels 11 positius del 4 d’agost, 9 es van produir a Pedralbes (les Corts), mentre que dels 40 casos del dia 7, 36 es van registrar a Sant Genís dels Agudells (Horta-Guinardó). Així mateix, les 12 PCR positives del 10 d’agost es van detectar a la Vila de Gràcia (Gràcia), mentre que la majoria dels 36 casos de l’11 d’agost es van repartir entre Pedralbes, la Sagrada Família (Eixample) i el Parc i la Llacuna del Poblenou (Sant Martí), que van registrar 8, 10 i 15 positius, respectivament. Fonts municipals consultades pel TOT Barcelona declinen donar dades específiques de quines residències concretes afecta el repunt.

Per districtes, Horta-Guinardó, amb 45 positius, és més afectat per aquesta segona onada de coronavirus, seguit per Sant Martí (22), les Corts (19), Gràcia (18) i l’Eixample (17), tot ells amb barris on hi ha hagut algun brot concentrat en un dels quatre fatídics dies d’agost.

Més informació

Nou comentari